Jan Pronk - betrokken en vasthoudend
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Eurlings zet gemeente Lansingerland voor het blok met HSL

woensdag 21 juli 2010 - Schaken op hoog niveau, dat is wat minister Eurlings doet met de HSL. Hij wordt van alle kanten (NS, omwonenden, gemeenten) bestookt met klachten over de HSL. En wat doe je dan? Dan betaal je TNO voor een rapport binnen bepaalde grenzen, en leg je dat suggestief uit.

De Stichting Stop Geluidsoverlast uit Berkel en Rodenrijs is er helder over: de kluit wordt belazerd. Huis-aan-huisblad De Heraut heeft weer een heldere analyse (wat zijn die lui toch goed bezig bij de Heraut).

Hoewel alle experts op geluidsgebied (TNO, DCMR, Peutz) naar "dezelfde school" zijn geweest, is het het ministerie van Verkeer en Waterstaat toch gelukt het door de gemeente Lansingerland betaalde DCMR-rapport, gebaseerd op vele metingen, te kraken. Slechts op basis van één dag meten, buiten Lansingerland (waar de herrie door de verkeerd aangelegde tunnelbak het ergst is) in Schiebroek en aan maar zes treinen.

Het "mooie" (ik hanteer veel ironie in dit stukje) is dat de gemeente Lansingerland nu met de gebakken peren zit. Dat is heel rechtvaardig gezien de voortdurende scheve schaats van de gemeente op dit dossier. Voor woningen waarvan de bouw gepland was nadat het tracébesluit was vastgesteld (in 2001) moet de gemeente zelf maar een hogere grenswaarde vaststellen. Niets doen aan de geluidsoverlast, gewoon een hogere grenswaarde.

Zowel Kaag en Braassem als Lansingerland hadden daar al een handje van, maar tot nu toe liep dat niet zo in het oog. Om voor tig bouwprojecten pal tegen de HSL aan nu de grenswaarden zo maar te verhogen, en tegen de kopers te zeggen dat ze hun tuintjes eigenlijk niet meer goed kunnen gebruiken met 200 hogesnelheidstreinen per dag straks, tja, dát is even wat anders.

Op zich ben ik natuurlijk erg verguld dat mijn geluidskaart van Lansingerland blijkbaar echt de werkelijkheid aangeeft voor de komende decennia. Ik bedoelde het natuurlijk als een "dit moet veranderen"-kaart. Je doet er veel werk aan, met het doel dat het niet waar blijft. En dan in een la kan verdwijnen. De komende jaren kan de gemeente dus op voorlichtingsavonden over nieuwbouwwijken mijn kaart ophangen! Had ik het geweten, dan had ik de auteursrechten commercieel uitgebaat (grapje).

Kijken of nu dan eindelijk de gemeente in beweging komt en het gaat opnemen voor de omwonenden, of dat ze een nieuw konijn uit de hoed toveren om wederom hun verantwoordelijkheden te ontduiken.

De financiële troubles waar dit allemaal toe gaat leiden zullen naar verwachting nauwelijks worden gevoeld door de gemiddelde burger. Uit eigen ervaring weet ik dat gemeenten maar een klein deel van hun budget besteden aan zaken die noodzakelijk zijn. De rest zijn linkse en rechtse hobby's. Voor de politici is het natuurlijk zwaar. De door eigen stommiteiten beperkte budgetten, gecombineerd met de crisis, zullen ertoe leiden dat in de politieke strijd minder linkse en rechtse cadeautjes te verdelen zijn. Minder smeermiddel voor de machine. Maar zo lang onze gemeente denkt met meer wethouders toe te kunnen dan veel grotere gemeenten, en alleen maar wil snijden buiten gemeenteraad en bestuurscollege, zijn alle tranen krokodillentranen.

Categorie: Lokaal

Klik hier om het bestand te downloaden Downloaden: Brief van de minister en het TNO rapport
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Het hele "Dossier HSL"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
LibreOffice: het multiplatform en meertalige office alternatief
LibreOffice: het multiplatform en meertalige office alternatief

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier