Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Baas Rekenkamer: maak afspraken met projectontwikkelaars

maandag 15 november 2010 - In de NRC van vorige week werd de term "bankroet" verbonden met de financiŽle situatie hier, verwijzend naar een waarschuwing van de Rekenkamer Lansingerland. Maar daar was geen (open) bron van te vinden. Gelukkig was de directeur bereid een toelichting te geven.

Aanleiding was het artikel in NRC Handelsblad van 11 november 2010, zie daarvoor de post 11/11 in de "Curatele Telex". Let erop dat de Rekenkamer een zelfstandige rol heeft, niet ondergeschikt aan de gemeente. Daarom zijn uitspraken dus heel belangrijk.

Ik heb in een vorig leven in de Rotterdamse politiek veel poppen aan het dansen kunnen krijgen met een opmerking over een faillissement van een welzijnsstichting, en met graagte die term in dat verband toegepast. Met "bankroet" raak je een open zenuw, dus dan is een toelichting handig. En ik hoopte op nadere verklaringen die niet in de oorspronkelijke bron stonden. Met Rekenkamerdirecteur Paul Hofstra had ik al eerder dit jaar contact, in verband met het debacle met de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen, en hun onderzoek (en mijn onderzoekje) daarnaar.

In die verwachting werd ik niet teleurgesteld. Hier de e-mail van Paul Hofstra van vanmiddag:

"De bron van deze waarschuwing is een artikel van het AD (27-10-2010). Het betreft een stuk van Antti Liukku, waarin hij nader ingaat op de financiŽle problematiek van Lansingerland. In dat kader ben ik door hem telefonisch benaderd. Ik heb toen aangegeven dat de financiŽle problematiek als gevolg van de grondexploitatie kan leiden tot artikel 12, indien de woningmarkt verder verslechtert en het college geen nadere (financiŽle) afspraken kan maken met het ministerie en/of de projectontwikkelaars. Een simpele rekensom leert dan dat de cumulatie van rentelasten en afboekingen binnen 3 ŗ 4 jaar leidt tot artikel 12 status. Dit wordt overigens ook niet ontkend door het college (zie opmerkingen van wethouder den Uil in het zelfde artikel). Naar de mate waarin het college er in slaagt om nadere afspraken te maken met (vooral) de projectontwikkelaars kan artikel 12 feitelijk worden afgewend.
Volledigheidshalve wil ik nog opmerken dat ik het woord bankroet niet in de mond heb genomen. Dit komt voor rekening van betrokken journalist. Ook ontbreken in het artikel beide door mij genoemde voorwaarden waaronder de financiŽle problematiek kan leiden tot artikel 12. Ik heb betrokken journalist daar eerder al op gewezen.


Volgens de directeur van de Rekenkamer Lansingerland is er dus een ontsnapping uit de crisis, vooral als de gemeente erin slaagt om afspraken met de projectontwikkelaars te maken. In de open bronnen was dat tot dusverre onderbelicht.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Lees nieuws en nieuwtjes in de "Curatele Telex"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier