[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

De olifant in de kamer

dinsdag 15 april 2014 - Updated*** We zijn allemaal vóór duurzaamheid, en het is zonde bouwterreinen leeg te laten liggen. Dus een uitstekend idee om er tijdelijk iets mee te doen. Maar op de gemeentesite kan ik niets vinden over de consequenties. Dus even hier.

Het tijdelijk gebruik van de braakliggende gronden was niet anders dan een kwestie van willen, schreef ik 2 jaar geleden. D66 en Leefbaar 3B hadden de bevolking gevraagd om ideeën, en er zaten een paar goede bij. Zo is olifantsgras erg geschikt als biobrandstof, met een hoge calorische waarde.

Anderhalf jaar later, in december, schreef de gemeente dan ook aan de raad dat ze met de organisatie die dat idee presenteerde, over wilde gaan tot een gebruiksovereenkomst.

En dat stond in week 4 weer in het Gemeentenieuws.

Meer is er niet over te vinden. Je zou toch verwachten dat de gemeente dan nog wat verder kijkt naar de consequenties van die keuze? In een discussie met collega-blogger van Lansingerland.info vonden we wat informatie die we u niet willen onthouden.

Wat bestrijdingsmiddelen betreft is het vrij gunstig. Alleen het eerste jaar is dat nodig, daarna verstikt het gewas ander onkruid. Volgens deze site.

De Rabobank is in onze streken nooit ver weg, en doneert uit het Klimaatfonds aan een project met olifantsgras in IJsselmonde.

De gemeente wil een project met 12 hectare op Wilderszijde, waarin Rabo/Bouwfonds een van de ontwikkelaars is, en naar verwachting toestemming heeft gegeven.

Belangrijker voor Lansingerland als tuinbouwgebied is dat Miscanthus, zoals de plant officieel heet, een uitheemse plant is. Als het zich verspreidt buiten de akkers, kan het volgens het tijdschrift Boerderij een hardnekkig onkruid worden.

Tenzij steriele planten worden gebruikt, maar ook deze hybride soort produceert veel zaad, volgens de onderzoekers wel 2,5 miljard zaden per hectare. Daardoor is er toch een kans dat een hybride soort zich buiten de akkers vestigt.

Voor de belastingbetaler is weer interessant wat de gebruiksovereenkomst met NNRGY inhoudt. Immers, de Wageningen Universiteit (waarvan een medewerker zitting heeft in de raad van advies van NNRGY) schrijft dat olifantsgras niet zo maar wordt gezaaid, maar geplant met een omgebouwde aardappelpootmachine. Dat pootmateriaal is nogal prijzig.

De Universiteit: "Vanwege het dure plantmateriaal moet miscanthus minstens tien jaar blijven staan, in tegenstelling tot andere agrarische gewassen, die vaak in cycli van vier jaar worden geteeld: de zogenaamde één op vier rotatie. De investering in de wortelstokken van olifantsgras is na zo’n vijf of zes jaar terugverdiend, pas daarna wordt winst gemaakt."

Dat is dan toch wel weer nieuws: Wilderszijde gaat dus echt voor 10 jaar stil worden gelegd. De gebruiksovereenkomst zal dat blijkbaar dan moeten reflecteren.

Pas na 6 jaar wordt er "winst" gemaakt. Wat kost Wilderszijde ook alweer aan rente? Twee miljoen? Hoeveel brengt 12 hectare olifantsgras op?

Zo maar wat punten die toch wel in een raadsstuk hadden kunnen staan.

***Update 17:20 NNRGY stuurde een reactie op bovenstaande stuk. Inmiddels begrijp ik dat de gemeente hem ook weer vragen stelt nav bovenstaande. En dat is natuurlijk raar. Ze weten toch wel waar ze mee bezig zijn? Laat duidelijk zijn dat ik, zoals eerder geschreven, het aanplanten van olifantsgras een prima idee vindt, een van de beste van die ideeënronde van D66 en Leefbaar 3B uit 2012. Hier de reactie:

"Graag wil ik reageren op uw column en een aantal punten van zorg wegnemen. Ik wil u van harte uitnodigen op locatie om meer te vertellen over ons project.

Het Olifantsgras, dat veel cellulose bevat, wordt door ons gebruikt voor het maken van een nieuwe papiersoort (zie www.hierpapier.nu) en later ook voor het maken van biopolymeren om 3D te printen. Het wordt niet gebruikt als brandstof.

We gebruiken braakliggende terreinen die door economische tegenwind niet worden bebouwd. Zo hoeven we voor het telen van dit gewas geen land te gebruiken dat bedoeld is om voedsel te verbouwen.

Het Olifantsgras is non-invasief, het vormt geen zaad en verspreid zich niet. Het is een steriel gewas dat 4x zo veel CO2 opneemt als een bomenbos.

Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Ook niet in het eerste jaar. Het artikel waar u naar verwijst spreekt van PowerCane, dat is een andere soort die vooral gebruikt wordt in de VS. Wij telen bovendien op zeer arme grond: bouwzand.

Wanneer Olifantsgras gebruikt wordt als brandstof dan levert dat zeer weinig op per hectare. Doordat wij hoogwaardige producten maken die meer opleveren hoeft het gewas niet 10 jaar te blijven staan.

Wat het betekent voor de belastingbetaler? Wij betalen een behoorlijke pacht aan de gemeente Lansingerland voor grond die al jaren nutteloos ligt en die wij opnieuw in cultuur brengen. We zetten een duurzaam project op, betrekken onderwijs erbij, u bent van dat lelijke braakliggende terrein af dat vol met onkruid stond, en op het achterste deel lopen straks runderen. Er ontstaat een nieuwe vogelbiotoop en u heeft als een van de eerste gemeenten een spraakmakend project in huis.

Met vriendelijk groet,
Jan-Govert van Gilst, oprichter van NNRGY Crops"

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier