[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

CDA - de sterkste schakel

maandag 27 maart 2006 - Opvallend nieuws in het Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad vandaag. Er komt in de deelgemeente geen coalitie PvdA-VVD-CDA of Leefbaar Rotterdam-VVD-CDA, maar PvdA-VVD-GroenLinks. Qua zetels staatsrechtelijk verantwoord, maar is het geen spelletje "De Zwakste Schakel"?

In het spelletje "De Zwakste Schakel" schakelen spelers elkaar ronde na ronde uit tot er twee overblijven. Opvallend is dat de sterkste speler het zelden overleeft tot het eind. Mindere goden werken haar/hem er voor die tijd uit, maar niet nadat zij/hij de bank flink heeft mogen spekken met haar/zijn talent. Waar in het verleden CDA-bestuurder Stapelkamp regelmatig zijn beleidsvoornemens geblokkeerd zag door een tot in het oneindige doorvragende PvdA-bestuurder Barendrecht, was in 2004 de maat vol, en de maat geen maat meer. Zowel De Postiljon als De Koerier laten het duidelijk zien: Stapelkamp zei het vertrouwen op in Barendrecht (Postiljon 29-9-'04), en Stapelkamp was woordvoerder over de breuk namens CDA en VVD (Postiljon 22-9-'04). De betrokken bestuurder en stabiele factor Stapelkamp wordt aan de dijk gezet ten faveure van een ongewis huwelijk tussen een liberale partij (VVD), een progressief-liberale partij (GroenLinks) en een conservatieve partij (PvdA). Wordt dit een attractie als de schiettent op de kermis voor de nieuwkomers van Leefbaar Rotterdam? Wat hebben de burgers eraan? En ik kan mij best de linkervleugel van de VVD voorstellen, maar passen daarin de gezichten van de raadsleden Van Duin, Spaapen en Van Poeteren? Van Winsen houdt het het ene jaar wel vol, uiteindelijk lokt de Tweede Kamer.

Alle drie coalitiepartners zullen wel een bestuurder leveren. De PvdA allicht als grootste, de VVD omwille van Van Winsen's toekomst, en GroenLinks laat zich deze kans niet ontgaan. Drie maal 0,7 fte dus, om de bestuurskosten niet hoger te laten zijn dan de vorige periode. En met welke bestuurder komt de PvdA? Als het in de stad niet lukt om scheidend fractievoorzitter Bert Cremers te fêteren met een wethouderspositie, doet die het dan voor die 0,7 fte in Hillegersberg-Schiebroek? Maar dan wil die wél de raadsvoorzitter worden. Trekt Van Winsen dat? Of is dat opnieuw een domper na de VVD naar de derde plek in de deelraad te hebben geleid? Ook die 0,7 fte zullen niet lekker zitten na al die jaren van profijt.

Het zijn spannende tijden!

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier