Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Alternatief referendum in het AD

dinsdag 28 februari 2006 - Het AD Rotterdams Dagblad heeft een artikeltje geplaatst over het alternatief referendum "Stem voor de deelgemeente/Stem tegen de deelgemeente". Het staat er allemaal goed in, en het is best ruime aandacht, maar een zin roept misschien onnodig vragen op.

Er staat "het steekt de Rotterdammer dat hem nooit is gevraagd iets te vinden van de deelgemeente". In mijn artikel op PolitiekActief.Net schreef ik "Er is nog geen volledig beeld van wat de gemiddelde Rotterdammer denkt van het al dan niet voortbestaan van de deelgemeenten". Dat is bijna hetzelfde, maar net niet helemaal. Ik ben Rotterdammer, maar mij is door mijn partij en deelgemeente zeker gevraagd wat ik ervan vind. Maar slechts 5% van de bevolking is lid van een partij, en ik hoor tot de ongedefinieerde groep die oproepen van de deelgemeente leest.

Het is in zekere zin arrogant dat de grote partijen volstaan met een discussie in eigen kring om dan te besluiten om de kiezer op te roepen te komen stemmen en daarmee impliciet steun te geven aan de deelgemeenten. Enkele deelgemeenten hielden bijeenkomsten in zaaltjes, maar daar zaten vooral subsidieontvangers en al mensen die actief zijn rondom de deelgemeenten. De burgers die het maar zozo vinden komen er niet. De waarde van die bijeenkomst in zaaltjes is dus beperkt.

Ik vind dat het een zekere arrogantie uitstraalt om Rotterdammers een uitnodiging om te stemmen te sturen en op n formulier dat zowel voor de gemeente te doen, als voor de deelgemeente. Want over dat laatste verschillen partijen van mening. Daarmee doe je alsof de kiezer geen keus heeft, en dat heeft zij/hij wl, zoals op mijn websites StemVoorDeDeelgemeente.nl en StemTegenDeDeelgemeente.nl staat uitgelegd.

Ik ben voorstander van de deelgemeenten, maar vind dat een besluit over volksvertegenwoordiging zo fundamenteel is dat je ook tegenargumenten moet durven benoemen om die vervolgens te ontkrachten.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Artikel in AD/RD van 26 februari (27 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Artikel uit januari over het referendum

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier