EerlijkWonen.nl - TE HUUR: Moderne woning, 200 Euro per maand
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

NS mag herrie HSL afkopen

maandag 22 juni 2015 - Metro Nieuws berichtte gisteren dat de NS van de regering treinen mag kopen die meer herrie maken, tegen een schamele boete die in de algemene middelen zal verdwijnen.

De parlementaire enquête over de HSL was natuurlijk schattig, terugkijkend op gemaakte fouten. Dat betekent niet dat het daarna beter gaat.

Volgens Metro Nieuws (klik hier) mag NS nieuwe treinen voor de HSL kopen die luider zijn dan de Nederlandse norm. Daarvoor moeten ze een eenmalige boete van 10 miljoen betalen. Die gaat waarschijnlijk niet naar de geluidsbeperkende maatregelen rond de HSL.

Of dit bericht op deze manier correct is, is even een tweede, aangezien de geluidsnormen in Nederland in de pas lopen met de Europese. Bovendien is de geluidsproductie per trein minder relevant dan de gemiddelde herrie per etmaal op het HSL-traject. Over dat laatste zijn immers afspraken in wet vastgelegd: het mag maximaal 57 dB(A) zijn.

Dus, als de NS, bij wijze van spreken, met een tjoektjoek stoomtrein gaat rijden die elke kilometer de stoomfluit laat snerpen, dan mag NS er minder van in de dienstregeling zetten dan wanneer ze stille treinen koopt.

Bekend is dat de bij de aanleg afgesproken geluidsmaatregelen (hoge schermen met absorberende werking) nooit zijn aangelegd door technische problemen (waaiden weg door de luchtdruk van de snelle treinen). Er staan nu lage glazen schermen die het geluid over het landschap kaatsen.

De woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV begaat nog een stommiteit door "voorop" te stellen dat "mensen die 'vrijwillig langs het spoor gaan wonen' niet moeten 'zeuren over het geluid'." Met deze open deur zal iedereen het eens zijn. In Lansingerland is het zo dat Vinex-woonwijken zijn gebouwd onder de voorwaarde van 57 dB(A). Als de herrie daarboven gaat, en dat gaat-ie, zo heeft het Ministerie na lang uitstel moeten toegeven, dan past alleen handhaven van de, inmiddels in wet vastgelegde, norm.

Als NS dan treinen koopt die per stuk meer herrie maken, dan mogen er straks minder rijden. De exploitatie van de HSL, waar ook mensen in Lansingerland, naast de door corrupte lokale bestuurders gemaakte schulden, aan meebetalen, wordt dan slechter.

Het zaad voor de volgende parlementaire enquête is dus al geplant: de NS koopt nu treinen die te veel herrie maken, die worden straks in de dienstregeling ingezet, die gaat over de geluidsnorm, de dienstregeling moet worden teruggeschroefd, financiële schade voor NS en weer een probleem met de exploitatie van de lijn.

Terwijl het probleem in aanleg zo simpel is:

* breng de geluidsmaatregelen in de dicht bebouwde gebieden op orde zodat een optimale dienstregeling kan worden gereden zonder 57 dB(A) te overschrijden.

* koop langs de dunbevolkte gebieden de bewoners uit, of stel ze schadeloos

* koop zo stil mogelijke treinen, waar er zoveel mogelijk van per etmaal kunnen rijden binnen 57 dB(A)

Dat kost meer dan 10 miljoen, maar minder dan de exploitatieverliezen die optreden als de lijn niet blijvend optimaal kan worden ingezet. "Groningen" is wat dat betreft een goed voorbeeld: de kruik gaat net zo lang te water totdat die barst.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
LeukIdee.com
LeukIdee.com

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier