[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Het leven is duur?

maandag 1 augustus 2005 - Wie, als alleenstaande, niet meer dan tweehonderd euro per maand te besteden heeft aan voedsel en kleding, kan in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket van de Voedselbank. Wat ligt er dan op je bord, eigenlijk?

Als ik op de site van Nibud (http://www.nibud.nl) kijk, dan lijkt 40 Euro per maand een mooi budget voor kleding. Wat kun je doen voor 160 Euro per maand aan voedsel?

Even omrekenen. 160 Euro per maand is 160x12/365=5,26 Euro per dag.

Mijn favoriete gerecht is Italiaanse pasta met tomaat-gehaktsaus. Die maak ik met tartaar, heel klein beetje spekjes en ansjovis. Beetje bakken. Knof erin, ui erin, even fruiten. Tomaten erin, 3 stukken sundried tomatoes erin, groene en zwarte olijven erin, beetje rode wijn erin, oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, beetje Worcestershiresaus, peper. Soms klein peentje erdoor gelijk met de ui. Penne is favoriet erbij. Soms ook maak ik een eenvoudiger versie, als nostalgie naar onze studententijd. Dan laat ik de tomaten en ui zo grof mogelijk, en laat de meeste zooi eruit. Mijn saus is lekkerder dan in de meeste restaurants, en als ze hem even lekker hebben, dan is-ie vaak vetter dan die van mij. Tomaten kosten nu bijna niks (pond voor 79 cent, half pond is genoeg voor 1 volwassene, dus 40 cent...), dus doen we soms extra-luxe met trostomaten. Maakt voor de smaak overigens niet bar veel uit. Tartaar kost 60 cent per ons, 1 ons is voldoende per persoon. Zak penne kost 85 cent, gemaakt van grene duro, dus goed spul. Is halve kilo in een zak, zeg 70 gram per persoon, is 12 cent. Als toe halve pot biogarde van Aldi. Die kost 29 cent per pot, dus 15 cent. Als ik voor de rest nog 5 dubbeltjes reken, en dat is veel, dan zit je voor de hoofdmaaltijd op 1 Euro 79. Nog niet de helft van het dagbudget.

Dan serveren we ook maar eens biefstuk.

Menu: Biefstuk in reepjes, roerbakken met sperziebonen. Rijst erbij. Doen we duur: Greenfields entrecote. Eten we zelf maar zelden, maar mooi extreem voor het voorbeeld. 200 gram kost 3,82. Kun je als alleenstaande twee dagen van eten, dus 1,90 per maaltijd. Verse sperziebonen, gebroken, kosten 60 cent voor een portie. Rijst kost niks. Pakweg voor 2,70 heb je een gezonde biefstukmaaltijd plus toetje op tafel. Kun je 3 Euro spenderen aan je broodmaaltijden. En dan heb ik alles gesjopt bij Albert Heijn. Ga je meer naar Edah, Aldi en Lidl dan kan het allemaal nog voordeliger.

Ook lekker recept: Goody Bag. Snij broccoli, uitjes (allemaal Aldi) en beetje knof fijn. Met wat kruiden en beetje (beetje!) olie en beetje citroensap in een braadzak. Husselen. Daarna diepgevroren kabeljauwfilet van de Aldi met beetje viskruiden op de kop op de hussel in de braadzak leggen. Omdraaien zodat de vis onder ligt. Veertig minuten in de oven. Beetje pasta erbij (gigli). Smullen voor iedereen.

En 's winters eten we prei, boerenkool, zuurkool...

Categorie: Notities

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier