Stichting Politieke Academie
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Meten is weten, maar we mogen het niet weten

maandag 27 juni 2011 - Het Ministerie van Infrastructuur probeert de eindfase van de HSL zo lang mogelijk te rekken. De uitkomsten van de metingen van TNO en DCMR worden niet bepaald door metingen, maar door de politieke belangen. In het HSL-dossier zijn we dat gewend, maar ja, het komt altijd uit.

Wat is het geval? Voor de HSL is bij de aanleg een bepaalde geluidsproductie afgesproken en vastgelegd. Met die wetenschap zijn o.a. huizen gebouwd langs de spoorlijn. Mensen hebben bestaande huizen gekocht en verkocht, in die wetenschap. Maar door de grote kostenoverschrijdingen, onder andere de Groene Hart tunnel, staan weliswaar die koeien in een stil landschap, maar werd bezuinigd op de geluidsschermen waar mensen wonen. Die schermen moesten zeer geluidsabsorberend zijn, en zijn dat in de praktijk niet. Bovendien bekende oud-minister Eurlings in augustus 2009 dat er met andere treinen, op ander spoor, op andere snelheid, en in een andere frequentie wordt gereden, dan gepland.

Vanaf oktober 2009 verschijnen rapporten over de HSL, door het neusje van de zalm van de geluids- en gezondheidsonderzoeksbureaus: TNO, Milieudienst Rijnmond DCMR, Bureau Sight, Bureau Peutz, GGD. Daar is meteen te zien welke onderzoeken werden betaald door de bij de HSL betrokkenen. Alle rapporten hebben in de kern opmerkingen staan over kapotte geluidsschermen, teveel herrie, dienstregeling past niet binnen de afspraken, gezondheidsrisico's, maar in sommige rapporten verdwijnen die in het hoofdstuk "Conclusies" als sneeuw voor de zon.

Midden vorig jaar lagen er twee van die rapporten naast elkaar: van TNO (betaald door het Ministerie) en DCMR (betaald door de gemeente Lansingerland). De Tweede Kamer, ook nooit vies om weer uitstel te vinden voor dit rampproject, vond dat niet duidelijk was wat er nou moest gebeuren. Dat krijg je als je alleen die politiek bijgestuurde conclusies leest, want de rest van de rapporten paste goed bij elkaar. Opdracht: TNO en DCMR moeten samen meten.

Een nieuw rapport van TNO kwam in februari uit. Wat bleek? De HSL mag gemiddeld 57 decibel produceren, en de metingen kwamen aan 56,7. Dat is toch ook toevallig? Het zit er nčt onder. Dus de HSL voldeed aan de afspraken. In ieder geval voor 2011, want je kunt het lijntje doortrekken dat als ze met veel meer treinen gaan rijden, wat de bedoeling is, op veel hogere snelheden, dat het dan gegarandeerd niet meer past. Maar goed, er was weer uitstel van executie.

Mensen slimmer dan ikke zijn eens gaan kijken wat er in dat februari-rapport staat. Want DCMR mat veel hogere waarden dan TNO. Geluid wordt weergegeven in decibellen, en dat is een logaritmische schaal. Een stijging van 3 is een verdubbeling van de geluidssterkte. DCMR kwam 2,5 dB hoger uit. Het zat hem in de windrichting. Daardoor bleef bij TNO het geluid hangen achter het geluidsscherm, maar bij DCMR dreef het het dorp in. Het zou raar zijn om dan die TNO waarde zo maar aan te nemen. TNO schreef zelf al: "Er is een opvallend verschil in geluidniveaus bij de woning aan het Bachplein en bij de Berkelseweg tussen het oost- en westspoor". Ze weten dat aan railruwheid. Nadere bestudering levert op dat dat lariekoek is, het ligt puur aan de windrichting ten tijde van de meting. Dan verdwijnt het effect van de railruwheid.

Onderhandelingen volgden, en er gaan geruchten dat TNO het er eigenlijk wel mee eens is. Maar het Ministerie betaalt de rekening. Zowel van TNO, als van een inperking van de dienstregeling die het gevolg zou zijn van de constatering dat er teveel herrie wordt gemaakt. Dat komt toch een keer zo ver, maar op dit moment zit de exploitant in zeer zwaar weer, en ze kunnen het er gewoon niet bij hebben. Zou de dienstregeling worden ingeperkt, dan zou de exploitant met een zucht van verlichting de hand gaan ophouden. "Jullie hebben de spoorlijn verkeerd aangelegd, in onze concessie staat dat wij in een bepaalde dienstregeling op een bepaalde snelheid moeten rijden, mogen we effe vangen voor het niet kunnen nakomen van de afspraken, en de winstderving?"

Deze week zou een nieuw TNO-rapport over de HSL verschijnen. TNO heeft een naam hoog te houden, en ik heb vernomen dat ze in ieder geval niet meer het oude getal 56,7 op hun naam willen, omdat het niet klopt. Er zou dus geen eindgetal meer worden gepubliceerd. Let op: dit is wat ik heb gehoord. Als het niet klopt, laat het even weten, bijv. via het reactieformulier hieronder. Dan pas ik deze blogpost aan. We wachten met z'n allen het TNO-rapport af. Staat er gewoon weer 56,7 in, of staat er niets in, of staat er 59,2 in? De oplossing bij onzekerheid: vraag de hoogste pief van TNO op de man af of 56,7 nog juist is...

De Stichting Stop Geluidsoverlast HSL heeft naar aanleiding van e.e.a. een persbericht uitgegeven. Hieronder te downloaden.

Categorie: NatioEuro

Adobe Reader nodig Bijlage: Persbericht over foute meetresultaten (224 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
LibreOffice: het multiplatform en meertalige office alternatief
LibreOffice: het multiplatform en meertalige office alternatief

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier