[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

A16/A13 verbinding - dossiertje online

maandag 14 november 2005 - U weet misschien van de plannen om een verbinding te maken vanaf het Terbregseplein naar de A13 (snelweg Rotterdam-Den Haag). Die verbinding zou er eerst wel komen, toen weer niet, en nu toch weer wel. Misschien heeft u niet zo paraat hoe die komt te lopen. Welnu, al sinds maart 1998 is bekend dat hij ten zuiden (!) van de Doenkade komt. De inspraak gaat binnenkort beginnen, en sinds zojuist staat op de site www.inspraakvenw.nl de tekening. Ik heb gelijk mijn naaste buren geïnformeerd. Wij wonen op pakweg 800 meter vanaf de nieuwe snelweg.

Ik ben voorstander van deze verbindingsweg. Altijd al geweest. Op rationele gronden. Het is ook raar dat Rotterdam nu maar een halve ruit heeft, en dat alle verkeer uit het noorden, zuiden, oosten en westen zich door Overschie moet persen. Maar ik ben geen voorstander van zo maar elke uitvoering.
  • Er gaan stemmen op voor verdiepte aanleg, evt. in combinatie met tunnels. Let er wel op dat in de startnotitie staat dat er géén tunnel bij de kruising met de HSL mogelijk is. Dus, ergens komt die weg boven de grond. Denk er verder aan dat ter hoogte van de kruising met de N470-Zuid (die nieuwe weg naar Zoetermeer) en de G.K. van Hogendorpweg een flinke constructie moet komen (schertsend "Prins Claus plein 2") met fly-overs of zoiets om alles letterlijk in goede banen te leiden.
  • De Doenkade is 4 banen breed, de A13-A16 snelweg wordt 6-baans en met de twee rijbanen van de secundaire weg langs de Doenkade (Bergschenhoekseweg) betekent dit alles een drukke twaalfbaans verkeersweg aan de periferie van een dichtbevolkte woonwijk.
  • Let op dat er bij de A13 bij Overschie en de A20 bij het Kleiwegkwartier grote milieuproblemen zijn door het verkeer.
  • Let er ook op dat wiskundige modellen aangeven dat een ruit als deze files en zo niet voorkomt. Je moet dus altijd rekening houden met een drukke snelweg.
  • In de startnotitie komt de wijk 110-Morgen niet voor, ook al liggen er een aantal nieuwe woningen aan de Lage Limiet en woningen in het Jasonpark binnen 1.000 meter.
  • Mondelinge reacties kunnen gegeven worden tijdens de hoorzitting op 29 november 2005. De hoorzitting vindt plaats in Conferentie- en Party Centrum Lommerrijk, Straatweg 99 te Rotterdam en start om 20.30 uur. Deze hoorzitting wordt door middel van advertenties in regionale huis-aan-huis bladen aangekondigd.
  • In ieder geval wordt er een nieuwe Tracénota/Milieu Effect Rapportage gestart dus kunnen ook andere varianten de revue passeren.
  • Dit wordt een van de drukste snelwegen van Nederland wordt: de verbinding tussen Zuid-Nederland/Oost-België/industriezone Aken-Maastricht-Luik/Noordoost Frankrijk en Den Haag/Westland/Leiden/Bollenstreek/Amsterdam. Met opzet, ook, om "Overschie te ontlasten" (genummerde blz. 14 in de Startnotitie). De N209 wordt ook steeds drukker, omdat er steeds meer huizen worden gebouwd in de 3B hoek. De aansluiting op de A16-A13 komt pas voorbij Schiebroek.

Ik heb wat stukken uit de oude doos in PDF vorm als bijlage toegevoegd aan dit bericht. Als je gaat printen, druk dan ook "Opmerkingen" af, anders krijg je mijn toegevoegde opmerkingen niet op papier. Tenzij je die niet wil natuurlijk. Daar zit o.a. een paar vragen in van GroenLinks uit 1998, en de opstelling van de deelgemeente. Maar ook de insteek van de deelgemeente in de Strategische Investeringsvisie Schiebroek, en het onderzoek dat landelijk is gedaan naar het effect van snelwegen op de longfunctie van (school)kinderen.

In mijn digitale archief voor jou zaten vragen van OPLW en GroenLinks. Die van GroenLinks waren naar mijn mening het scherpst, en de beantwoording het informatiefst.

Let even op de volgende publicatie: http://www.podiumonline.nl/5297: "Onderzoek: Groen langs snelweg nutteloos".

Ik ben maar een leek, dus interpretatie is gevaarlijk, maar dit onderzoek van Plant Research International (Wageningen) en TNO lijkt te wijzen dat bij grote asfaltvlaktes bomen weinig uitrichten. Bij grote asfalt-vlaktes is weinig ruimte voor groen. En als je daar dan een beetje groen neerzet dan heeft het weinig effect. Vertaald: je moet bij Schiebroek niet een 12-baans asfalt-vlakte neerleggen, want je hebt met 12 rijbanen naast elkaar te weinig ruimte voor flankerend groen om de milieueffecten te keren. Het is dan ook de vraag of het Schiebroekse Park, waar ook nog een reep vanaf gaat, voldoende is als bestaand flankerend groen. Ik blijf voorstander van de weg, maar wel met goede inpassing. En die 12 banen lijkt mij een gemakzuchtige oplossing van de planners, met kwalijke gevolgen.

***UPDATE*** Inspraakprocedure is inmiddels afgelopen, en de website met stukken van Verkeer en Waterstaat was verplaatst. De link hieronder is daarop aangepast.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Klein dossier met stukken uit de oude doos (1419 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Web site inspraak met de Startnotitie

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier