VVD Rotterdam
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Vierde partij in college Lansingerland

maandag 13 juni 2011 - De katholieke feestdagen zijn niet bevorderlijk voor de Lansingerlandse politiek. Werd tijdens de kerstvakantie het afscheid van een VVD-wethouder bevorderd, nu is het de beurt aan Leefbaar 3B. Nieuws: men zoekt naar een wethouder uit een vierde partij. Wij lezen: naar een CDA-er. Sterker: de fractievoorzitter.

Het is nogal wat "op een mooie Pinksterdag". Even op een rijtje.

1. Er is al een tijdje nogal gedoe in het college. Bestuurders uit plaatsen in de omgeving, die de situatie horen van bestuurders uit Lansingerland, vertellen dat het "niet meevalt". Het schijnt dat de directeur van de Rekenkamer een keer in het Presidium is komen vertellen dat ze in het college te veel ruzie maken.

2. Zoals op dit blog vaker beschreven komen er uit de gemeentelijke organisatie vaak kwalitatief slechte stukken. Daarmee is zelfs de veiligheid van de inwoners in het geding, zo bleek dat het berekenen van het risico in Caleido een factor 10 ernaast zat omdat de ambtenaar niet wist wat een hectare is.

3. Naar verhouding heeft Lansingerland minder ambtenaren dan gemiddeld in Nederland (feit), wat een hogere werkdruk zou opleveren volgens sommige partijen.

4. Mij is verteld dat nog niet zo lang geleden de 8 diensthoofden van Lansingerland bevraagd zijn over de integriteit van het college. 2 Van de 8 zouden de collegeleden als "niet integer" hebben bestempeld. …ťn van de diensthoofden is inmiddels vertrokken.


Uit een bericht van RTV Rijnmond blijkt dat de wethouder achter de ambtenaren bleef staan, en de "felle kritiek" "ongenuanceerd" vond. Dat kan natuurlijk. Feit blijft dat uiteindelijk de gemeentesecretaris aangesproken moet worden op het functioneren van de ambtelijke organisatie. En dat het gebruikelijk is van collegeleden om formeel de ambtelijke organisatie te steunen. Wat ze vooral niet ervan moet weerhouden om achter de schermen de gemeentesecretaris achter de broek te zitten als er prut wordt geleverd. En als er gedoe is tussen de ambtelijke ondersteuning en het college.

Volgens het persbericht van Leefbaar 3B van vandaag trok de wethouder het niet meer. Hij ging zich vanaf 1 juni beraden wat te doen. Goed twee weken later is er zelfs al een informateur, van de ChristenUnie, die gaat onderzoeken
"of het wenselijk is de coalitie uit te breiden met een vierde partij die dan een wethouder levert, of de coalitie in de huidige omvang te handhaven." Dat staat in het persbericht van de drie huidige coalitiepartijen.

Er is de keus uit zes partijen: CDA, PvdA, D66, GroenLinks, Partij tot Behoud Huis de Haas, en Groep Neeleman. Gezien de samenstelling van het college ligt het voor de hand dat het CDA zal worden aangezocht. De fractievoorzitter van het CDA schijnt bovendien tijd te hebben voor de klus.

De verwachting is dat het dan zal gaan om de zware portefeuille van FinanciŽn. Cruciaal in deze tijden. Sociale Zaken zal dan moeten worden herverdeeld. Ook niet goed, omdat ik berichten krijg dat ambtenaren op Sociale Zaken het niet meer zien zitten en weg willen.

Neem vooral het vele "horen zeggen" in deze blogpost met een schep zout, zoals ik altijd schrijf. Het is maar een blog, en het is koffiedik wat er gaat gebeuren.

Rest de opmerking dat ik nooit slechte dingen over de vertrokken wethouder heb vernomen. En dat het weer zonde is dat een betrokken mens de Lansingerlandse politiek gaat verlaten.

Voor de kiezer van Leefbaar 3B is het trouwens ook zuur. Je stemt op die partij omdat je een andere wind wil. Je krijgt vanzelfsprekend wethouders die met een frisse blik naar de materie kijken, en niet zijn doorkneedt door de partijbureaus in Den Haag. Dan ontstaat de nodige wrevel, helemaal niet raar, all in the game, en dan moet 50% van het Leefbaar 3B-smaldeel het veld ruimen voor weer zo'n in de Haagse mal gebakken bestuurder. Tenzij ze iemand van Partij tot Behoud Huis de Haas kiezen of Groep Neeleman. Dat zal wel niet de bedoeling zijn.

***Update: alles goed beschouwend lijkt het alsof VVD en ChristenUnie ingrijpen. Die informateur van buiten Leefbaar, dat dat in de gezamenlijke persverklaring staat, in plaats van in die van Leefbaar zelf, dat er een vierde partij wordt gezocht. Blijkbaar hebben VVD en ChristenUnie meer met het CDA of de PvdA dan met Leefbaar. Ontkenning van de wil van de kiezer...

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Persverklaring Leefbaar 3B en coalitiepartijen, 13 juni 2011 (78 kB)

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Houten PC's van Mastera Mebeli
Houten PC's van Mastera Mebeli

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier