Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

VVD wil zondagmiddagopening winkels behouden

woensdag 4 mei 2011 - Updated*** De VVD Lansingerland is voor handhaving van de huidige regeling van zondagmiddagopenstelling. Dit betekent dat de situatie wat de partij betreft blijft zoals die nu is: per kern één supermarkt die vanaf 16.00 uur open is.

Het staat te lezen op de website van de VVD.

Voor de commissievergadering van 12 mei lag er een voorstel van het college om de koopzondag af te schaffen.

Maar de PvdA twitterde vandaag al dat wethouder Ten Kate tégen dat voorstel had gestemd. Ze verwijzen naar punt 24 van de besluitenlijst van het college van 19 april. Zoiets gebeurt alleen in overleg met de fractie, die dus al een paar weken alle tweets en petities gelaten over zich heen liet komen.

Natuurlijk was ook PolitiekActief.Net gevraagd de afgelopen weken om aandacht hieraan te geven. Dat heb ik niet gedaan. Ten eerste vanwege tijd: het blog is een hobby, en ik kan maar een paar onderwerpen uitdiepen. Ten tweede vanwege de treurigheid waarmee, in mijn ogen, de koopzondagen in sommige gebieden zijn omgeven. Zowel in België als in de Rotterdamse koopgoot. Hoewel overtuigd kapitalist en liberaal, is er ook nog zoiets als consumentisme (doelloos koopgedrag) en landerige decadentie.

Zelf had ik ooit te maken met een bouwmarktje aan de Peppelweg in Rotterdam die op zaterdag al om 15:30 de deuren sloot, het postkantoor en de bank die op zaterdag dicht waren, en supermarkten die om 17:30 sloten. Als je werkt kun je dan niet terecht voor je benodigdheden, anders dan op de drukke zaterdag. Maar die tijden zijn voorbij. Veel winkels zijn al langer open doordeweek en op zaterdag. Zo ver als ik het kan beoordelen is het over het algemeen (er zullen uitzonderingen zijn) niet meer "nodig" om op zondag winkels open te hebben.

Dan blijft de vraag vanuit de samenleving over. Er zijn winkelgebieden waar er een zekere vraag is om op zondag open te zijn, en waar de overheid dan met regels tussen staat. Dat hoort niet. Er was al een grote wildgroei van winkels die allerlei Europese feestdagen ("Jan Hus-dag") aangrepen om open te mogen zijn. Teken dat de overheid achter loopt, en achterlijke regels hanteert.

Is er in Lansingerland sprake van een vraag vanuit de winkelgebieden? Willen de dorpscentra van Berkel, Bergschenhoek en Bleiswijk open op zondag? Nee, het gaat om drie supermarkten.

Is er grote vraag uit het publiek? Volgens de evaluatie van het afgelopen jaar is 46% vóór en 37% tégen. Meer tegenstanders in Bleiswijk dan in de andere kernen. Tussen 73% en 79% was al eerder in de week naar de supermarkt geweest. Was dus niet aangewezen op de zondag. Op een gemiddelde zondag maken 2.000 mensen gebruik van de openstelling. 53% Van de omwonenden ervaart hinder van de openstelling.

Mij lijken de baten van de openstelling tamelijk mee te vallen, er zijn zekere maatschappelijke kosten aan verbonden, en ben ik niet overtuigd van nut en noodzaak. Ook als liberaal mag je van de overheid verwachten dat die een verkeersregelaar is. Dat die plaats en tijd van wonen, werken en spelen toewijst, luisterend naar de samenleving, met oog voor alle belangen. Dat zal in alle partijen altijd een discussie blijven. In mijn voorbije periode als raadslid maakte ik ooit de strip "Suske en Wiske en de Tennissende Tegenspeler" om het probleem te bespreken met mijn fractiegenoten.

Gemeenteraadsleden, veel wijsheid volgende week. Ik kan leven met elke oplossing, zo lang die recht doet aan de belangen van ondernemers, inwoners en specifiek de omwonenden.

Heel goed, overigens, van de VVD om deze verkiezingsbelofte in te lossen. Voor de kiezers is er niets belangrijker dan een partij die binnenhaalt wat beloofd is. Bovendien zou de zondagsluiting lastig worden als Bleizo open gaat. De burgemeester had al eens laten weten dat zondagsluiting sowieso daar niet aan de orde zou kunnen zijn. Wat iedere voorstander van Bleizo, met de Factory Outlet Mega Consumer Paradise Shopping Mall, op zijn vingers kan natellen.

=====

Nawoord: de beschrijving van Jan Hus op Wikipedia nalezend is dat nog wel toepasselijk.

***Update 6/5: De besluitenlijst B&W van 19 april werd op 5/5 offline gehaald. Wethouder Ten Kate reageert 's avonds laat per email: "Geen idee. Zal technische reden hebben of zo. Besluit zondagsopenstelling klopt in ieder geval (ik heb tegen gestemd en aantekening gevraagd). Ik zal morgen even kijken of ik iemand kan vinden die het er weer op kan zetten."

Op 6/5 stond het document weer online. In de PDF-eigenschappen is te zien dat het gemaakt is op 4 mei, 12:18. De eerste tweet was op die dag om 12:30 door de PvdA. Dus we mogen ervan uitgaan dat het dezelfde versie is.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Persbericht van de VVD, 4 mei 2011

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier