Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Kemphanen weer tegenover elkaar

maandag 28 november 2005 - Met de terugkeer van die-hard Spaapen op nummer 4 van de kandidatenlijst van de VVD Hillegersberg-Schiebroek breekt een spannende tijd aan voor lijsttrekker Van Winsen. Maar logisch redeneren leidt maar tot één conclusie. Voor alle journalisten en politiek geïnteresseerden is de vraag aan de orde of Van Winsen zich voor vier jaar gaat inzetten voor de deelgemeente, of maar voor één.

In 2000 zaten de politiek doorgewinterde Spaapen en toen nieuwkomer Van Winsen kortstondig samen in het dagelijks bestuur. Spaapen was toen voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelgemeente en van de deelraad. De botsende karakters leidden tot een keuze wie het beste kon vertrekken. Dat werd Spaapen. De VVD verloor door de kwestie het voorzitterschap aan de PvdA.

Behalve de terugkeer van de rot Spaapen maakt ook de rest van de lijst mij een blij mens. Op nummer 2 staat Jan Cees van Duin, de voormalige fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. En op 3 Hans van Poeteren, ook oud-gediende, die in de afgelopen periode wederom zijn opwachting maakte en meteen toesloeg met kritische opmerkingen. Publiekskenner Daisy Bezemer wordt geprolongeerd en wel op 6, een promotie, komend van voorbij 10. En er zijn een paar nieuwe mensen waar veel van mag worden verwacht.

Zoals het zich laat aanzien wordt Van Winsen weer in stelling gebracht voor het dagelijks bestuur, met Van Duin als ervaren fractievoorzitter. Van Winsen is haar streken niet verleerd, gezien de stoet vertrekkende ambtenaren met als dieptepunt top-ambtenaar en deelgemeentesecretaris De Jong, en de kwestie Barendrecht. Of Spaapen zo maar alles zal slikken is denk ik haar eer te na. En wat als de VVD onverhoopt in de oppositie komt? Niet onwaarschijnlijk gezien de perikelen rond de Lupine en andere zaken op de kerfstok? Wordt Van Winsen dan fractielid onder Van Duin? Op dezelfde voet als Spaapen? Niet goed voor Van Duin's nachtrust. Of wordt Van Winsen fractievoorzitter over Spaapen?

Waarom zou het VVD-bestuur na 2 perioden van spanningen rondom Van Winsen opnieuw zo'n explosieve situatie scheppen? In mijn fantasie speelt zich de volgende oplossing af. Voorzien is daarin dat Van Winsen in 2007 naar de Tweede Kamer gaat en vertrekt uit de deelgemeentelijke politiek. Spaapen komt dan opeens in beeld als ervaren opvolgster. Daarom moet ze ook op de lijst, want om haar dan opeens weer te lanceren zou opgetrokken wenkbrauwen kunnen veroorzaken onder coalitiepartners en toeschouwers.

Slechts een jaar deelname aan de politiek na de verkiezingen ruikt naar kiezersbedrog. Daarom moet aan Van Winsen worden gevraagd of ze echt voor vier jaar zich gaan inzetten, of alleen de lijsttrekkerspositie en eventueel kort bestuursschap gebruikt als opstapje voor eigen politieke ambities.

Inderdaad, het is mijn fantasie. Pure speculatie. Maar ik zal zowel een diepe buiging maken voor Spaapen en Van Winsen, met een doosje wijn voor ieder, als ze de vier jaar samen doormaken.

N.B.: "Kemphanen" is beschrijvend bedoeld, niet per sé biologisch correct in dit geval. "Vechtkippen" leek mij te denigrerend voor dit weblog, maar ook voor de grote moed van Spaapen om dit avontuur weer aan te gaan.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Kandidatenlijst VVD Hillegersberg-Schiebroek

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier