[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Beginnetje onderzoek bouwfraude Lansingerland

vrijdag 16 maart 2012 - Tegen heug en meug komt de gemeente Lansingerland nu in actie op de bouwfraude. Wat weten we inmiddels? Is de PvdA goed bezig als ze hoog van de toren blaast?

Als blogger is het even gemakkelijk, omdat de grote media verslag doen van een begin van een bouwfraude-onderzoek. Het ziet er naar uit dat het college door het gevraag van raadslid Neeleman over de bouwwethouder een bliksemafleider zocht. En die is voorlopig gevonden in een aannemer en adviseur die betrokken was bij de bouw van scholen, het zwembad en een multifunctioneel kunstzinnig centrum. De Heraut had een samenvatting. De Volkskrant en AD/Rotterdams Dagblad zitten er bovenop, en we zullen zien hoe zich dit verder ontwikkelt.

In de Heraut zegt onze burgervader dat hij behoorlijk geschrokken is. Nou, dat zal toch wel meevallen? Hij was er immers voor gewaarschuwd, in 2007.

Let op, ik noem als het even kan nooit namen van personen. En zou namen in stukken zwart weglakken, om de privacy te beschermen. Met de door de gemeente bedoelde betrokkene is daar geen beginnen aan. Zijn naam staat in heel veel stukken op de site van de gemeente. Ik zal de naam in ieder geval niet noemen op mijn site.

In de raadsvergadering van 22 november 2007, voorgezeten door onze huidige burgemeester, gaf een raadslid van Leefbaar 3B (nu collegepartij) het onderwerp ragfijn weer. Het belangrijkste stukje heb ik vet gemaakt.

"Eerst een stukje geschiedenis: Lansingerland werd in januari geconfronteerd met een dik en enorm zwaar beladen dossier. De frisse wethouder Boedhoe [PvdA, JS] kreeg dat op zijn bordje met allerlei problemen uit het verleden. Namens de allereerste commissie Burger en Samenleving deed de heer Krijtenburg [ChristenUnie, JS] het aanbod wethouder Boedhoe bij te praten, met name over alle gevoeligheden op dit onderwerp. We hebben in de daaropvolgende commissie begrepen dat beiden een goed gesprek met elkaar gehad hebben. Tijdens die commissie hebben we onze bezwaren en vraagstukken nog eens neergelegd en kwam ook naar voren dat het niet meer mogelijk bleek te zijn dat een raadslid zou deelnemen aan de stuurgroep van het zwembad. In die commissie van maart hebben we heel duidelijk aangegeven dat we communicatie in dit dossier van heel groot belang vonden. Anderhalve maand geleden kwamen we er bij toeval achter dat er naast de stuurgroep voor het zwembad ook nog een projectgroep was opgericht. We hebben in de commissie gevraagd: wie, wat en hoe. Op ‘wat’ en ‘hoe’ heeft wethouder Boedhoe geantwoord, maar niet op wie er in die projectgroep zaten. In de laatste commissievergadering, waar we die vraag hebben herhaald, had wethouder Boedhoe geen antwoord erop. Maar we kregen, zoals beloofd, dat antwoord een week later. We vinden het vreemd dat de wethouder in de commissievergadering de namen niet kon oplepelen te meer daar 1 naam in alle drie de groepen (projectgroep, stuurgroep, bouwteam) voorkomt. Hierover gaan de vragen van Leefbaar 3B. Het komt hen vreemd voor dat de heer M. [naam van betrokkene afgekort] zowel aan de stuurgroep, als aan de projectgroep, als aan het bouwteam deelneemt. Dat lijkt hen een onnodige samenstelling die belangenverstrengeling doet vermoeden. Hoe werkt dat in de praktijk? Daarnaast verbaast het hen dat P. [bedrijf van betrokkene afgekort] als directievoerder van zowel de installaties als van de bouwkundige onderwerpen deelneemt. Niet dat Leefbaar 3B bezwaar heeft tegen het bureau an sich, maar het feit dat.. We hebben namelijk in een eerder stadium hierover heel uitvoering gesproken. In een memo van de stuurgroep Lansingerland van 27 september 2006 is aangegeven dat vooralsnog de opdracht aan het bureau verleend was voor projectmanagement voor de kredietverordening, en niet voor andere zaken. Daarover zouden we worden geďnformeerd; dat is niet gebeurd. We hebben aangegeven een grote wens te hebben in zee te gaan met bedrijven die aantoonbaar succesvol eerder een zwembad hebben aangelegd; bouwkundig, technisch en sociaal. We willen van het college weten welke zwembaden P. eerder heeft gebouwd. Verder wil Leefbaar 3B weten of er personen zitten in de project- of stuurgroep die aantoonbare ervaring hebben met het bouwen van een zwembad, want zij denkt aan praktische problemen: wie gaat het zwembad opstarten (met zaken als een begroting, een rooster, personeel, inrichting)."

Dat is nogal wat. En hoe reageert de PvdA-wethouder, onder voorzitterschap van onze burgemeester? "Het lijkt hem veel handiger als de raad het college daar op zou aansturen en niet zozeer op de samenstelling van project- en stuurgroep e.d., want dat beschouwt hij als een uitvoeringskwestie. Hij dringt er dus bij de raad op aan: laat het aan ons (college) over om ons eigen werk te organiseren en reken ons af op datgene wat we doen."

En dan kun je nog zeggen: "ach, zo'n oppositiepartijtje, laat die maar blazen". Maar de gemeentelijke accountant maakte er ook een punt van in januari 2010:

"Bij de projecten nieuwbouw gemeentehuis, nieuwbouw Sporthal Parkzoom en nieuwbouw Brede School Boterdorp wordt de budgetbewaking en projectbeheersing uitgevoerd door externe projectleiders. Soms fungeren deze ook als directievoerder op de bouwplaats en zijn hierdoor verantwoordelijk voor het vaststellen van de geleverde prestaties. Uit het oogpunt van functiescheiding is dit geen wenselijke situatie." En nog meer opmerkingen die niet duiden op al te veel aandacht voor belangenverstrengeling en integriteit bij ons gemeentebestuur.

Hier zie je dus hoe arrogantie bij gemeentebestuurders ze later komt bijten. Bergschenhoek had in 2001 al een bestuurscrisis, terwijl al lange tijd duidelijk was dat er dingen plaatsvonden die niet zo horen te zijn.

En ondanks de bliksemafleider, rood vlees in de arena, blijft de bouwwethouder onderwerp van onderzoek. En niet alleen hij.

We blijven zoeken naar een verklaring waarom de burgemeester het onafhankelijk raadslid Neeleman steeds zo te grazen neemt als hij vragen stelt over de bouwwethouder. Wat zou een verklaring kunnen zijn? Toen onze burgemeester nog gewoon wethouder Ruimtelijke Ordening was in Westland ging het niet alleen over een HortiBusiness Center (blz. 17, hee, waar kennen we dat van? Klik hier).

Nee, het ging ook over de nieuwbouw van de Rabobank en het gemeentehuis van Westland. Voor wie dit blog volgt is dat ook geen onbekende naam, inclusief de verschijningsvormen Bouwfonds, Rabo Vastgoed, enz. In dossiers als het Centrumplan Bergschenhoek (alle stukken daarover zijn zoek), de inmiddels afgeblazen verbouwplannen van de hoeve ("Kulck-gate"), Parkzoom en Wilderszijde.

In Westland werd een nieuw gemeentehuis gebouwd op de plaats van de oude Rabobank, stond in het Algemeen Dagblad in 2007. De krant noemde het "het Grote Stuivertje Wisselen-spel: het hoofdkantoor van de Rabobank naar nieuwbouw op Leehove, een nieuw stadhuis op de plek van de bank. [...] 'Het centrum van Naaldwijk moet het leefbare centrum van Westland worden,' heette dat in de woorden van wethouder Ewald van Vliet. [...] Als een 'plastisch chirurg' ontvouwde wethouder Van Vliet van ruimtelijke ordening gisteravond de plannen voor deze ingrijpende operatie."

En rara, wie voerde eigenlijk de bouwdirectie bij de nieuwbouw van die Rabobank? In 1x goed: het bedrijf van onze huidige bouwwethouder deed de bouwdirectie. En wie was de directeur bouwmanagement? Dit is geen spelletje meer: in 1x goed geraden. De bouw startte in september 2006, zie de onderste slide op blz. 14 van deze ronkende presentatie.

Onze PvdA schijnt van plan te zijn opnieuw raadslid Neeleman de oren te wassen om de vragen die de partij onwelvallig zijn. Misschien doet de PvdA er beter aan even terug te denken aan het handelen van hun vorige wethouder in 2007, toen die kritische vragen van Leefbaar 3B onder het tapijt schoof. En misschien is het beter eerst een diepgaand onderzoek te doen naar het handelen van de bouwwethouder, en de burgemeester. En pas als daar niets uit komt, het dossier voorlopig te sluiten. Let ook op de onderwerpen die Deloitte noemde, maar een uitbreiding zijn op wat nu in de media is gekomen: nieuwbouw gemeentehuis, nieuwbouw Sporthal Parkzoom en nieuwbouw Brede School Boterdorp...

Vandaar dat ik zeg dat dit pas een beginnetje is.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Oordeel Deloitte over gemeentefinanciën, 28 januari 2010 (284 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier