Decentraalbestuur - Verzamelpunt van digitale informatie over gemeenten en provincies
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Status WOZ Lansingerland onhelder

dinsdag 12 maart 2013 - Onlangs kwam in het nieuws dat 70 gemeenten in Nederland onder verscherpt toezicht zijn geplaatst omdat ze te grote fouten maakten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Hoe staat het met Lansingerland?

Het nieuws over de fouten bij de WOZ staat bijv. hier.

Inmiddels zijn door de PvdA in Den Haag vragen gesteld over hoe het kan dat huizenprijzen volgens de WOZ nauwelijks dalen. Dat staat overigens los van dat gemeenten de tarieven manipuleren om bij dalende huizenprijzen toch meer geld op te halen.

Lansingerland heeft alle WOZ nu uitbesteed. Je kunt niet meer naar het Paleis als je vragen hebt, mailde een bloglezer vandaag. Ze zeiden: "Er is niemand die uw formulier wil controleren en u kunt ook geen kopieën hier maken. Daarvoor kunt u naar Multicopy."

Hebben ze zo'n groot paleis, en dan helpen ze je niet?

Enfin, de berichtgeving over de WOZ verwijst naar de website van de Waarderingskamer. Gemeenten als Oss krijgen als algemeen oordeel uitvoering Wet WOZ: "moet dringend verbeterd worden".

Gemeenten als Pijnacker-Nootdorp krijgen als beoordeling: "naar behoren".

Wat staat er nou bij Lansingerland? Mijn indruk is niet best. Als je bezwaar maakte over twee dezelfde woningen in een rijtje, met dezelfde brieven, dan krijgt de een wel gelijk van de gemeente, en een waardevermindering en de ander niet. Als die vervolgens zijn bezwaar doorzet komt er enige waardedaling, maar nog altijd met een groot verschil met de collega. De gemeente doet in brieven uitspraken over de inrichting van woningen, zonder ooit binnen te zijn geweest, en er klopt van alles niet over woninginhoud en oppervlaktes.

We kijken op de site van de Waarderingskamer. We zien gelijk een groot verschil met Pijnacker-Nootdorp. Pijnacker had in 2011 3,6% woningen in bezwaar, tegen 4,8% in Lansingerland. In 2012 had Pijnacker er maar 2,3%, tegen 4,1% in Lansingerland.

Kijken we naar de laatste rapportage. Van Lansingerland is die niet te vinden. Wel van het samenwerkingsverband in Klaaswaal waar Lansingerland nu bij hoort, uit februari 2012. Oordeel: "kan verbeterd worden".

Een van de passages:

"Uit een uitgevoerde deelwaarneming conform het Beoordelingsprotocol objectkenmerken zijn te veel fouten naar voren gekomen, zowel met betrekking tot de primaire objectkenmerken (type, grootte, bouwjaar etc.) als met betrekking tot de secundaire kenmerken (onderhoud, kwaliteit). Bij de noodzakelijke verbetering van deze objectkenmerken verdient bij de primaire objectkenmerken de gebruikte typering van woningen aandacht. De nu gebruikte, zeer globale typering maakt het moeilijk om met modelmatige waardebepaling de onderlinge verhoudingen in de marktwaarde goed in de taxatiewaarden tot uitdrukking te brengen. Bij de secundaire objectkenmerken is van belang dat in de huidige woningmarkt kwaliteit en onderhoud van de woning veel meer invloed op de verkoopbaarheid en daarmee de marktwaarde van een woning hebben dan enkele jaren geleden. Wij concluderen dat de WOZ-administratie van het SVHW nog niet aangepast is aan deze ontwikkelingen op de woningmarkt.

Uit het uitgevoerde bestandsonderzoek is gebleken dat onderlinge waardeverschillen tussen woningen niet altijd direct samenhangen met verschillen in objectkenmerken. Dit resulteert in bijvoorbeeld verschillen in prijs per kubieke meter die niet verklaard worden door geregistreerde objectkenmerken."


Ja, dat herkennen we wel, past helemaal bij de werkwijze van Lansingerland op andere terreinen. De club in Klaaswaal ziet het natuurlijk anders:

"Uit de reactie van SVHW komt naar voren dat de organisatie zich niet herkent in het beeld dat uit het onderzoek van de Waarderingskamer naar voren komt en heeft ook kritiek op de aanpak van het onderzoek, de conclusies op hoofdlijnen en de conclusies op detailniveau."

Kortom: als u het niet vertrouwt, maak bezwaar. En doe dat bij voorkeur bij zo'n no-cure-no-pay bureau. Je kunt het op zich zelf doen, maar ze hebben er plezier in om je door de mangel te halen. Een overzicht:

* Je stuurt je bezwaar, volgens een standaardmodel, met daarin het verzoek om eventueel gehoord te worden.
* Tegen kerst krijg je een antwoord dat niet ingaat op je argumenten, en je mag naar een hoorzitting, bij voorkeur op een tijdstip dat je niet schikt.
* Daar ga je naartoe, dan krijg je koffie. Ze horen je aan.
* In januari of februari krijg je een verslag, dat lijkt op je eerdere afwijzing, zonder oog voor de argumenten die je inbracht.
* Je stuurt een correctie op het verslag, met opnieuw je argumenten.
* De gemeente stuurt onverdroten gewoon weer dezelfde beslissing.
* Dan kun je naar de rechter.

En dáárom is het dus handig zo'n bureau in te schakelen. Het gaat dan nog steeds op dezelfde manier, maar die bureaus declareren hun uren, zodat je in ieder geval de voldoening hebt dat je teveel betaalde belasting ten goede van jou wordt ingezet, en niet weglekt naar de vriendenclubs van het gemeentebestuur.

Ga bijv. naar de WOZ-specialisten, vooral als je lid bent van de Vereniging Eigen Huis.

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Plonk en Replonk: Zwitserse humor
Plonk en Replonk: Zwitserse humor

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier