Jan Pronk - betrokken en vasthoudend
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

PvdA: plan minister HSL niet te rijmen met overschrijding normen

vrijdag 23 september 2011 - Updated 26/9*** In haar weekverslag vertelt de PvdA Lansingerland over de plannen van de minister voor de geluidsproblemen op de HSL. Het is weer een omkering van de verantwoordelijkheid: misschien iets proberen dat misschien niet werkt, en intussen is er overlast. VVD-Kamerlid Aptroot heeft zijn werk uitgetekend gekregen. En snel, want op 7 oktober is de dienstregeling 2012 definitief.

Het weekverslag van de PvdA legt helder de vinger op de zere plek. "Het ministerie wil nu een plan van aanpak opstellen tbv een beperkt pilot onderzoek naar de geluidsbeperkende effecten van deze maatregelen voor de korte termijn en ook voor de lange termijn. De fase waarin uitsluitend gereden wordt met de Thalys en de nieuwe Ansaldo Breda/V250 treinen.
Op basis van dit plan van aanpak (kosten, wat moet er getest worden) zal besloten worden of dit onderzoek ook daadwerkelijk doorgaat. Nogal voorzichtig al met al maar het begin is er. [...] I&W is bereid te “verkennen” of het mogelijk is de snelheid van de treinen terug te brengen naar 120 km/uur. Volgens onderzoeksbureau Peutz brengt dat een geluidsreductie van 2.1 dB(A) met zich. Het ministerie ziet hier wel de nodige “juridische, dienstregelingstechnische en bedrijfseconomische” beren op de weg. “Invoering van deze maatregel is dus lastig”, zo concludeert I&W die hierover te rade zal gaan bij ProRail en NS HI-Speed. Erg overtuigend is de brief hierover dus niet."


Nee, precies, en de PvdA blijft dus ook zorgen hebben over de doorlooptijd van het proces.

Dit is een omkering van de verantwoordelijkheid. Hoe hoort het volgens de regels? Eerst wordt een dienstregeling opgesteld die voldoet aan de norm. Er zijn voldoende gegevens beschikbaar om dat te doen. Helemaal precies kan het nog niet, maar een heel goede benadering zit er wel in, bewijst jarenlange ervaring met deze methode in Nederland. Het is immers de gebruikelijke manier van werken. In die tijd kan er worden gemeten aan nieuw materieel, verbeteringen worden aangebracht om frequentie en/of snelheid op te voeren, ze doen maar. Dat is de verantwoordelijkheid van de overheid en de exploitant. En uiteindelijk, als alles klaar is, en de definitieve treinen rijden, kun je een keer nameten hoe het precies zit. Ook in het belang van de exploitant, om te kijken of er niet nog een trein bijgeperst kan worden, en of het tractiewiel (gaspedaal van de trein) niet nog verder kan worden opgedraaid.

Wat ze nu doen is eerst het zoveelste rapport maken dat aantoont dat de herrie boven de norm uitgaat. En voor het eerst ook toegeven dat het in het rapport staat. In dit rapport, uit vele, is op drie punten gemeten, en één punt gaat boven de norm uit, en twee zitten er 0,3 dB onder. De meting is gebaseerd op een gemiddelde over 2011, waar in januari minder treinen reden dan in december zullen rijden. Dus: als in 2012 maandelijks evenveel treinen rijden als in december 2011, is het gemiddelde van 2012 hoger dan in 2011. En gaan alle drie meetpunten over de norm, laat staan plaatsen elders langs het traject. In Kaag en Braassem, bijvoorbeeld. Vervolgens wordt de snelheid opgevoerd (geklokt op 288 km/uur door omwonenden) wat niet in het rapport stond. Er is een natuurwetmatig verband tussen snelheid en herrie. En vanaf 2012 wil de NS de dienstregeling verder opvoeren.

En dan komt de minister met een vaag plan, zonder maatregelen om de herrie nú te beperken. Zoals beloofd door haar partijgenoot Charlie Aptroot van de VVD. Dat was geen onmogelijke belofte.

Zoals we gewend zijn ontkent de gemeente Lansingerland feitelijk het probleem. In de voorlichtingsbrief aan de gemeenteraad schrijft de gemeente: "Bij brief van 19 september 2011 bericht de minister de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal dat zij nog met partijen in gesprek is en daarom nog geen maatregelenpakket kan presenteren. De minister hoopt de Kamer dit najaar meer duidelijkheid te kunnen verschaffen." In plaats van een standpunt in te nemen dat er niets te verwachten valt!

Terwijl de tijd dringt, want op 7 oktober is de dienstregeling 2012 definitief.

Daar hebben we niets aan, maar dat is geen nieuws.

Update 11:40***

Nawoord: eigenlijk is de redenering van de minister bizar. Probeer het zelf eens. Koop een hele duur multimediasysteem. Schaf hele dure films aan op Blueray schijf. Zet dan keihard aan. Als de politie komt zeg je: "Ja, hallo, het was allemaal hardstikke duur hoor, weet je niet wat dat kost allemaal?"

Of, koop een mooie rooie Ferrari. Doe er de beste superbenzine in. Rij er 300 mee op de N470. Als de politie komt zeg je: "Ja, hallo, die Ferrari kan toch wel ff 300, wat denk je dan? En wat heb ik anders aan die dure superbenzine?"

Het zou moeten werken, in een rechtsstaat zonder willekeur. Probeer het eens!

Nawoord 2: Naamgrapjes zijn heel fout en gemakkelijk. Moet je niet doen. Gezien de behandeling door het ministerie van het dossier, en de spelvaut in zijn functieaanduiding, kan ik niet nalaten te wijzen op de ondertekenaar van de brief. Bij een verfilming van "HSL: The Disaster Movie" moeten we denken aan Dustin Hoffman.

Update 26/9: Loeky van der Horst van de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL reageert: "Met een snelheidsverlaging van 2dB schieten we natuurlijk helemaal niets op, daar moet je niet eens over willen praten!
Het gaat erom dat de overlast teruggebracht wordt zodat Lansingerland weer leefbaar wordt en dat bereik je niet door met 2dB te verminderen,terwijl de herrie langer duurt bij een treinpassage. Wij streven voor de komende 50 of 100 jaar naar een 'dak op de bak' ,zodat de overlast 0 wordt. Het zou mooi zijn als de andere politieke partijen (CDA strijdt al langer mee hiervoor) dat nu eens overnemen en ietsje breder gaan denken dan tot nu toe!
Er is geld beschikbaar (zie Aptroot) en met vernuftige creatieve oplossingen (zie mijn interview BNR radio, staat op onze site) zou het ook niet altijd zo heel veel geld hoeven te kosten!"

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Roomba vacuuming Robot
Roomba vacuuming Robot

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier