[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Jaaroverzicht 2017

donderdag 28 december 2017 - Updated 29/12 *** Mijn blog PolitiekActief.Net ligt een tijdje stil, vanwege mijn analysewerk voor politieke partijen bij de Stichting Politieke Academie, waarvan ik een van de twee bestuurders ben. Hier toch een soort Jaaroverzicht.

Wie nu zelf wil zien waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt: maak een gratis proefaccount aan om te zien hoe het lokale krachtenveld er in Nederlandse gemeenten bij ligt. Klik dan ook eens op "Training" om te zien wat er nog meer mogelijk is om gericht campagne te voeren. Gewoon open voor iedereen.

Het is niet dat er lokaal niets te beleven valt. Af en toe schrijf ik wat op Twitter of Facebook. Daar is ook een Jaaroverzicht mee te maken. Er is weinig nieuws onder de zon in onze gemeente.

In niet-chronologische volgorde:

* 10 Jaar Lansingerland

Joepie! Na de fusie in 2007 werd onze gemeente leeggeroofd door een Vijfde Colonne die zich toegang verschafte tot ons gemeentebestuur. De gemeenteschulden zijn inmiddels nog maar 237 miljoen euro, en volgens de gemeente zijn ze dus "op orde" (zie de Begroting 2018 op blz. 7 en 105).

Dat moest gevierd!

Een lichtpuntje: we mogen ook al 10 jaar wekelijks genieten van een zeer trouwe nieuwsbrief door PvdA Lansingerland, goed gevuld met wetenswaardigheden. In 2018 komt de 500ste editie.

24 augustus:
10 jaar Lansingerland betekent ook 10 jaar PvdA weekverslagen. Morgen aflevering 440 op www.lansingerland.pvda.nl

De link moet natuurlijk lansingerland.pvda.nl zijn.

* Politieke spelletjes

De politieke spelletjes kregen dit jaar een hoogtepunt met het officiŽle kwartetspel. Zo konden ook de inwoners ervaren hoe de kaarten onderling worden verdeeld.

We hadden al het Enige Echte Monopoly-spel, waar je net als in het echt je geld kunt verliezen op Bleizo.

11 januari
Na het @Lansingerland Monopoliespel is er nu ook een kwartetspel. Rest serieus en eerlijk beleid voor 2017.

De link in dat bericht heeft de gemeente schielijk naar het archief verbannen. Hier te lezen:
Kwartetspel Lansingerland


* De CDA-wethouder en de scheve schaats van de schaatsbaan

De CDA-wethouder met de warme contacten met bouwonderneming Volker Wessels (ik schrijf het altijd met een spatie, omdat Volker Wessels dan zo leuk wil reageren op Twitter dat die spatie er niet in moet, dus doe dat ook allemaal) gaat de vier jaar vol maken. Alle Lansingerlanders, gefeliciteerd daarmee. Hij wil hier niet wonen. Omdat hij niet durft, omdat hij ons vies vindt, omdat hij ons stom vindt, we weten het niet. Kan ook desinteresse zijn.

Deze CDA-wethouder met warme banden met Wolker Vessels was de laatste jaren de drijvende kracht achter het station in het weiland bij de A12. Een station op een knooppunt van gevaarlijke transportleidingen. Met een aanzienlijk ontplofgevaar voor alle aanwezigen, wat de gemeente naast zich neerlegde, omdat immers de gemeente de inschatting van het gevaar moet doen, en daar is onze gemeente niet zo goed in als er financiŽle belangen van de Vriendenrepubliek Lansingerland in het geding zijn. Het stationsplein met kans op een feestelijke fakkelbrand kan beter "Place de la Rťpublique des Amis" heten, al hebben anderen een betere naam. Toepasselijk is ook "Grenfell-plein", naar een andere falende overheid en bouwlustige ontwikkelaars. PoŽtische gerechtigheid is dat de raadszaal van het gemeentehuis ook in de deadzone van een gasbuis ligt. Als de kiezer volgend jaar dit bestuur niet affakkelt hebben ze dat zelf al in voorbereiding.

Op het eind van 2017 werd nog bekend dat het Transportium een flauwekulletje bleek. Er waren eens een drietal infra-bedrijven: Siemens, Dura Vermeer en Royal HaskoningDHV. Die willen graag infrastructuur aanleggen. Dan kun je zitten wachten op een vragende overheid, maar je kunt ook zelf de vraag creŽren. Dus bedachten ze een station bij Bleiswijk. Maar ja, daar hoeft geen kip te wezen, dus er moest iets omheen waar dan mensen zouden zijn die vervoerd moesten worden en daar moest dan infrastructuur voor worden gebouwd. Zo gezegd, zo gedaan. Een Factory Outlet Center moest het worden. Zoals bij Roermond, maar dan in een heel andere setting. De Provincie prikte snel door die zeepbel heen. De dag erna was er een plan voor een schaatsbaan. Die noemden ze Transportium, omdat transport en infra natuurlijk het hoofddoel waren. Met ťťn keer Thialf waren er niet genoeg passagiers voor het station. Dus Transportium moest twťť keer Thialf worden. Niemand trapt in zo'n slap verhaaltje, maar natuurlijk wel de Vriendenrepubliek Lansingerland. Omdat er flink aan te verdienen viel.

Gelukkig vond in die dagen onze regering dat allerlei bestuurslagen in Nederland wat te veel van het goede waren. Zoals de Stadsregio Rotterdam, waar bestuurlijke testosteronbommen zich konden laten gelden zonder lastige controle van volksvertegenwoordigers. Lansingerlandse burgemeesters konden er andere gemeenten bedreigen om desnoods met landjepik gemeentegrenzen opnieuw te tekenen. En die Stadsregio had nog heel veel ondemocratisch verzameld geld, wat eigenlijk was bedoeld voor beter openbaar vervoer, fietspaden, en zo. En hup, er werd een Metropoolregio opgericht ter vervanging van de Stadsregio, en dat geld ging in dat station. De gemeente Lansingerland stopte er ook nog miljoenen ander geld in dat in de toekomst zou kunnen worden gebruikt voor mooie voorzieningen en lagere lasten voor Lansingerlandse inwoners en bedrijven.

Nu het station vaste vormen begint aan te nemen en de bouw flink gevorderd is, moesten Siemens, Dura Vermeer en Royal HaskoningDHV natuurlijk van die natte wind van die rare schaatsbaan af. Wat moet je nou met twee keer Thialf bij Bleiswijk? Als je ook al Thialf hebt.

Het levert nieuwe financiŽle problemen op, wat lezers van PolitiekActief.Net al jaren zagen aankomen.

25 november:
Meer dan 50 miljoen euro in de polder gepompt, maar de problemen voor Bleizo nemen alleen maar toe, blijkt uit vertrouwelijke rapportage

14 februari:
Het is voor sommigen Valentijnsdag. Maar voor wie is het in #Lansingerland elke dag Valentijnsdag?


* Geld, geld, geld voor het partijkartel

Nieuwkomers in de landelijke politiek wijzen op het bestaan van een "partijkartel". Waar mensen elkaar baantjes toeschuiven. Zo zie je maar, in Den Haag gebeurt alles jaren later dan in Lansingerland.

Welke gemeenten kwamen de afgelopen jaren in het nieuws door buitensporige gemeenteschulden? Lansingerland, natuurlijk. Maar ook de voormalige gemeente Bernisse. En Middelburg.

Wat hebben die gemeenten met elkaar gemeen? Een PvdA-fractievoorzitter van Bernisse die werd onderscheiden voor zijn verdiensten voor de samenleving. Een gemeentesecretaris van Middelburg. En een gemeentesecretaris van Lansingerland. In dezelfde persoon.

Die persoon gaat nu weg bij de gemeente Lansingerland en dat kost opeens vier ton. De gemeente zegt dat het goedkoper is dan dat de gemeentesecretaris aanblijft. Maar dat sommetje is onder de aanname dat de positie niet wordt ingevuld, en ze schijnen iemand aan te nemen die juist anderhalf keer zo duur is als de vertrekkende gemeentesecretaris. Weet die gemeentesecretaris soms meer van de verdwenen miljoenen van de afgelopen 10 jaar dat wij niet mogen weten? Is het zwijggeld? Ik ben benieuwd naar zijn memoires!

12 december:
Bijna vier ton!

Hoge kosten voor #Lansingerland


* Graaien en grijpen

"De kat op het spek binden", kent u die uitdrukking? Ooit hadden lokale overheden eigen energienetwerken. Dat was toen een logische overheidstaak. Tegenwoordig zijn de transporttaken van energie samengevoegd bij o.a. TenneT. Gemeenten en provincies zijn nog mede-eigenaar van de verzelfstandigde energieproductiebedrijven zoals ENECO. Door de technologische ontwikkelingen zijn die steeds minder relevant. Het is dus logisch dat de discussie opkwam of gemeenten wel eigenaar moeten zijn van zo'n bedrijfstak, waarvan de waarde de komende jaren wel eens stevig kan kelderen.

Maar ja, we weten ook dat onze Vriendenrepubliek likkebaardend staat te loeren op al die grijpcenten. We gaan er weinig van terugzien. Dat doet pijn. Maar het is niet anders in onze gemeente.

7 oktober:
Investigative journalisme van Algemeen Dagblad, chapeau! Grote meerderheid Eneco-gemeenten wil cashen

21 september:
Ik voorspel dat college #Lansingerland nu veel projecten gaat opstarten met lokale ondernemers #vriendenrepubliek

Hoe kun je nu zo zwartgallig zijn? Omdat onze gemeente zelfs niet te vertrouwen is met geld van kindertjes:

29 november:
Hoe ging dit in #Lansingerland? Iets voor @PvdA_LL, @MERuijtenberg, @VVD_LL, enz. Om uit te zoeken?

En omdat onze gemeente volgens RTL-Nieuws verboden belastingen ging innen op het moment dat ze werden verboden.

20 december:
Gemeente #Lansingerland staat er weer gekleurd op met verboden belastingconstructie om burgers geld af te persen via drinkwater.

Wilderszijde

Het verhaal gaat dat ooit bij een wethouder van Bergschenhoek thuis in de huiskamer een deal werd gemaakt om een woonwijk op Wilderszijde te bouwen. Diverse lokale ondernemers namen daar belangen in, waar de gemeente voor betaalde. Het ontstaan van de Vriendenrepubliek Lansingerland, die na de fusie vrij spel kreeg.

Wilderszijde kon alleen worden bebouwd als het vliegveld draaide of werd verplaatst. En dat laatste gebeurde niet en zal niet gebeuren. Wilderszijde zal dus nooit worden bebouwd.

Maar dat is aan dovemansoren. Een paar jaar geleden wilde de CDA-wethouder met warme banden met Volker Wessels al eens met een andere Volker Wessels onderneming aan de slag om wat te klussen op Wilderszijde. Dat blokkeerde de burgemeester toen. Dit jaar proberen ze het opnieuw. Het gaat niks worden, maar zo her en der lekt er wel geld weg aan luchtkastelen.

Er was nog een mogelijkheid om mensen die onder de vliegveldherrie gaan wonen een papiertje te laten tekenen dat ze later niet klagen over gezondheidsklachten of verminderde productiviteit of schoolprestaties. De omwonenden rond Schiphol hebben daar nu een streep door gehaald. Nieuwe bewoners kunnen echt niet inschatten hoe zeer ze zullen worden geraakt door die herrie. Wilderszijde is nu definitief voorbij, al zal de Vriendenrepubliek Lansingerland dat ontkennen zo lang er nog wat geld te halen is. Wel mooi: je kunt het netwerk meteen herkennen aan hun standpunt!

1 december:
Omgang met bouwplannen Schiphol model voor bouwplannen Wilderszijde in #Lansingerland.

…ťn van de interessantste politici in Lansingerland is van GroenLinks. Iemand met goede inzet. Zijn bijdragen op Twitter zijn waardevol voor wie uit zijn eigen bubbel wil breken (als GroenLinks-ideeŽn daar geen deel van uitmaken, tenminste). Ook GroenLinks Lansingerland is op het spoor om de uitbreiding van Rotterdam Airport, die Wilderszijde zeker om zeep zal helpen, nader te bekijken.

24 november:
Dit blijft ons vermoeden versterken dat er ook bij @ZestienhovenNL fouten gemaakt zouden kunnen zijn. @GroenLinks_LL blijft de zaak scherp monitoren want wat ons betreft is geen ruimte voor uitbreiding.


* Effectloze milieufratsen

Als je je in Lansingerland inzet voor de gemeenschap kun je dat voor je portemonnee het beste doen met milieufratsen. Ga niet je vrije tijd opofferen om bijv. een lokaal theaterschooltje aan de gang te houden voor kinderen met een indicatie, of die gewoon verlegen zijn, of die gewoon toneel leuk vinden. Want een eventueel klein subsidietje schrapt de gemeenteraad zonder scrupules.

Nee, je moet groot denken. Olifantsgras planten op Wilderszijde, want daar kun je zo enorm veel mee doen? In mei had D66 Lansingerland daar een enorm verhaal over, om op het eind te concluderen dat het niks wordt. Niet goed, geld weg.

PvdA Lansingerland constateerde dat ook al.

23 mei:
Het ooit zo luid bejubelde Olifantengras is inmiddels compleet verdwenen op Wilderszijde. Alles is plat gemaaid.

Nog zo'n flapdrol-project is de "bijenidylle". Een relatief klein veldje waar gesubsidieerd bijen en vlinders op af moeten komen. Bijen en vlinders die naar onbebouwd terrein langs de HSL, de Rottemeren, het Bergse Bos, de Bergboezem, enz. enz. of particuliere grond gaan, krijgen geen geld. Particulieren met vlinderstruiken in de tuin betalen belasting, ook illegale belasting (zie boven). Zoveel poeha over flut. Wilderszijde is de enige ware bijenidylle.

23 september:
Met Rottemeren, het Bergse Bos, onze open wijken met groen, wat is nut van klein lapje hobbytuin? Weten bijen wel dat ze daar moeten zijn?

10 december:
Of gewoon een veldje met onkruid waar ook allerlei beestjes op afkomen, waaronder bijen en vlinders.

17 mei:
Zo te zien mogen ze het onkruid wel eens maaien.


* Plastic parade

Bij de milieufratsen hoort ook de plastic parade. In sommige straten hangen de hele week door bewoners zakken aan de lantaarnpalen, die dan een keer per week eraf worden gehaald door Renewi (nieuwe naam van Van Gansewinkel).

Het verwerken van door huishoudens verkeerd gescheiden plastic levert de verwerkers hoofdbrekens op, wat leidt tot lagere opbrengsten van het plastic. De milieuwinst is nihil, volgens NRC Handelsblad. VVD stelde terecht kritische vragen. Nascheiden (dus met de deskundigheid van de afvalverwerker) is veel handiger, en levert meer op. Dat heeft VVD Lansingerland dus ook in het verkiezingsprogramma staan.

Nog afgezien van de andere bijwerkingen van de zogenaamde circulaire economie waar we goed ziek van worden: de rubberkorreltjes op de voetbalvelden en het asbestgrit om gevels te stralen.

20 september:
Gescheiden plastic #Lansingerland blijkt gebaseerd op fakenews. Stoppen met de 24/7 plasticparade in onze straten?

4 oktober:
De VVD stelt kritische vragen over de plastic afvalscheiding


* Tandartsen en opticiens zonder buddy

In 2015 bivakkeerden volgens Hart van Holland "tandartsen, opticiens en studenten die met hun master bezig waren" in de Sterrenhal. Later betrokken statushouders de Hergerborch nadat onze ouden van dagen waren gesommeerd het nog een tijdje op hun uppie vol te houden. De grond waar het pand staat is eigenlijk nodig om de verkeersafwikkeling rond het steeds drukker wordende centrum van Berkel veiliger te maken.

De linkse goedbedoelers in onze gemeente leek het strak vrijwilligers in te schakelen in de integratie van deze statushouders: buddies. Maar ja, het lijkt geen duurzame oplossing. In Rotterdam heeft 95% van de statushouders een uitkering. Om hun master af te maken, natuurlijk. ;)

2 augustus:
Buddies te kort in #Lansingerland om asielstroom in goede banen te leiden. Zijn er gevolgen voor onze veiligheid?

5 juli:
Ik mag toch aannemen dat alle kosten worden gedragen door de voorstanders van opvang van kansloze migranten? Niet door samenleving? Toch?


* Verkeer(d)

Jongens, jongens, gaat er dan niets goed? In ieder geval niet met het verkeer.

5 november:
Ze snappen hier niet wat allemaal samenhangt met 30km zones, weginrichting en handhaving. #dombos

27 oktober:
Zo iets kan dus ook in @lansingerland gebeuren. Is de gemeente aansprakelijk?

Volgend jaar zal bij de gemeenteraadsverkiezingen niet alleen een referendum plaatsvinden over de Sleepwet, maar ook een volksraadpleging over de openstelling van de Noordeindseweg.


* Politiek Actief

U denkt misschien: "Ok, lekker overzicht weer, Smits, maar we hoorden of zagen je niet." Behalve dan in bovenstaande posts op social media.

Dit was van mij:

12 juni:
Duizenden stemmen meer 'verdwenen'

Dat trok flink de aandacht, onder andere van onze lokale Cyber Queen en Dutch Digital Leader of the Year.

12 juni:
Duizenden stemmen meer 'verdwenen' bij verkiezingen /via @NOS cc @JoostSmits

Zij stelde er tijdig vragen over in de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken, maar kon het niet voorkomen.

Vandaar dus ook dat iedereen nu met die gratis proefaccount uit het begin van deze post zelf de correcte uitslagen kan bekijken die de Rijksoverheid niet heeft.

Opschepper? Nee, de Minister van Binnenlandse Zaken gaf het toe en gaf ook complimenten in een vergadering in de plenaire zaal van de Tweede Kamer:
klik hier en kijk vanaf tijdcode 50:50. Dat is staatsmanschap. Toegeven als iets mis ging. Daar kan het gemeentebestuur van Lansingerland wat van leren, want die schijnen alleen heel zuur te zijn over dit weblog. Natuurlijk maakt het wat uit of je er alleen voor jezelf en je vriendjes zit, of voor de hele samenleving.

Het programma "What The Hague" liet zien hoe mijn analyses voor de Stichting Politieke Academie in de praktijk werken:

2 maart:
What The Hague, met @MHilkens, probeerde berekeningen @PolAcademie canvassen op postcode uit. Vanaf tijdcode 13:35

NRC Handelsblad plaatste een mooie spread van onze analyses.

8 april:
@nrc heeft vandaag mijn analyse met @PolAcademie over #TK17. Lessen voor partijen en coalitievorming.

NOS had een item in het journaal.

30 maart:
NOS Journaal (vanaf tijdcode 7:15)

Een wetenschappelijk artikel dat ik schreef met Van Gent en Jansen van de Universiteit van Amsterdam haalde de nieuwe editie van het standaardwerk van Agnew over politieke geografie. Inmiddels rijzen de citaties de pan uit.

24 oktober:
We recently found a paper

En ik mocht dit najaar gastcolleges geven aan de Fontys Hogeschool en de Hogeschool Rotterdam over Big Data en microtargeting.

14 november:
Geslaagd gastcollege aan de Fontys Hogeschool Eindhoven voor Stichting Politieke Academie met natuurlijk aandacht voor de Game of Elections.

(zie ook deze voorspelling van vůůr de verkiezingen die net zo goed uitkwam als de peiling van De Hond)

Als afsluiter dan toch een positieve boodschap. Ik ken Jan Kunen al heel wat jaren. Hij is zijn hele leven al maatschappelijk relevant ondernemer. Inmiddels geworteld in Suriname. Hij heeft een verhaal dat duurzaamheid zonder fratsen combineert met een positief verhaal over Suriname waar iedereen wat mee opschiet: het milieu, Suriname en Nederland.

Zie deze mega-mooie promo op zijn site en ga eens kijken bij hem in de Spaanse Polder. Dit is een hartverwarmend verhaal.

De beste wensen voor 2018!

Update 29/12: Een lezer reageert met dat de voorspoed van de gemeentesecretaris voor 2018 niet voor iedereen is weggelegd (sarcastisch). Lezer geeft aan dat tegen bouwplan rond overbodig station bij de A12 vier bezwaren zijn binnengekomen, waaronder van de provincie. Dat zullen we pas in februari officieel te weten komen, en dan komt de gemeente ook pas officieel met het verlies van 50 miljoen op die zeperd als ze de bestemmingsplanprocedure schorsen.

Andere opmerkingen:
- de 237 miljoen schuld is geen feit maar een wens (begroting 2018), feitelijk is de schuld nog 276 miljoen (jaarrekening 2016).

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Jaaroverzicht 2016

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier