[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Ronde Tafel over HSL

vrijdag 23 december 2011 - De PvdA publiceerde vanmorgen meer informatie over de voortgang van bestrijding van de HSL-problematiek. Er wordt nagedacht over een middenbermscherm, de AnsaldoBreda-treinen komen in februari, en we moeten voorzichtig zijn met PvdA-ers.

PvdA-kamerlid Monasch heeft afgelopen woensdag steun gekregen in de Tweede Kamer om de geluidsoverlast van de HSL herrie in Lansingerland mede onderwerp te doen zijn van een openbaar Ronde Tafel gesprek dat de Tweede Kamer wil houden over de HSL problematiek.

"Op 26 januari 2012 worden het college (wethouder De Paepe) en een geluidsexpert van DCMR uitgenodigd om de Tweede Kamer (Vaste Kamer Commissie voor Infrastructuur & Milieu) te informeren over onze eigen HSL problemen. Hij is dan samen met DCMR in een uitgelezen gezelschap. Uitgenodigd zijn ondermeer de SNCF, Virgin, DB, ANWB, FNV, TU Delft en wethouder Smit van Den Haag. Daarna volgt er een overleg met de minister over de HSL problemen."

Dat is een mooie zet. De VVD, via kamerlid Aptroot, had al gezorgd voor een debat over de HSL. Het is wel zaak dat de wethouder goed wordt bijgepraat over het dossier. Dat leek afgelopen maandag wat mis te gaan. Ik begrijp dat er wat ongenoegen is over mijn berichtgeving. Ik kan het toch echt niet anders zien dan dat twee mensen met goede bedoelingen, de minister en de burgemeester, vergaderen over een onderwerp dat ze niet goed kennen. De ene belooft wat, en de ander is er blij mee.

Ik hoor dat in het CDA de mening leeft dat de burgemeester solistisch opereert. Benieuwd of dat ook wordt uitgesproken de komende weken.

Is er nou wel of niet wat bereikt afgelopen maandag? De reactie van de vakambtenaar bij het ministerie op mijn artikel spreekt boekdelen: "Er is in onze aanpak niets gewijzigd." Overigens wordt er ook gestudeerd op een middenbermscherm bij de HSL. Dat element had ik nog niet ergens anders gehoord of gelezen.

Weer ergens anders hoor ik dat de AnsaldoBreda-treinen vanaf februari komen. Als ze door de keuring komen betekent dat meteen een forse stijging van de geluidsoverlast, die nu al boven de norm zit. Zie de uitleg hier. In de dienstregeling is immers een forse uitbreiding voorzien, die nu niet mogelijk is omdat de treinen op zijn. In welk tempo de treinen gaan komen is nog onduidelijk. Gebruikelijk is dat er elke maand een paar komen. Met nog verdere uitbreiding van de dienstregeling (dan er al is ten opzichte van de situatie in het rapport dat constateerde dat de norm werd overschreden) stijgt de geluidsoverlast ver boven de afspraken.

Ik ben benieuwd of aan de Ronde Tafel onze wethouder de harde toezegging te berde brengt, vastgelegd in Rijkswaterstaat document ZHM\216728. Daar staat dat de geluidscontouren uit de oorspronkelijke plannen bij de planvorming van de HSL bij Bergschenhoek gelden, ook als die ver beneden 57 dB(A) liggen. De gemeente noemt die afspraak nooit, en dringt er ook niet op aan. Vreemd, want de afspraak werd juist gemaakt in het kader van een van de vele wijzigingen van de plannen, en wel het anders aanleggen van de tunnelbak. Die nu zoveel problemen geeft. Het mooie van geluidscontouren is dat niet alleen de 57 dB(A)-norm dan geldt, maar ook geluidscontouren die lager liggen moeten worden nageleefd.

De DCMR-vrouw of -man zou dan de politiek kunnen wijzen op de rol die het bevoegd gezag heeft in het opstellen en handhaven van geluidsnormen, zoals vastgelegd in hoofdstuk 4 van het Reken- en Meetvoorschrift. Lees de toelichting op hoofdstuk 4, op blz. 9, 3e kolom.

De PvdA heeft te doen met het bevoegd gezag:

"De minister zit klem tussen de beperkingen die de 57dba norm haar oplegt (maakt uitbreiding aantal treinen feitelijk onmogelijk), de afspraken die gemaakt zijn met de vervoerders en de forse politieke druk om het gevoelige HSL dossier in zijn totaliteit te regelen." Ik kan, nu het dossier al drie jaar sleept, niet echt meer tranen opbrengen.

Wat wel vervelend is, is blijkbaar het verdomhoekje waar de PvdA in is geraakt. Het is niet mijn club, ze houden er rare ideeŽn op na, en hun personeel is vaak niet gekwalificeerd voor de taak die ze moeten verrichten. Los daarvan is elke politieke partij te waarderen als onderdeel van de democratie. Zowel de PvdA als de PVV, de SGP als de SP, D66 en VVD, en alle anderen. Als binding van kiezers. Partijlidmaatschap is een vorm van politieke participatie. Wat bij de PVV dan weer wat specifieker ligt.

Het viel mij op dat een titel van een artikel "Stem PvdA in 2014" zoveel reacties oproept. Niet zozeer van de vaste bloglezers, want die kennen de grappen wel, al wilden er een paar een toelichting hebben. Het is geen echte oproep om PvdA te stemmen, zoals uit het artikel wel mag blijken.

Wel waren er "passanten" die nogal in een stuip schoten. Dat heb ik toch bij de VVD, en blogposts over VVD of VVD-ers nooit meegemaakt. In 1998 wilde iemand een partijgenoot slaan, toen we campagne voerden op straat. Dat is het wel zo'n beetje met negatief gedrag gericht op de partij. Ik krijg wel vaker negatieve mailtjes, dat hoort erbij. Maar juist dit artikel kreeg dat soort aandacht, gericht op de PvdA-naam.

Een goed voornemen: bestrijdt vooral andere partijen, en mislukkende politici, maar begrijp dat op dit moment PvdA-ers al iets meer met hun gezicht in de modder liggen dan anderen. Of je er ook op gaat stemmen met je zelf weten.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier