Ahmed Aboutaleb - Nederlands bestuurder
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

De verkeerde CBS-opgave van Lansingerland

donderdag 11 juli 2013 - Gemeenten zijn verplicht te rapporteren over hun schuldpositie. VNG maakt jaarlijks een ranglijst. Dit jaar is er iets raars aan de hand met de rapportage van Lansingerland. De gemeente snapt het zelf ook niet, schrijven ze in een brief.

Ik ben nog "ondergedoken" tot 20 juli, maar gisteren kwam een rare brief van de gemeente binnen, die moet toch even op het blog. Dagtekening 2 juli. Dat krijg je met zo'n gemeentepaleis op een eiland: het duurt een week om de post over het water te krijgen.

Gemeenten richten zelf hun huishouding in, en dat recht is vastgelegd in artikel 124 van de Grondwet. Een paar jaar geleden is dat recht ingeperkt via een aanpassing in de FinanciŽle Verhoudingswet. In artikel 186 van de Gemeentewet is geregeld dat als gemeenten niet tijdig, of onvolledig, de informatie verstrekken, ze kunnen worden gekort op de uitkering van het Gemeentefonds.

Vorig jaar heb ik daarover geschreven in mijn boek en in "Ruimte voor Schuld". De schuld per gemeente kan het best worden afgemeten aan de grootte van de bedrijfsvoering. En niet aan het aantal inwoners.

Zo stond in Algemeen Dagblad van 15 juni een artikeltje dat Schiedam de hoogste schuld per inwoner had volgens het laatste overzicht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (per 31 december 2011 is het laatste dat bekend is). Dat is op twee manieren onjuist. Ten eerste heeft Schiedam niet de hoogste schuld per inwoner (6.184 euro), maar Hengelo (8.267 euro).

Ten tweede geeft Schiedam in het artikel in AD zelf aan waarom schuld per inwoner geen goede maat is. Ze hadden alle grondafschrijvingen al verwerkt, terwijl veel gemeenten dat nog aan het doen zijn (daardoor kwamen ze blijkbaar hoog uit). En ze hadden de afgekochte erfpacht apart gezet op de balans, een schuld.

Hengelo staat in de VNG-ranglijst evengoed op 1 (418 van de 418), maar Schiedam op 22 (396 van de 418).

Lansingerland staat op plaats 7. Daar is iets raars mee aan de hand. Een aantal bloglezers hebben daar hun hoofd op gebroken een paar weken geleden. Alle CBS-cijfers komen overeen met de gemeentelijke financiŽle verslagen, behalve de bedrijfsvoering ("Resultaat vůůr bestemming"). Dat was 5 miljoen hoger. En daardoor kreeg Lansingerland een kengetal van slechts 205%.

In overleg met de andere lezers dan maar gevraagd aan de gemeente. Die kwam met bijgaand antwoord: "Wellicht kan het CBS u opheldering geven waarom hun cijfers afwijken van de cijfers die de gemeente heeft doorgegeven." Nogmaals: het gaat om een wettelijke verplichting van de gemeente! Maar niet getreurd, we gaan het vragen, hoor!

Hoe ziet de berekening er nu uit? Als volgt:In de derde kolom staat de vindplaats van de gemeentecijfers. Die veranderen nogal eens, ook na vaststelling door de Raad.

Met de CBS-cijfers komen we op de 205% uit de VNG-tabel. Met de gemeente-cijfers op 214%. Op de 6e plaats, na Ten Boer met 215%. Vorig jaar de 12e plaats. Als de plannen uit de Begroting 2013-2016 doorgaan, en de gemeente 150 miljoen bijleent bij de 250 miljoen die ze had eind 2011, dan gaan we naar nummer 1! Inmiddels is de stand al boven 300 miljoen, zo heb ik begrepen. Lansingerland wordt Kampioen!

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Brief gemeente Lansingerland over CBS-cijfers, 2 juli 2013 (102 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Houten PC's van Mastera Mebeli
Houten PC's van Mastera Mebeli

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier