[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Veel succes voor de leden van de nieuwe deelraad

woensdag 15 maart 2006 - De nieuwe deelraad wordt op donderdag 16 maart geïnstalleerd. Dat is altijd een feestelijke gebeurtenis. Ik heb een mailtje gestuurd om de volksvertegenwoordigers succes te wensen met de voor hen liggende klus.

"Helaas kan ik niet bij de installatie van de raad zijn wegens theaterbezoek. Ik wens u allen veel wijsheid. U legt een belofte of eed af, waarvan de woorden letterlijk betekenis hebben. De afgelopen periode is gebleken dat enkelen van u die woorden niet al te veel waarde toedichtten. Dat was jammer. Het volstaat niet om te zeggen dat u er bent voor de inwoners van de deelgemeente, en dat te pas en te onpas te herhalen, u heeft een taak te vervullen die boven uw persoonlijk belang uitstijgt.

De PvdA wens ik toe dat ze de lijn van de afgelopen vier jaar volhouden. Conscientieus, sociaal, progressief, efficiënt, prestatiegericht, met oog voor de inwoners. De vier jaar was het, met alle respect, prut. Ik bedoel met mijn compliment slechts de raadsfractie, want u weet dat ik geen fan was van uw bestuurder. Maar dat hij lang is gebruikt als kop van jut, en als "joker" om alle achterstanden aan toe te schrijven, had door de deelraad met luid protest moeten worden bestreden.

Op Leefbaar Rotterdam rust een zware hypotheek. De bij de VVD weggelopen kiezers wegens machtsspelletjes en lamlendigheid in de fractie, en bij de OPLW weggelopen kiezers die misschien pikantere leefbaarheidspolitiek verwachten, rekenen op u een verandering te brengen. Alles wat u krijgt voorgeschoteld is politiek. Protesteer al als u een agenda krijgt. Wat er níet op staat: dat is relevant.

De VVD fractie bevat vernieuwing met ervaring. Zoveel ervaring heeft er nooit gezeten, en ik verwacht er veel van. Wie weet is dit de mix die nodig is om niet als raadsfractie slechts klapvee te zijn, maar constructief te werken vanuit de deelraad, samen met de andere fracties, en samen met de dagelijks bestuurders, wie dat ook zijn.

Het CDA is in samenstelling teruggebracht tot een eerder gebleken moeilijk werkbare combinatie, waar twee fractieleden ook twee diametraal verschillende standpunten verwoordden in vaak dubbele spreektijd, met veel verwarring tot gevolg. Ik wens het CDA toe dat de best goed functionerende portefeuillehouder Stapelkamp terugkeert in het bestuur. Dit is een bestuurder van formaat die veel goeds te weeg kan brengen, mits in goede samenwerking met de deelraad.

Van GroenLinks hoop ik dat ze het recept van minstens de afgelopen 8 jaar volhouden. Soms tegendraads, zoals het pacifisten, partij radicalen en communisten betaamt. Maar op zijn Hillegersberg-Schiebroeks in een eigen lijn constructief meewerkend om eigen standpunten echt tot stand te brengen. Heel knap.

De OPLW heeft een zure appel door te bijten. De tijd is voorbij dat bij een besluit de helft van de fractie vóór stemt, en de andere helft tégen. Alle gekheid op een stokje: u spreekt nog mee, en zult zeker van u laten horen. Over vier jaar stemmen grote groepen deelgemeentebewoners gewoon weer op u als u het nodige vuurwerk heeft laten zien.

En aan D66 de schone taak om de enige echte betekenisvolle wijze van volksvertegenwoordiging vorm te geven. Kies onderwerpen die de inwoners van de deelgemeente raken. Uw voormalige deelraadscollega's, immers, zullen zich wederom vooral 4 jaar bezighouden met het lezen en becommentariëren van ambtelijke stukken, waar eigenlijk toch geen haan naar kraait. Maak uw nieuwe nest in de wijken. Tamboer op dat de secretarie juist behouden zou blijven zodat onze inwoners terecht kunnen in een historisch relevant gebouw, en dat als de publieksfuncties allemaal naar de nieuwbouw gaan, Melanchtonweg 100 voor het oog precies hetzelfde nut dient, zonder alle burger-gevoelige perikelen, en goedkoper ook. Roep van de daken dat het raar is dat er in 110-Morgen wel 80% bereikbare woningen worden teruggebouwd voor de burgers, en zie dat het in Schiebroek heel anders gaat. Op basis van een door die ene pas vertrokken en de zittende dagelijks bestuurders onderhands gesloten akkoord met projectontwikkelende woningcorporaties, zonder de burgers, en de deelraad pas veel later daarin te betrekken. Let erop dat de nieuwe bestuurders geen nieuwe gouden greep in de ruif doet, maar mét behoud van statusniveau voor 0,7 fte zich 110% inzet als ambassadeurs voor de Hillegersberg-Schiebroekers. Neem een voorbeeld aan uw voorgangers in de Limburgse gemeente Stein: http://www.politiekactief.net/artikelen/8701lood.shtml Voor politiek activisme hoef je niet in de raad te zitten.

We spreken elkaar zeker nog.

Een goede installatie gewenst."

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier