[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Campagnetijd

zondag 5 maart 2017 - Dit blog wordt wat stiefmoederlijk behandeld in de aanloop naar de verkiezingen. Die aanloop begon al begin 2016.

Praktijktest

Vorige week werd mijn postcodemodel voor verkiezingen op de proef gesteld door het programma "What The Hague", gepresenteerd door overtuigd PvdA-lid en oud-Kamerlid Myrthe Hilkens.



Het ging om:

* Programmamakers bepaalden een boodschapper die langs de deuren zou gaan (werd VVD)
* Programmamakers bepaalden de gemeente (werd Haarlem)
* Ik berekende postcodes voor VVD (blauw), potentie VVD (paars, en wat dan daar de concurrent is) en niet-VVD (rood). De concurrent was D66.
* Geen wijk waar je tevoren wel van denkt dat het VVD is, bijv. een villawijk (wat niet altijd een VVD-wijk is). Alle drie de postcodes moeten dicht bij elkaar liggen. Gaat
immers om micro-targeting.
* Er werd in elk blok wel 12x aangebeld, maar niet iedereen was thuis.

In de uitzending was Frank te voorzichtig door ook CDA te noemen.

Er loopt geen lijntje tussen VVD en CDA in Haarlem:



De graaf geeft verband aan tussen de vindplaats van kiezers van partijen.

Ik was er niet bij toen ze wijk in gingen. In elk blok deden vier mensen de deur open, gaven antwoord en daarna gingen ze verder naar het volgende blokje (want het was koud en het waaide hard).

Zie de uitzending:


Vanaf tijdcode 13:35.

Er is een dag gefilmd en op alle adressen kwam het antwoord overeen met de voorspelling. Ze hebben niet alles in de uitzending gezet.

Als je denkt "toeval", bereken dan de kans dat het zo uitpakt. Er zijn politicologen die stellen dat je niet meer geografisch kunt bepalen waar de kiezer woont. Zie aflevering 1, bijvoorbeeld, met mijn kritische collega Tom van der Meer, op tijdcode 4:05.

Als dat waar is, dan betekent dat dat als je ergens aanbelt die persoon alles kan zeggen, een keuze uit 28 partijen. Stel er doen per blokje (blauw, paars, rood) vier mensen de deur open (zo ging het overigens in de volledige opname ook). Wat is nu de kans dat ze 4x in elk blokje precies dat zeggen wat mijn voorspelling is. Die kans is zeer klein. Dat kan toevallig goed gaan, maar de kans op slagen is erg klein. Dat met micro-targeting doen we nu al 3 jaar. Dit gaat altijd ongeveer zo.

Historie

Ooit, in 2010, deed ik op dit blog de analyse van de Rotterdamse verkiezingen, die moesten worden herteld, op een nieuwe manier. Met kaartjes en bolletjes. Dat werd een artikel in NRC Handelsblad en de eerste kaart "Wat stemden uw buren" op de website van NRC met data-journalist Arlen Poort. Met mijn naam op de voorpagina in juli 2010. Daaruit volgde een opdracht voor Leefbaar Rotterdam, waar die partij jaren later over zou vertellen. Met de kaarten van Rotterdam 1998-2010 die ik maakte zag ik voor het eerst hoe stabiel uitslagen kunnen zijn in de geografische herkomst.

Toen in september 2012 nieuwe verkiezingen waren en die kaart wel heel erg leek op de vorige was dat dus iets dat niet alleen iets was van Rotterdam.

In 2013 viel het kwartje en ontstond een informatiemodel om tot op postcode (daarvan zijn er 400.000 en er wonen ongeveer 35 mensen) iets te zeggen over stemgedrag. Het Rotterdamse tijdschrift Vers Beton pikte dat al in het voorjaar op. Pas in oktober was het verhaal helder genoeg om te publiceren. Het werd een jaar later genomineerd voor de Persprijs Rotterdam. TV Rijnmond maakte dezelfde dag (17 oktober 2013) het eerste tv-item ervan. Algemeen Dagblad had op zaterdag 16 november 2013 het eerste landelijke artikel.

Daarna had NRC een enorm artikel (voorpagina en binnenin) op 28 januari 2014 in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Nieuwsuur maakte een paar dagen later de eerste uitzending met een "test" van het model.

In de gemeenteraadscampagne richting maart 2014 gebruikten ook diverse Lansingerlandse partijen en kandidaten een versie van het model (sommigen prototypes).

We werking van het model heb ik uitgelegd in twee boeken van de Stichting Politieke Academie (1 en 2), waarvan ik inmiddels bestuurder ben, en in publicaties op ResearchGate. Sinds 2013 heb ik zo'n 500 kaarten gemaakt en grafen en grafieken. Er staan drie testimonials online (1, 2 en 3).

Tweede Kamer

Voor deze campagne is er belangstelling van geschreven media, zoals onder andere een serie in NRC Handelsblad (voorbeeld) en een serie in Algemeen Dagblad (voorbeeld), De Correspondent, Vrij Nederland (voor een paar dubbeltjes te lezen via Blendle) en afgelopen donderdag het Financieele Dagblad.

Een bijzondere was het team onder leiding van Mrs. Rubin dat ons een paar weken geleden interviewde voor de New York Times. Mevr. Rubin won vorig jaar de Pulitzer Prize. Het interview droeg bij aan dit artikel.



Verder hadden we de nodige gefilmde media. NOS Radio maakt er een mix van. Bij korte items is het niet altijd handig met twee personen in beeld te komen, dus doet mijn collega Frank van Dalen het woord bij onder andere EenVandaag en NOS Journaal en Nieuwsuur.

Het jaar 2016 hebben we vooral besteed aan softwareontwikkeling. Dat is dat platform dat op de achtergrond steeds zichtbaar is in reportages.

Ik hoop na de verkiezingen weer meer tijd te hebben voor de Lansingerlandse politiek.

Categorie: Notities

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier