Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Het belang van permanente campagne

donderdag 27 november 2014 - Gisteravond was een flink deel van het Lansingerlandse politieke spectrum (het belangrijkste deel?) aanwezig in de bibliotheek van Berkel voor een presentatie over het boek "Permanente Campagne". Waarom is dat zo belangrijk? Tip: het boek "Permanente Campagne" ligt nu bij Van Atten.

Dit blog gaat over lokale politiek van Lansingerland. Uitspraken van politici en inwoners worden tegen het licht gehouden. Wie bestuurder wordt en dingen heeft verzwegen komt op het blog. Als die bestuurder daarna zijn online profiel op Facebook of LinkedIn aanpast, dan komt dat er ook weer op.

De afgelopen maanden heb ik prioriteit gegeven aan het opschrijven hoe inhoudelijke politiek nou eigenlijk moet plaatsvinden. Vooral omdat politici en politieke partijen klagen over de lage opkomst, over het gebrek aan leden en de belangstelling van leden om naar vergaderingen te komen, over de burger die zich niet laat zien behalve als er verkeerde beslissingen aan zitten te komen. Terwijl aan de andere kant zowel gemeenten als politieke partijen als politici, hoewel met de beste bedoelingen, eigenlijk maar wat aanklooien. Met het gevolg dat er nog minder animo is om actief deel te nemen aan lokale politiek, de volksvertegenwoordigers nog minder weten wat onder het volk leeft en het volk daar alsmaar bozer over wordt, en de opkomst nog verder zal dalen. In de fusiegemeente Nissewaard (Spijkenisse en Bernisse) was de opkomst vorige week maar 35,45%. 2 Van de 3 kiezers bleven thuis. Daar zit je dan met je gemeenteraad, met je ambtenaren, met je beleid.

Het is voor mij altijd een genoegen om het falen van ons gemeentebestuur (college en raad) te becommentariëren, maar daar hoort bij dat je regelmatig eens wat schrijft over hoe het beter kan. Twee jaar geleden deed ik dat in mijn uppie in het boek "Lot van Lansingerland". Dat is nog overal te koop en in de wijde omtrek te vinden in de bibliotheek.

Dit jaar heb ik met mijn collega's Frank van Dalen (die alles weet van campagnevoeren) en Aart Paardekooper (die alles weet van social media) twee boeken geschreven. Het ene omvat alles rond een echte permanente campagne. Dat is de campagne die dit najaar begon voor serieuze politieke partijen om in 2018 de band met bestaande en potentiële kiezers zo te hebben versterkt dat de verkiezingen winst opleveren. De meeste partijen beginnen de campagne pas een paar maanden voor de verkiezingen, waarop de burger zegt "daar heb je ze weer". Serieuze partijen zijn geïnteresseerd in de vragen die ertoe doen. Waar zitten de kiezers? Wat is het profiel van de buurten waar die kiezers wonen? Wat zijn de springende kwesties in die wijken? Wie is in die wijken gezaghebbend? Hoe benoem je kansen, bedreigingen?

Het andere boek beschrijft alles wat gemeenten, provincies, waterschappen moeten weten over echte opkomstbevordering. Een enquête onder griffiers leverde op dat vrijwel geen enkele gemeente onderzoek doet naar opkomst, en vrijwel geen enkele gemeente de opkomst echt evalueert. Maar wel klaagt over de opkomst. En zogenaamd leuke acties houdt met ballonnen en rare voertuigen rond de start van de verkiezingen. Niet echt inhoudelijk, dus.

Gisteravond was de bibliotheek in Berkel heel gastvrij om gelegenheid te bieden voor een presentatie. De nodige fractievoorzitters, bestuurders, raadsleden en belangstellenden waren er.
Van het boek "Permanente Campagne" is het eerste exemplaar afgelopen maandag overhandigd aan de nieuwe voorzitter van Raadslid.nu.Zowel in de nieuwsbrief als op de website besteedt deze vereniging van raadsleden aandacht aan ons boek, en is het voor leden met 5 euro korting te verkrijgen.

Alle andere mensen hoeven maar naar Van Atten in de Kerkstraat in Berkel te fietsen om er een te kopen. Of ze kunnen het bestellen op de site van de Stichting Politieke Academie.

Partijen die gestructureerd als volksvertegenwoordiging aan de slag gaan krijgen meer stemmen, krijgen meer leden, zijn meer op de hoogte van wat leeft onder de bevolking. Dan zijn zure gezichten op de verkiezingsavond alleen nog maar te zien bij partijen die denken het zonder het hulp te kunnen, en falen.

De pers besteedde al ruim aandacht aan de gestructureerde aanpak van echte campagnes. Klik hier.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier