[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Openheid en censuur

donderdag 28 augustus 2014 - We leven in donkere tijden, waar ten westen en ten zuiden van Lansingerland bevolkingsgroepen de oorlog uitroepen tegen normale Nederlandse normen en waarden. En dan zijn we al wat gewend aan overtreding van bestuurlijke regels hier. Tot nu toe rolden de koppen van verantwoordelijken alleen figuurlijk, en laat dat zo blijven. De vakantie is voorbij, dus nu weer aandacht voor opmerkelijke lokale politiek.

Om te beginnen met de nodige tevredenheid dat de PvdA blijkbaar haar stem terug heeft. Waar een verkiezingsnederlaag al niet goed van kan zijn, en ik bedoel dat positief.

De PvdA kwam twéé keer goed in zowel De Heraut als 3B-krant. Het eerste artikel ging over dat het college, zonder met de gemeenteraad te overleggen, heeft besloten extra middelen van het Rijk voor armoedebestrijding en schuldpreventie te gebruiken voor de ontstane tekorten binnen het bestaande beleid inkomensondersteuning.

De PvdA ziet graag het geld naar een computerregeling voor minima gaan, of ingezet voor de "nieuwe armen", en dat was volgens de partij ook zo afgesproken. Los van wat we daar als niet-PvdA-ers (of als wel-PvdA-ers) van denken, want is een computerregeling niet eigenlijk consumptie, terwijl het college inkomensondersteuning (investering) vooropstelt. Al is dat onderscheid dubieus.

Het mooie is dat de PvdA in één artikel zowel de positie van minima aankaart, als het in die partij zo gevoelde probleem van "nieuwe armen", als inkomensondersteuning, en een visie erop geeft. Als alle partijen hun kernwaarden zo actueel benadrukten! De SP loopt zich klaar in de coulissen, nou ja, al een tijdje dan, en deden niet mee met de verkiezingen, maar als PvdA dit voortzet wordt dat op links nog een harde strijd in 2018.

Met het tweede artikel in beide bladen kaapt PvdA een onderwerp weg voor de neus van CDA en VVD. De partij stelt schriftelijke vragen of het gemeentebestuur concrete acties heeft ondernomen richting de Lansingerlandse tuinbouw na de bekendwording van de boycot door Rusland. Het is wat open einde, en PvdA suggereert geen verdere inspanning dan "een alerte en warme betrokkenheid van het college", maar dan toch: PvdA staat voor onze tuinders. Of er verband is met de goede banden van Nederlandse sociaal-democraten met Russische socialisten tijdens de Sovjet-dictatuur in de vorige eeuw, of een impliciete afwijzing van de boycot, daarnaar moeten we gissen. PvdA geeft collegepartij CDA en mede-oppositie VVD nu even het nakijken.


Toch is er wat aan de hand met die artikelen. Raadslid Neeleman, van de gelijknamige fractie, ondervond nieuw beleid van De Heraut. Die schreef aan hem: "Aan politieke partijen c.q. raadsleden vraag ik of ze in plaats van een ingezonden brief een persbericht willen aanleveren. Ik plaats geen ingezonden brieven meer van politieke partijen en raadsleden."

En inderdaad stond er deze week helemaal geen ingezonden brief in De Heraut. Het bericht van Neeleman stond wèl voorop 3B-Krant, als artikel. Het gaat over de rare keuze en grote investering die door Lansingerland is gedaan om het stroomstation van Tennet op kosten van de lokale belastingbetaler te verplaatsen. Al een paar jaar geleden, maar wel verbonden met de kosten van Bleizo. Daar kom ik nog wel op terug.

Het besluit van De Heraut is wat bijzonder. We kennen al wel de advertorials die door medewerkers van de krant als nieuwsbericht in de krant worden gezet. Herkenbaar als een bericht over een bedrijf met naam en toenaam waar eigenlijk geen nieuwswaarde aan zit. Niet erg, geen probleem. Als nu persberichten kritiekloos worden omgewerkt tot nieuwsbericht, als vast beleid, dan heb ik daar wat moeite mee. Voor de partij is het al lang goed als het in de krant staat, maar zet er dan "persbericht" boven of zo. De suggestie dat het redactioneel nieuws is is te veel van het goede.

Evenzo is het geen goed idee als raadsleden geen ingezonden brieven meer kunnen laten plaatsen. Dissidente meningen, of nadere toelichtingen van dossierhouders op eigen titel, komen dan niet door de censuur.

Neeleman, als fractievoorzitter, en met een eigen website, is dan natuurlijk een bijzonder geval. Net als bijzonder is dat 3B-Krant als pretendent De Heraut naar de kroon steekt, en het bericht pontificaal op de voorpagina zet.

Bij PolitiekActief.Net kunnen raadsleden altijd terecht als ze iets kwijt willen. Bij deze hieronder dus zijn ingezonden brief, die De Heraut niet wilde hebben.

We gaan er weer een spannend politiek jaar van maken!

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

15 miljoen verhuiskostenvergoeding

Vorige week diende de rechtszaak tussen bedrijventerrein Prisma en de gemeente. Het geschil betreft of de gemeente wel of niet het bedrijventerrein Hoefweg-Zuid als algemeen bedrijventerrein kon bestemmen. Een goed moment om nog eens naar het grote elektriciteitsstation van Tennet, midden op dat toekomstige bedrijventerrein Hoefweg Zuid naast de A12, te kijken. Lansingerland betaalde met haar dochtermaatschappij Bleizo 15 miljoen voor de verhuiskosten van het elektriciteitsstation. Het is een raadsel waarom Lansingerland betaalde terwijl Tennet voor de 380KV leiding op een kavel tegen Zoetermeer noordelijk van de A12 te krap zat. Zoetermeer kreeg grond vrij om zijn tramlijn tot de rijksweg aan te leggen en kreeg 280 euro per meter voor grond waarvan ze middels een abc transactie zelfs niet eens de juridische eigenaar was. De gemeente zit nu met een nieuw bedrijventerrein met in het midden een enorm transformatorstation van meer dan 6 hectare.
De vorige bestuurder Van Lansingerland en voorzitter van Bleizo was afkomstig uit Wateringen. In Wateringen werd de vinex-wijk Wateringse Veld geannexeerd door Den Haag. Juist het hoekje waar de Hoogspanningslijn daar eindigt hoort nog bij Wateringen, het huidige Westland. Halverwege 2007 onstond met aantreden in Lansingetrland van de nieuwe burgemeester een drang om Bleizo op te zetten. De gemeente zou een groot voordeel hebben om het Tennet station te verplaatsen. Nu zien we de gevolgen; er is 15 miljoen verhuiskosten betaald, de gemeente zit met een zeer groot verliesgevend project en de inwoners betalen alleen daarvoor nog wel 15 jaar jaarlijks 100 euro meer OZB. De les moet zijn dat de gemeente alle documenten van grondtransacties openbaar verklaard omdat ze toch meestal aan het kortste eind trekt. Geen geheimhouding dus om ondeskundigheid te verbergen. Een coalitie binnen Lansingerland vraagt om verdeeldheid als de inwoners niet mogen weten waar hun bestuur mee bezig is.

Eddy Neeleman
gemeenteraadslid

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier