Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Peuterspeelzalen hebben toekomst

donderdag 16 februari 2006 - Afgelopen maandag was er een lijsttrekkersdebat in het buurthuis van 110-Morgen. Een mevrouw stelde aan de orde dat per september drie peuterspeelzalen sluiten. Reden: veranderd beleid van de deelgemeente. Ik voel mij enigszins verantwoordelijk hiervoor, en heb inmiddels vernomen dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken.

Al jįren werd door de deelgemeentelijke VVD gevraagd om een evaluatie van de peuterspeelzalen. Als deelgemeentelijk wethouder heb ik die in 2001 laten uitvoeren. Daaruit bleek dat veel ouders dure kinderopvang die ze zelf moeten betalen vervangen door door de belastingbetaler gesubsidieerde peuterspeelzalen. Terwijl peuterspeelzalen er vooral zijn als "voorschool" en (dus) om achterstanden vroeg aan te pakken.

Later heb ik als voorzitter van de Commissie Welzijn van de deelraad geprobeerd het bestaande beleid van "subsidiėren van instellingen" om te buigen naar beleid voor burgers. Door het benoemen van problemen in plaats van zakken geld. Dat ging erg goed, waarbij alle politieke partijen binnen hun visie constructief meewerkten.

Inmiddels is qua peuterspeelzalen een beleid vastgesteld dat lijkt op "rugzakjesbeleid": je subsidieert niet plompverloren en willekeurig een paar instellingen, maar je geeft kinderen die dat nodig hebben een bedrag "mee". Daardoor komen ook andere aanbieders van peuterspeelzalen in aanmerking voor geld om dat te doen waar peuterspeelzalen voor zijn.

De Kinderopvang Hillegersberg-Schiebroek heeft naar aanleiding van het veranderende beleid aangekondigd per september drie peuterspeelzalen te sluiten. De Kinderopvang Hillegersberg-Schiebroek (vroeger SKHS) is door de deelgemeente vaak slecht behandeld. Zie vanaf blz. 10 in mijn politiek testament. Zelfs reden voor mij om vier jaar geleden mijn ontslag als deelgemeentelijk wethouder in te dienen. Ik kan het mij dus wel voorstellen dat ze in de verkiezingstijd grote druk zetten.

Maar, het is ook zo dat er nog steeds, net als vijf jaar geleden, andere ondernemers zijn die graag de plek van de KOVHS innemen, en betaalbare en kwalitatief goede peuterspeelzalen willen exploiteren. Zoals ik naar aanleiding van afgelopen maandag mocht vernemen.

Daarom is het van belang dat de KOVHS snel duidelijk maakt of het hen menens is, of alleen een verkiezingsstunt. Zodat de ouders met kinderen op de drie peuterspeelzalen continuļteit wordt geboden.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Politiek Testament, september 2003

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier