VVD Rotterdam
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Oppositie vanuit de tenen

donderdag 11 mei 2006 - Vanavond zou in Hillegersberg-Schiebroek de demissionaire periode aflopen. Er zouden twee nieuwe, een oude, en een nieuwe oude bestuurder worden ingehuldigd. Warempel, de VVD voert een nieuwe politiek: ze kwamen niet. Omdat Leefbaar Rotterdam ook voltallig afwezig was, en demissionair bestuurder Stapelkamp afstand had gedaan van zijn raadszetel (om geen belangenconflict te hebben), zaten maar 9 van de 19 raadsleden op hun pluche: niet voldoende voor besluitvorming. Dat lijkt op het soort politiek dat ik altijd wenste. Heel spannend allemaal.

Het is maar al te duidelijk dat het in de oppositie terechtkomen van bestuurspartij VVD en nieuwkomer Leefbaar Rotterdam hen zwaar valt. We hadden al de kwestie dat scheidend raadsvoorzitter voor eq. 750 Euro een politieke advertentie door de belastingbetaler laat opbrengen. Nou even serieus. Ik heb op dit weblog steeds geintjes gemaakt over dat VVD conifeer Van Winsen niet alleen de partij van een prominente eerste plek naar de derde plek leidde, en nu dus ook nog door onderhandelingsfouten naar de oppositie. Dat nu de hele fractie met ook nog tegenpool Spaapen en de kundige en degelijke Van Poeteren en die-hard Van Duin eveneens afwezig is, dat lijkt op waarachtig strategie.

Toen ik vijf jaar geleden de VVD-ledenvergadering toesprak als kandidaat voor de deelraad zei ik dat ik het meer op de SP manier wilde doen, maar dn rechts. Dat werd niet erg op prijs gesteld. De VVD, die keurige bestuurspartij. Bovendien erg Hillegersberg, waar zelfs de PvdA-ers een zeilboot hebben. Ik wilde al oppositie bij de agendavaststelling. Immers: de lokale politiek lijkt erg op een egeltjesdans, waar de gemiddelde burger niets mee heeft en niets van weet. Het is verder lastig zo'n strategie te voeren en uit te leggen als je gewoon de grootste partij bent, met alle verplichtingen die dat met zich meebrengt.

De VVD voelt zich, terecht of onterecht door onderhandelingsfouten (niet ingeschat dat Bert Cremers op zou komen opdagen, en niet ingeschat dat de PvdA daar voor het Uur U absoluut niets over kon loslaten) zwaar op de ehhh tenen getrapt. De nieuwe coalitie zien ze, denk ik, als los zand, en een aanfluiting. De pijn van de oppositie is dat ze op gestelde momenten juist legitimiteit geeft aan de tegenpartij(en). Dat is een lot, maar je mag er best tegen vechten.

En nou lijken ze het te gaan doen. De aanwezigen vanavond begrepen er weinig van. Dat hoeft ook niet. Van belang zijn drie zaken.

1. Pers. Vanavond al, liefst vr de vergadering, heeft er perscontact moeten zijn. Een persbericht volstaat niet, nee, bellen, of afspraak maken. De journalist die vanavond aanwezig was, schrijft daarna zijn stukje, doet een plas en de was, kijkt TV, mailt het stukje en gaat slapen. Je moet al in zijn hoofd zitten met je verhaal.

2. Opbouw. Een stunt als vanavond moet een opstapje zijn naar voorsprong. Je breekt met je verleden als bestuurspartij. Je gaat het anders doen. De egeltjesdans is voor de egeltjes, politiek begint biten de raad. Je komt met je eigen verhaal. Je eigen begrotingen, desnoods. Van het formele stunten van vanavond ga je naar inhoudelijk overwicht. En daar heeft de VVD het team voor.

3. Toekomst. Morgen vindt de vergadering opnieuw plaats. Kom je dan wel opdagen? Geinig is dat naar verluid de VVD wl al door heeft gegeven wie ze in de raadscommissies wil laten plaatsnemen. Dat was natuurlijk in een moment van zwakte. Want net alsof de coalitie, die je zo duidelijk minacht, je poppetjes in die clubs zal plaatsen bij jouw afwezigheid. En kom je naar de vergadering die daarop volgt? Of ga je een eigen agenda voeren en kom je alleen opdagen als die onderwerpen worden behandeld? Dat heb ik in het verleden wel eens overwogen. Het is een boel werk, want alles wat het "systeem" nu voor je doet, moet je dan zelf organiseren om de voorsprong te bewaren.

Ik ben erg benieuwd. Ik zal het bekennen: dit had ik misschien niet eens gedurfd. En dan kan ik alleen respect opbrengen. Stoer hoor. Nou zien of het verhaal consistent wordt neergezet!

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Autotuin
Autotuin

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier