[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Teken GeenPeil: vóór of tegen meer EU

maandag 31 augustus 2015 - Het weblog GeenStijl vraagt om 300.000 handtekeningen om een referendum te houden over verdere uitbreiding van de Europese Unie richting oosten. De politiek maakt zich zorgen. Mooi.

Vorig jaar was ik betrokken bij GeenPeil toen de uitslagen van de Europese verkiezingen niet meteen na de Nederlandse stemronde gepubliceerd mochten worden van Brussel.

Dit jaar wordt een nieuwe wet die op 1 juli inging in praktijk gebracht. Daar ben ik niet bij betrokken. De Europese bestuurders en politici willen Europa nog verder uitbreiden richting Moldavië, Georgië en Oekraïne. Wat wij daarvan vinden wordt niet gevraagd. GeenStijl wil dat er een raadgevend referendum komt (een correctief referendum kan nog niet in Nederland, dus onze regering mag de uitkomst aan de laars lappen, al zal de prijs daarvan hoog zijn).

Er zijn 300.000 handtekeningen nodig. Die moet u met uw muis of vinger zetten op een online formulier. Dat formulier staat hier.

Ik heb al getekend. Ik wil graag mijn zegje doen over dit associatieverdrag, en ik wil dat heel Nederland dat mag doen.

Uitleg van o.a. Thierry Baudet:



Argumenten van Tweede Kamerleden vóór GeenPeil:



Mijn eigen argumenten vóór het houden van een referendum:

* Hoewel veel op te merken is over de Russische president Poetin, valt te constateren dat hij er redelijk in slaagt dat enorme land bij elkaar te houden. Een land met heel veel facties en groepen met tegengestelde belangen, een kruiwagen met kikkers. Hoewel Europa feitelijk het gebied is van de Atlantische Oceaan tot de Oeral, en dus ook Moldavië, Oekraïne en Georgië omvat, en ze dus op termijn ook aanspraak zouden moeten maken op lidmaatschap van de Europese Unie, is die tijd nog niet gekomen. Het is al lastig genoeg met Roemenië, Bulgarije, Griekenland. De Unie is een nog grotere kruiwagen met kikkers dan Rusland. Bovendien is de stabiliteit van zowel de Unie als Rusland niet gediend bij deze uitbreiding.

* MH17: we mogen uitgaan van Russische militairen, maar de directe betrokkenheid van Poetin moeten we betwijfelen. Het zou mij niet verbazen als de kameraad die werkelijk schuldig is aan de ramp niet meer op de aarde rondloopt. MH17 is juist een signaal dat de komende jaren Oekraïne niet een gebied is waar we als Europese Unie iets te zoeken hebben. Europarlementariërs die met een wijzend vingertje Poetin stonden uit te dagen moeten gecorrigeerd. Het is voorlopig mooi geweest met de uitbreidingen.

De argumenten tégen:

* Al is die wet voor een correctief referendum er, ik wil niet dat we jaarlijks tig keer naar de stembus moeten voor allerlei referenda. We hebben een volksvertegenwoordiging die naar beste vermogen moet beslissen. De uitbreiding van de EU richting de Russische invloedssfeer is echter een kwestie van vrede en veiligheid (of oorlog en onveiligheid), en daarom is dit een uitzondering.

* Zo'n referendum moet alleen plaatsvinden over onderwerpen waar grote maatschappelijke discussie over is. Die is er wel over de Europese Unie, maar niet over dit associatieverdrag. GeenStijl kan die discussie kunstmatig creëren, aangezien het de enige manier is om iets over "Brussel" te zeggen. Een gevaarlijke u-bocht, waar we veel last van kunnen krijgen. Aangezien het over een puur bestuurlijk/politiek onderwerp gaat kan het er deze keer mee door, maar als er onderwerpen in referenda komen die de maakbaarheid van de samenleving door de overheid oprekken (Zwarte Piet, minder-minder-Marokkanen, diverse onderwerpen uit de zieligheidsindustrie) dan hebben we het probleem dat een democratische raadpleging ten behoeve van meer overheidsingrijpen geen pleister op alle wonden is.

Komende woensdag komt de Tweede Kamer bijeen over GeenPeil. Allicht, alleen al vanwege bovenstaande. Al ben ik er licht positief over dat ze eens moeten horen wat het volk wil.

Wie vóór dat associatieverdrag met Moldavië, Georgië en Oekraïne is kan natuurlijk dat laten blijken bij het referendum. Wie tégen is ook. Dat zien we wel als de 300.000 handtekeningen binnen zijn. Allemaal meedoen!

Naschrift: GeenPeil gaat alleen over het associatieverdrag met Oekraïne. Voor Georgië en Moldavië worden ook associatieverdragen opgesteld, en die zouden aparte referenda nodig hebben. Dat is wat veel van het goede. Het signaal van 1x GeenPeil zou voldoende moeten zijn als raadgevend referendum voor onze regering.

Categorie: NatioEuro

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier