Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Internationale en lokale publicaties verkiezingsonderzoek

donderdag 24 oktober 2013 - Dit blog gaat over de lokale politiek in de gemeente waar ik woon. Sinds december 2007 is dat Lansingerland. Een belangrijke spin-off is de berichtgeving over de HSL. Maar (voor mij) belangrijker is het verkiezingsonderzoek. Vorige week had het Rotterdamse tijdschrift Vers Beton een groot artikel daarover, wat werd opgepikt door TV en radio Rijnmond. Maar vandaag werd definitief dat een artikel zal verschijnen in het internationale tijdschrift Urban Studies.

Dat verkiezingsonderzoek is via samenwerking met NRC Handelsblad tot een promotie-onderwerp geworden. Ik had daarvoor een tweejarige aanstelling aan de Universiteit Twente, maar nu is de slotfase aangebroken, en moet ik een commissie samenstellen die de verdere begeleiding gaat doen.

Een probleem dat ik moest oplossen was het vergelijken van twee verkiezingsjaren, waarbij de stembureaus in aantal verschillen, en ook soms van locatie. Die oplossing leidde tot een commerciële toepassing, die verder buiten het promotieonderzoek valt. Alleen al vanwege het belangenconflict. Wel ga ik aantonen waarom dit soort statistische schaalveranderingen valide zijn. Het onderwerp van de promotie is "de trouwe kiezer": hoe kan het dat einduitslagen van verkiezingen zo veranderlijk zijn, terwijl de geografische herkomst van stemmen zo stabiel is.

Het tijdschrift Vers Beton zocht naar een aansprekend voorbeeld van het belang van dit soort onderzoek. Dat lukt goed met het artikel "Leefbaar Rotterdam wint verkiezingen 2014". Sinds juni hebben we samengewerkt om iets interessants te maken, en dat lukte blijkbaar goed, want zowel TV als radio Rijnmond besteedden er vorige week aandacht aan. Bij TV Rijnmond was het de hele dag het openingsnieuws, en radio Rijnmond had in drie afleveringen de hele uitzending van Rijnmond Nu ermee doorspekt. Lees, bekijk en beluister het op de site van RTV Rijnmond.

Zie ook de webinars die ik maakte voor de Stichting Politieke Academie waarmee ik samenwerk, om mijn analyses tegen lage kosten op maat ter beschikking te stellen van politieke partijen.

Al veel langer loopt het schrijven van een artikel in een toonaangevend internationaal tijdschrift. Wouter van Gent en Elmar Jansen van de Universiteit van Amsterdam namen het initiatief daartoe. Het is een lang traject, met veel veranderingen, commentaar van peer reviewers, aanpassingen, nieuwe versies, en dan uiteindelijk een maand geleden de drukproeven, en vandaag staat het online. Snel komt het dan in druk in Urban Studies. Een tijdschrift met een impact factor van 1.5. Dat is vrij hoog op dit gebied.

Het artikel spitst zich toe op één partij, de Partij voor de Vrijheid, en kijkt naar de geografische spreiding van stembusuitkomst. Daar is context-informatie van groot belang. We hebben daarvoor een marxistisch instrumentarium ingezet, omdat dat de beste handvatten bood. Zo kijkt het artikel voorbij de meest gangbare blik op de PVV ("anti-islam") en gaat het in op klassetheorie, revanchisme, en nostalgie-beleving. De data die ik in 2010 verzamelde over de Kamerverkiezingen dienen als toetsingskader. Zo is te zien waarom PVV-kiezers vooral te vinden zijn in dunner-bevolkte buurten in steden, in stedelijke buitenwijken, en in naoorlogse nieuwbouwwijken.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Right-wing Radical Populism in City and Suburbs: An Electoral Geography of the Partij Voor de Vrijheid in the Netherlands

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier