[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

We stoppen de treinen

dinsdag 17 november 2009 - Sinds een paar weken staat hier op dit blog informatie over de HSL. De ontdekkingen kwamen vorige week in een stroomversnelling. Dat heeft de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL uit Lansingerland, de Stichting Geen Gehoor uit Kaag en Braassem en mijzelf de moed gegeven op 16 november in Bleiswijk een persconferentie te organiseren. Een uur vr de informatieavond van de belanghebbenden bij de HSL.

Vorige week donderdag kreeg ik van de stichting tegen de overlast uit Rijpwetering een heel technische powerpoint. Die leidde mij naar de oplossing. Daarna in volle vaart alles op een rij gezet, de meelezers van het blog en de netwerken van de stichtingen nog laten schieten op de eventuele denkfouten, en de persconferentie georganiseerd. Zodat het nieuws over de informatieavond in Bleiswijk niet alleen de gebruikelijke zaal met boze mensen zou zijn, maar ook een sterk tegengeluid.


Klik op het plaatje voor vergrotingKlik op het plaatje voor een impressie van de persconferentie, zoals te zien bij Hart van Nederland van SBS6.


Onze redenering is de volgende. De hogesnelheidslijn is voor hogesnelheidstreinen. Daar is de concessie voor aan de exploitant. Daarvoor worden kaartjes verkocht. Het staat onderaan persberichten, en op de site van ProRail. Dat is de basis waarop destijds alle besluitvorming is gebaseerd, planschadeclaims, woningisolatie, geluidsmaatregelen, inspraak en rechtspraak. Dat is wat was beloofd en toegezegd.

Er hadden al hogesnelheidstreinen moeten rijden, maar door omstandigheden komen die pas in 2011, of nog later. Ze worden dus vervangen. Ook die woorden worden gebruikt door de overheid.

Er zijn tijdelijke treinen geleased, en die zijn in dezelfde kleuren gespoten als de definitieve treinen, en ze worden k Fyra genoemd.

We moeten die tijdelijke treinen dus beoordelen als hogesnelheidstreinen. De snelheid doet er niet toe. De Thalys gaat ook maar 160km/uur rijden op het traject boven Rotterdam.

Daarom vinden wij de regelgeving over hogesnelheidstreinen van toepassing, de zogenaamde TSI. Er is er eentje uit 2002 en eentje uit 2008. In allebei staat hetzelfde: een trein mag maar 91 decibel produceren bij 300km/uur, en 87 bij 250km/uur. De tijdelijke treinen produceren meer dan 92 decibel, heeft TNO gemeten (Bijlage C). En dat is meer dan toegestaan.

Je kunt zelfs zeggen dat de wetgever heeft bedoeld dat bij lagere snelheden ook lagere geluidswaarden horen. Met een formule die ik op een blog vond kan ik het rijtje afmaken: 300km/uur=91, 250km/uur=87, 200km/uur=84, 160km/uur=81.

Dat zijn maar sommetjes om een beeld te geven, en ik ga hier niet beweren dat de redelijke grens van de treinen op de HSL bij 81 decibel ligt bij 160km/uur.

*** Update 20/11: Er is ook een TSI voor gewoon rollend materieel. Op basis van het TNO rapport kun je berekenen dat de treinen zowel als "hogesnelheidstreinen", als gewoon "rollend materieel" teveel herrie maken.

Vandaar de stellingname dat 1. de treinen moeten stoppen omdat meer lawaai maken dan mag, en 2. de treinen pas weer mogen gaan rijden als ze stiller zijn dan de wettelijke normen.

Het hele persbericht is hieronder als bijlage te downloaden. Ik had ook een CD gemaakt, met alle relevante stukken. Die is 30 megabyte groot, en hier te downloaden. Veel achtergronddocumentatie staat bovendien in het Dossier HSL.

Binnen een paar dagen is de brief aan de minister klaar. Commentaar is zoals altijd welkom.

En veel dank aan alle meelezers en meedenkers!

Categorie: Epistels

Adobe Reader nodig Bijlage: Persmap met de belangrijkste passages (687 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Het hele "Dossier HSL"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier