Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Herrie en Handhaven

maandag 1 maart 2010 - Ook uit nieuwe rapporten blijkt dat er iets goed mis is met de hogesnelheidslijn (HSL). Geluid dringt ver door in het achterland, trillingen als aardbevingen, en niet gehaalde normen. Onze nationale en gemeentelijke bestuurders beginnen alvast met een zwartepietenspel “wie moet handhaven”. Het Europees Parlement stelt vragen aan de Europese Commissie. Daarom een aanvullende korte studie naar behoorlijk bestuur, toezicht en handhaving. Het lijkt niet meer goed te komen met het prestigeproject hogesnelheidslijn.

***Update*** De berichten van de laatste maanden heb ik samengevat in een nieuwe korte studie, voorzien van links naar de bronnen die ik gebruikte. Ik kom tot de volgende conclusies:

* Wat betreft “behoorlijk bestuur” heeft vooral de minister van Verkeer en Waterstaat flink wat steken laten vallen. Er is een dure spoorlijn aangelegd, met onvoldoende geluidsmaatregelen, en trillingen tot gevolg.

* De rapportages volgend uit “toezicht” geven allemaal aan dat het niet deugt. Verkeer en Waterstaat moet zelfs de wet draaien om nog enig positief oordeel over de dienstregeling 2010 te kunnen geven. En dan mogen de treinen allemaal maar 160 km/uur rijden. Daar gaat de hogesnelheidslijn…

* Een goede exploitatie van de hogesnelheidslijn is blijkbaar niet mogelijk zonder ingrijpende aanpassingen. Het zal niet mogelijk zijn om binnen de geluidsnormen en zonder ernstige trillingen, zoals de bedoeling is, 200 treinen per dag te laten rijden met 250-300 km/uur. Laat staan nachttreinen, laat staan passagiersrijtuigen gevuld met vracht. Zoals de bedoeling is in de toekomst. Allemaal nodig voor een goede winstmarge.

* Er is onnodige ruzie over de handhaving van de overschreden normen. De minister van VROM heeft de bal in handen, maar ook gemeenten kunnen onmiddellijk overgaan tot handhaving.

* Bij het Rijk hangt een mogelijk faillissement van het HSL-consortium HSA, en de uitonderhandeling van nieuwe concessies onder minder gunstige voorwaarden, als een molensteen van 2 miljard Euro om de nek. Verlammend om goede besluiten te nemen, die uiteindelijk toch onvermijdelijk moeten worden genomen.

* Gemeenten hikken aan tegen het handhaven van de geluidsnormen met betrekking tot de HSL, omdat er grote financiële risico’s mee gemoeid zijn. Ze poetsen berichten, die de verkoop van woningen in gevaar kunnen brengen, liever weg.

Hier onder de link naar het hele verhaal. Zie het Dossier HSL voor de links naar eerdere edities.

***Update: Aan de "Fringe-files" is de samenvatting toegevoegd die de advocaat stuurde naar de Raad van State.

Categorie: Epistels

Adobe Reader nodig Bijlage: Korte studie "Herrie en Handhaven - Kastjes en Muren" (509 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Het hele "Dossier HSL"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier