Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Politiek Lansingerland vist naast het net

maandag 31 augustus 2015 - O, wat zit de Lansingerlandse politiek opeens bovenop de bovenmatige salariŰring van enkele medewerkers, een kwartaal na publicatie op PolitiekActief.Net. Maar ze vissen nog steeds naast het net. Want hoe is de mogelijke verstrengeling van Hoefweg en Glasparel?

Op 2 juni stond op dit blog dat een paar managers van Bleizo en Hoefweg meer dan 2 ton op jaarbasis verdienen, terwijl ze eigenlijk al jaren niets voor elkaar krijgen behalve het opmaken van veel geld. Vooral Hoefweg is problematisch, omdat het weidestation van Bleizo deels wordt gedekt met 50% van de toekomstige winst van Hoefweg, destijds begroot op 5 miljoen. Dus 2,5 miljoen euro voor leuke dingen voor de inwoners van Lansingerland pats boem weggegeven. Anno 2015 wordt gezegd dat 50% van die winst niet meer dan 1 miljoen zal zijn. Dus: er moet nog 1,5 miljoen extra in de Lansingerlandse begroting worden gevonden om het weidestation (waar verder niets te beleven is) te financieren.

In Algemeen Dagblad van 26 augustus blijkt PvdA Lansingerland de salarissen te willen aankaarten. Terwijl dat al bekend was op 2 juni, dus. Of ze ook die 1,5 miljoen nog uit de begroting 2016-2020 gaan snijden valt te bezien. Maar ja, aan de andere kant, onze Hoefweg-partner Zoetermeer moet ˇˇk 1,5 miljoen vinden, terwijl ze al 13,62 miljoen betaalden aan dat station, waarvan het meeste ook niet in hun begroting staat. Griekse toestanden, daar in Zoetermeer, net als we dat hier sinds de fusie kennen. De Provincie zou daar toezicht op moeten houden, maar wat niet weet, dat niet deert.

PvdA heeft inmiddels, beter laat dan nooit, op hoge poten vragen gesteld over de salariŰring, wat natuurlijk altijd positief moet worden gewaardeerd. Leefbaar 3B geeft de credit, en benadrukt dat de hoge beloning vooral niet passend is bij de achterblijvende prestatie: "Leefbaar3B vindt dat de wet nageleefd moet worden; bovendien vinden we de maximale bezoldiging te hoog, zeker als er niet passend gepresteerd wordt. Over dat laatste hebben we zorgen, vooral ten aanzien van Hoefweg. In 2014 is er niets verkocht en ook dit jaar lijkt het erop dat er geen inkomsten zijn. Wij constateren daarbij dat de directie van Hoefweg geen kans heeft gezien om het distributiecentrum van de Lidl binnen te halen."

Dat laatste motiveert om nog even aan een ander draadje te trekken. Die Lidl had volgens de lokale politiek op Hoefweg moeten komen, maar komt op Glasparel in Waddinxveen. Misschien dat over drie maanden de PvdA daar dan een vraag over wil stellen, we tellen af naar eind november.

Wat staat in de statuten van Hoefweg?


In de jaarstukken van 2014 staat iets soortgelijks ("ambtenaar Lansingerland") op blz. 23 van de PDF bij het bolletje "Secretaris".
(Spelletje van de gemeente: het kan zijn dat u melding krijgt dat de pagina niet beschikbaar is. Zet de cursor in de adresbalk en druk op Enter, dan komt het alsnog op het scherm...). In het kader van de openbaarmaking van stukken, wanneer doet de gemeente nou eens hier wat aan?

Wat schetst nou mijn verbazing? De mevrouw die nu secretaris is heeft volgens haar LinkedIn ook voor Glasparel gewerkt (afgerond vˇˇr aanstelling Hoefweg), en is tot op heden ondernemer en geen ambtenaar.


De echte ambtenaar nam in april 2014 afscheid. Belangrijk is dat in de concept-begroting 2016 van Hoefweg (op blz. 68 van de PDF) staat:
"De administrateur/controller, secretaris en accountmanagement wordt door de gemeente Lansingerland aangeleverd tegen kostendekkend tarief."
(Weer dat spelletje van de gemeente: cursor in de adresbalk en druk op Enter, dan komt het op het scherm...)

De vorige secretaris (de ambtenaar) was voor 0,02 fte in dienst, en verdiende omgerekend een jaarsalaris van 55.000 euro. Dat is te zien in de tabel op blz. 36 van de PDF. De nieuwe commerciŰle vervanger krijgt omgerekend 117.500 euro per jaar.

Alle gekheid op een stokje: bedrijven die voor twee concurrerende organisaties werken, of kortgeleden hebben gewerkt, trekken "chinese walls" op, om de belangen van hun broodheren te dienen. Of dat te regelen is met ÚÚn persoon, of hoe dat geregeld is, dat zou het college van Lansingerland eens kunnen uitzoeken. De secretaris heeft immers ook tekeningsbevoegdheid tot een half miljoen (artikel 5 op blz. 16 van de PDF).
(Ja, weer dat spelletje met Forbidden, zie boven, voor wie het document wil openen)

De goede trouw van de secretaris van Hoefweg en Glasparel moet natuurlijk niet hier te grabbel worden gegooid. Het gaat in deze niet om die hardwerkende ondernemer, maar om het signaleren van niet nageleefde reglementen door ons gemeentebestuur. Daar staat het bestuur van Lansingerland immers al vele jaren om bekend. Die secretaris is ook maar ingehuurd, het is ÚÚn van de 100 klussen.

Kortom, Leefbaar 3B en PvdA mogen dan mooi vanuit coalitie en oppositie kritisch wezen, het geld loopt aan alle kanten tussen de vingers door, en voor meer moet worden gevreesd (ik doel met name op Bleizo).

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier