VVD Lansingerland
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Schaatsbaan Zoetermeer kan duur uitvallen voor belastingbetaler

woensdag 4 juni 2014 - Updated 5-6, 16:40*** Burgemeester Aptroot zei het mooi, net op Nieuwsuur: de schaatsbaan Zoetermeer is een puur privaat project. Maar is dat wel zo? Update: probleem lost zich vanzelf op, vanaf volgend jaar is het gewoon Thialf.

Zie de uitzending van Nieuwsuur hier. Op 8:30 zegt Aptroot dat er geen euro van de overheid bij betrokken is. "Puur privaat".

Let vooral even op de namen van de schaatsbanen. De naam Thialf is volgens Wikipedia afgeleid van de snelvoetige knecht van de Germaanse god van de donder Thor.

Icedme is letterlijk een ijshal, een koepel.

Maar Transport-ium, wijst op transport? Met partners DuraVermeer, Siemens Nederland en Royal HaskoningDHV.

Weer even Wikipedia, aangenomen dat die bedrijven hun eigen pagina goed in onderhoud hebben.

Dura Vermeer: "vastgoed en bouw en op het gebied van infrastructuur".

Siemens is actief in een aantal sectoren, waarvan de meest passende in dit verband is: "Infrastructure & Cities".

Royal HaskoningDHV: Haskoning is actief in een aantal sectoren, waaronder "Buildings", maar ook "Planning & Transport".

Op de ronkende pagina van het TranSportium staan vooral mooie praatjes, maar we weten natuurlijk dat het TranSportium onderdeel is van het Zoetermeer/Lansingerlandse faalproject Bleizo. En op hun site staat in een nieuwsbrief van maart 2013: "ook de goedkeuring van de gemeente Lansingerland voor de plannen en de komst van het NS-station Bleizo voor sociaal veilige bereikbaarheid zijn een absolute voorwaarde voor de realisatie van het ambitieuze TranSportium-plan."

Met die goedkeuring van Lansingerland zit het vast wel goed. Immers, het college van Lansingerland heeft inmiddels een vastgoed-man van VolkerWessels in de gelederen, die na signalering op dit blog zijn LinkedIn-pagina toch maar even wijzigde. Waar hij vorige week nog gewoon zou werken voor VolkerWessels is dat inmiddels veranderd in juni 2013. Slechts een jaar geleden. Volgens Europese regels is 5 jaar een gebruikelijke periode bij concurrentiebedingen, en bij overstappende politici. In 2009 zat VolkerWessels Infra nog gewoon aan tafel om te praten over "hoe kijken rijk en provincie tegen de ontwikkeling aan, komt NS en zo ja wanneer, met een garantie dat het station wordt bediend en hoe maken we van Bleizo een aansprekend gebied?"

Die schaatsbaan kost slechts 200 miljoen. Maar er valt een NS station te bouwen, de kwakkelende ZoRo-bus kan misschien worden opgeschaald naar een metro, en wat dat betreft zijn we de uitspraak van eerder genoemde Aptroot nog niet vergeten: "dan gaan we RandstadRail over de A12 doortrekken naar Lansingerland en daarna wordt er ook gekoppeld aan het Rotterdamse Tram- en Metronet".

Dat was collega-blogger Lansingerland.info in december 2012 ook al opgevallen. Wie zijn in dat clipje van Aptroot de partners die de RandstadRail willen doortrekken naar Rotterdam? Let op: Siemens en RoyalHaskoning (op 47:40).

Nog iets dat Lansingerland.info goed zag. Wanneer was de hoorzitting waarop Aptroot sprak? 21 November 2012. Van wanneer dateert het eerste bericht over het TranSportium van de drie infrabedrijven? 22 November 2012.

Op die fiets! Eh, klapschaats...

En als we dan toch bezig zijn, moet vast de overheid bijspringen in diverse investeringen voor de glastuinbouw, die Greenport-faciliteiten zou krijgen in Bleizo, met veel meer vierkante meters dan in de haalbaarheidsstudie verstandig werd geacht. Want als dat station er is, kan daar ook mooi die tuinbouw-HBO worden gevestigd die plompverloren in het coalitie-akkoord verscheen. Of komt die er ook door privaat geld?

De schaatsbaan is een lokkertje voor uitgebreide overheidsbemoeienis, en veel belastinggeld. En wat bouwen ze ook alweer? "TranSportium behelst twee 400 meter ijsbanen". Die zijn voor langebaanschaatsen. Een sport die mogelijk verdwijnt van de Olympische kalender. Waar niemand meer naar wil kijken. Zie dit artikel in NRC van een paar maanden geleden.

Dus dat NS-station is ook niet nodig, voor die paar mensen die naar die baan komen. Als ze niet met de auto komen, want uitstekend bereikbaar.

Overheid: doe ons een lol, en stel nou eens dat dat NS-station er niet komt tot de schaatsbaan voldoende bezoekers trekt. Of probeer eens een shorttrack-baan, kleiner, minder bezoekers. Kijken of de infra-vrienden nog zo enthousiast zijn...

Kortom, kijk uit, want het gaat m.i. niet om de schaatsbaan, maar om de bijkomende activiteiten voor de projectpartners, uit overheidsruif. Als Zoetermeer voor de kosten opdraait, prima. Als Heerenveen een zeperd maakt met het vernieuwde Thialf: mooi. Maar laat Lansingerland hier verre van blijven. We betalen al aan eerdere zeperds, door de verwevenheid van onze bestuurders en politiek met vastgoed en andere sectoren.

Eerst de lokale lasten omlaag, en de dienstverlening hersteld, daarna pas nieuwe avonturen.

***Update 5/6: PvdA Lansingerland maakt een verband met een echt ondernemersplan in Waddinxveen, dat belastinggeld-projecten in Lansingerland bedreigt. Hoezo?


Ten zuiden van Waddinxveen is de ontwikkeling van een agribusiness-terrein aan de gang. Zie de openbare (!, van Bleizo is die geheim, en de werkelijke uitvoering gaat in tegen wat in die geheime studie staat) haalbaarheidsstudie hier.

Er is een website, www.glasparel.nl die volgens de Stichting Internet Domeinregistratie geregistreerd werd op 14 september 2007, de dag dat onze vorige burgemeester hier aantrad. Om maar te zeggen dat het al een tijdje loopt.

De huidige houder van dat domein, ook genoemd in de haalbaarheidsstudie, is Wayland uit ... Bergschenhoek. Op de site van de Kamer van Koophandel zijn tal van bedrijven te vinden met hetzelfde vestigingsadres, zoals Blijspel BV en LogistiekPark A12 BV. Lansingerland profiteert dus ook mee van deze ondernemersactiviteit.

Glasparel heeft inmiddels Lidl gevonden als vestigende ondernemer.

Het rare is dat de Lansingerlandse politiek zich enorm druk maakt over deze marktontwikkelingen, te vergelijken met de vestiging van Hoogvliet: distributiecentrum, kantoren, vleesverwerking, bakkerij, etc., direct aan de overkant van A12 bij Prisma (zichtlocatie vanaf rijksweg). Of de vestiging van Sligro in Oudeland.

Terwijl juist over Sligro erg veel op te merken valt. Dat zou zich eerst vestigen op Ruyven in Delft, want ze wilden dichtbij de A13. Mede vanwege voorwaarden over zware vrachtwagens. Dat ging niet door, wat al bekend was, zo is mij verteld, vr de definitieve deal met Lansingerland werd gesloten. Terwijl Lansingerland zeer veel korting gaf, en het kavel in Oudeland nog lang niet op de nominatie stond om te worden uitgegeven, zodat aanvullende infra moest worden aangelegd. Er wordt hier gezegd dat de verkoop invloed had op de rentetikker, maar dat is niet logisch. Oudeland is juist een voorbeeld van een project met een horizon langer dan 25 jaar, waar de Rekenkamer kritiek op had.

Die onnodige hoge kortingen en extra kosten zou je kunnen zien als "staatssteun". Maar dat wordt nu Waddinxveen verweten.

Nog afgezien van dat vooral Bleizo draait op belastinggeld (zie hierboven), en accountants kritiek hadden op de veel te hoge salarissen voor projectteams van grondexploitatie.

Kortom: het ziet ernaar uit dat Glasparel een echt ondernemersproject is, dat in openheid werkt, voorziet in een echte behoefte. Terwijl Bleizo een project is gebaseerd op kortingen en subsidies, dat door zijn bestaan een probleem is, niet had hoeven bestaan, en maar door blijft bestaan. De komst van Hoogvliet was goed ondernemerschap van de dienstdoende portefeuillehouder bij de gemeente, maar over Sligro was slecht nagedacht. En eigenlijk staatssteun.

En dan nog dit:***Update 12:35: Tussengevoegd vondsten van Lansingerland.info in december 2012 over rijmelarij tussen Aptroot, TranSportium, projectpartners en data van bekendmaking TranSportium.

***Update 13:20: Wie op de kaart kijkt ziet dat het gebied aan de Zoetermeerse kant van het doodlopende metro-talud bij Bleizo "Werner von Siemensstraat" heet. De suggestie is dat dit gebied eigendom van Siemens is. En, voordat er een talud was, liep het terrein gewoon door op Lansingerlands grondgebied. Ook dat kan eigendom Siemens zijn. Als dat zo is geeft dan heel ander beeld van de betrokkenheid van Siemens. Wie vraagt het na?

***Update 17:40: Het slot: de Friese Commissaris des Konings geeft op BNR Nieuwsradio uitsluitsel: "Wij zijn aan het bouwen en anderen hebben alleen nog plannen. Dat zijn allemaal luchtkastelen. Wij zijn in 2016 klaar met een ijstempel die voldoet aan alle internationale ijsstandaarden van de ISU." TranSportium laat weten de financiering nog niet rond te hebben. Dat is dus anders dan Aptroot gisteren vertelde. En er is nog geen zicht op een NS-station Bleizo, dat immers volgens TranSportium "absolute voorwaarde" was voor het ijspaleis. Dus KNSB hoeft alleen maar te wachten, en de beslissing in 2016 te nemen wie de beste papieren heeft. Thialf, Thialf, of Thialf.

Case closed. Next...

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Plonk en Replonk: Zwitserse humor
Plonk en Replonk: Zwitserse humor

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier