Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Minister reageert afwijzend op brief omwonenden over HSL

woensdag 16 december 2009 - De Minister heeft dan eindelijk zijn antwoord doen toekomen op de brief die de omwonenden stuurden op 20 november. Een ongelofelijk en ongeloofwaardig verhaal. De treinen zijn niet onrechtmatig en voldoen aan de normen, maar de minister gaat toch de geluidsproductie aanpakken. Echte maatregelen aan het tracé gaat hij pas nemen als de volledige dienstregeling rijdt.

De minister trekt een ingewikkeld rookgordijn op, waarin de Europese TSI-regels soms wel en soms niet gelden. En net als het de omwonenden van pas komt, dan hoeft het niet. Jammerdepammer.

Hoe zit het ook alweer? Midden jaren negentig kwam het eindelijk tot een plan voor een aparte hogesnelheidslijn van 45 kilometer tussen Hoofddorp en Rotterdam. Het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda, bekend vanwege zijn late leveringen, kreeg de order in 2004. De levering had dan moeten beginnen in 2006, zodat in 2007 de eerste treinen zouden rijden. De voor-voorlaatste prognose was levering in 2009, toen medio 2010, en inmiddels zegt de minister een half jaar tot driekwart jaar later. Dan begrijp ik levering begin 2011. De minister houdt het in bijgaande brief op eind 2010. Maar het kan net zo goed 2012 of 2013 worden, conform de ervaringen van Deense Spoorwegen. Die bestelden treinen in 2003, en verwachten de eerste levering in april 2010, en dan 3 per maand, zodat in het najaar van 2012 de hele bestelling is afgerond.

Omdat het zo lang duurt is HSA, het bedrijf achter de HSL, op zoek gegaan naar locomotieven en rijtuigen. Locomotieven werden Bombardier TRAXX F140 MS2, geleased voor de tijd dat ze nodig zijn. Die rijden normaal 140 km/uur, maar werden voor de HSL verbouwd zodat ze 160 kunnen.

De rijtuigen waren even lastiger. Gelukkig stonden er nog afgedankte ICR-rijtuigen. Een bestelling uit 1986-1987. Deels gebruikt voor de Beneluxtreinen. Ze waren al een paar keer gereviseerd en gerenoveerd. Voor het gebruik op de HSL kregen ze een laatste opknapbeurt. Ze werden verder gekeurd voor toelating op de HSL.

In september 2008 begonnen testritten, en ook de eerste klachten over het lawaai. Niet zo raar, want bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat staan de rijtuigen bekend als "lawaaiig".

Toch moest het duren tot Kamervragen van VVD-parlementslid Charlie Aptroot en er eens door TNO werd gemeten in oktober 2009.

TNO zegt:
* De individuele treinen zitten bij Hoogmade en Berkel en Rodenrijs 14 dB(A) boven de verwachtingen uit het Tracébesluit
* De hele dienstregeling uit september 2009 maakt teveel lawaai om een jaar lang zo te mogen rijden.

Op dat laatste heeft Minister plannetjes gesmeed, waardoor er misschien net norm wordt gehaald. Misschien ook niet. Maar vervolgens komt er vanaf 13 december de Thalys bij, en schiet alles weer in het rood.

Zoals op dit blog te lezen is er gezocht naar normen hoeveel herrie een individuele trein nou eigenlijk mag maken. Die normen staan in zogenaamde TSI's (te vinden via het Dossier HSL). Er zijn twee systemen van regels. Er is een systeem voor hogesnelheidstreinen en hogesnelheidslijnen. En er is een systeem voor gewone treinen en gewone spoorlijnen. Dat systeem is nog niet helemaal af.

Belangrijk is dat Europa vindt dat treinen en lijnen bij elkaar moeten passen. Je moet dus niet met gewone treinen gaan rijden op hogesnelheidsspoor, omdat dan allerlei onverwachte effecten kunnen optreden.

Maar de Minister zegt doodleuk dat die Europese normen niet gelden. Weliswaar is er veel te vinden over de HSL waarbij rekening is gehouden met die TSI-normen, maar toen kwam het misschien beter uit. De voorganger van de huidige minister, Peijs, heeft zowel in 2001 als 2003 als 2005 bekrachtigd dat de TSI-normen wél gelden.

In dit geval mogen de omwonenden geen gelijk krijgen. Ja, er is lawaai, maar dat blijft volgens de minister onder de norm. Aantoonbaar fout, door de toevoeging van de Thalys.

En nee, zegt de minister, de normen tellen niet. Dat valt nog te bezien, aangezien lidstaten worden opgeroepen om de TSI-regels toe te passen. En zeker bij onderhoud.

Als je gewone, ook nog bekend lawaaiige, rijtuigen kiest voor de HSL in 2007. Om op een veel hogere snelheid te rijden dan ze ooit hebben gedaan. Je maakt vele testritten. Met alle regelgeving die er over dat onderwerp is, maakt mij niemand wijs dat je dan én over de rand van de Wet geluidhinder mag gaan, én nota bene 14 dB(A) méér geluid dan verwacht mag maken, ver uitstijgend boven de normen die tegenwoordig in Europa normaal worden gevonden.

Als klap op de vuurpijl schrijft de minister dat-ie pas maatregelen aan het traject wil nemen als de volledige dienstregeling met de AnsaldoBreda-treinen loopt. Waar praten we dan over? Lawaai bóven de grenzen vastgelegd voor de HSL van september 2008 tot 2014? En dat zou dan "mogen"? Ik geloof er niets van.

Categorie: NatioEuro

Adobe Reader nodig Bijlage: Brief van de Minister van Verkeer en Waterstaat aan de omwonenden, 15 december 2009 (805 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Het hele "Dossier HSL"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier