-> Dit is een archiefbeeld. Lees meer >>>

Kamerverkiezingen mei 2002 - een mening

16 mei 2002 De verkiezingen van 15 mei gaven een verrassende uitslag. Iedereen heeft er een mening over, en ik dus ook. Op 8 mei schreef ik op deze site dat de verkiezingen op 15 mei niet eerlijk zouden zijn, omdat ze weinig te maken hebben met de inhoudelijke keuzes die Nederlanders bij verkiezingen moeten maken. "Eerlijk" is een groot woord. Uiteindelijk zijn we een beschaafd land met goed georganiseerde verkiezingen. Wat ik bedoel is dat de partijen misschien niet krijgen wat ze op grond van prestatie zou toekomen.
-> Een paar vooronderstellingen:

  • Paars verliest. Zittende partijen verliezen immers bijna altijd. En de mensen rond Melkert hadden het die man nooit aan moeten doen.
  • VVD, LPF en Leefbaar Nederland vissen in principe in dezelfde vijver. Dat potentieel zit rond de 50 zetels. Het potentieel wordt als volgt verdeeld. VVD verliest door Paars en de slechte campagne: 25 zetels. Je kunt wel een goed product hebben, maar als je het niet goed uitlegt, blijven kopers weg. Leefbaar Nederland legt het af tegen Fortuyn en wordt leeggegeten: 3 zetels. De rest is voor Fortuyn: 22 zetels.
  • GroenLinks heeft hard gewerkt en goede oppositie gevoerd, enige winst.
  • SP heeft ook goede oppositie gevoerd, maar wint minder
  • D66 is vergane glorie, en hun belangrijkste agendapunt - democratische vernieuwing - is even niet zo sexy
  • ChristenUnie heeft een goede campagne gevoerd en wint iets
  • SGP heeft altijd dezelfde kiezers, tot ze doodgaan
  • CDA heeft een slechte oppositie gevoerd, en een tamelijk onzichtbare campagne. Ze hadden iets kunnen winnen door het verlies van Paars, maar verdienen dat niet.

-> Dan kom ik uit op het volgende overzicht:

Fictief 2002 1998
VVD 25 24 38
PvdA 32 23 45
CDA 29 43 29
LPF 22 26
GroenLinks 14 10 11
SP 7 9 5
D66 8 7 14
ChristenUnie 7 4 5
SGP 3 2 3
Leefbaar NL 3 2
150 150 150

-> Vreemd dat het CDA zo groot is geworden. Is dat nou positief voor CDA-ers? Dat hun partij een vlucht is voor teleurgestelde PvdA- en VVD-ers? Kiezers die eigenlijk de beginselen niet aanhangen? En wat als er volgend jaar opnieuw verkiezingen zijn? Kan het CDA de teleurstelling aan gewoon weer 25-30 zetels te hebben, of minder?

En de VVD? Als we meedoen in een volgend kabinet, en er volgend jaar of het jaar erop weer verkiezingen zijn, krijgen we dan een verdere terugval van het aantal zetels door teleurgestelde kiezers? Tot we 15-20 zetels overhouden? En krijgt de PvdA dan een monsterzege?

In mijn fictieve zetelverdeling zou er een kabinet PvdA-GroenLinks-D66-CDA uit zijn gekomen, met Balkenende als premier. Dan had de VVD de wonden kunnen likken en de weglopers naar LPF terugwinnen bij de verkiezingen van 2004 (!). Enfin, lieverkoekjes worden niet gebakken.

-> Meer informatie over de verkiezingsuitslagen op de site "Nederland Kiest"

Gepubliceerd: 16 mei 2002

Bijgewerkt: 18 mei 2002 (restzetel van GroenLinks naar VVD. Vanuit deelgemeentelijk perspectief heel rechtvaardig, want hier ging de restzetel van VVD naar GroenLinks)

Deze Web site bestaat sinds juli 2000

Copyrights, enz.: klik hier