Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

HSL misschien op korte termijn héél stil

maandag 31 januari 2011 - Teletekst meldt dat de exploitant van de HSL in grote financiële problemen zit. Vaste lezers van dit blog wisten dat al.

***Updated*** Teletekst: "Minister Schultz heeft aan de Kamer geschreven dat dat vooral ligt aan de tegenvallende inkomsten door te weinig treinreizigers op het traject Amsterdam-Rotterdam. Om meer mensen te trekken wordt de toeslag voor de trein met ingang van morgen verlaagd. De NS heeft bijna alle aandelen van HSA in handen.De VVD vindt bij monde van het Kamerlid Aptroot dat de NS de exploitatie aan een andere maatschappij moet laten. De Kamer bespreekt de zaak morgen met Schultz."

Morgen is er een overleg met de Kamercommissie over de HSL. Op de diverse websites heb ik nog geen verdere informatie kunnen vinden. Zodra die beschikbaar is (tip even!), komt er hier een update.

Op Treinreiziger.nl staat wel het nieuws over de verlaagde tarieven.

Het standpunt van de regering over de exploitatie is het laatste jaar niet veranderd. In de Kamercommissie van december vorig jaar was wat rumoer over de business case, onder andere begreep ik dat men geld terug wilde van de exploitant van de Fyra. Dan zou HSA nog erger in de prut zinken.

Of de HSL zo maar kan worden gegund aan een andere vervoerder is een open vraag. In 2000 rezen de nodige vraagtekens. Moet het naar een Nederlandse vervoerder? Naar een buitenlandse ervaren vervoerder (hadden ze dat maar gedaan), of Europees aanbesteed? Zie hier dit bericht uit de oude doos van de Volkskrant.

Over de oude doos gesproken, al in 1994 is door prof. Muller van de Erasmusuniversiteit Rotterdam al voorspeld dat de lijn niet rendabel kon worden.

Nu de lijn eigenlijk verkeerd is aangelegd, afwijkend van de plannen, en zonder dure nieuwe investeringen allerlei afspraken een gezonde bedrijfsmatige exploitatie verhinderen, zijn de parlementariërs eigenlijk wel in staat om met een frisse blik tegen de problematiek aan te kijken?

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: geen leedvermaak van deze kant. De HSL is een uitstekend idee, zoals het oorspronkelijk was gepland. Rekening houdend met mensen en omgeving. Maar ja, zoals ex-minister Eurlings op 25 september 2009 bekend maakte: er wordt met andere treinen, op andere snelheden, op ander spoor, en in andere frequentie gereden dan gepland. En elk onderzoek wijst uit dat alle afspraken over geluidsnormen met voeten worden getreden. Nog afgezien van de specifieke afspraken met Bergschenhoek over dat de oorspronkelijke geluidscontouren moeten worden nageleefd. Dus: waar ooit 45 dB(A) geluid zou worden verwacht, mag het nu ook maar maximaal 45 dB(A) zijn, en over tien jaar idem...

Toch leedvermaak? Wat vind u dan van de klucht dat de exploitant al failliet gaat vóórdat de definitieve treinen worden geleverd? Terwijl de directeur van de fabriek van die treinen de sleutels aanbiedt omdat de deadline van levering in 2010 niet is gehaald. Welke exploitant gaat hier chocola van maken? Verkeerd aangelegde lijn, geen zicht op treinen die al dan niet passen binnen de normen...


Update 31/1: website Nieuws.nl, Trouw en Volkskrant hebben iets meer nieuws. Klik (Nieuws.nl), (Trouw) en (Volkskrant).

NRC Handelsblad voegt aan het artikeltje toe dat de economie-redactie gaat uitzoeken of de Fyra een flop dreigt te worden. Wordt vervolgd, dus!

Radio 1 heeft een beluisterenswaardig item op 1 februari 2011.

Update 1/2: een lezer schrijft dat de titel niet klopt. Uit het Radio 1 fragment blijkt dat de Nederlandse staat nog minstens een jaar de exploitatie op de HSL moet doordraaien na het omvallen van HSA.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier