VVD Lansingerland
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Zwarte Piet blijft onderdeel Sinterklaasfeest Lansingerland

woensdag 23 september 2015 - Updated 16:00*** Hart van Holland kopte gisteren "Zwarte Pieten niet meer welkom op katholieke scholen Lansingerland". Dat ligt genuanceerder. Maar als schoolbesturen proberen door te drukken, dan hebben ouders de macht. Door de vrijwillige ouderbijdrage in te zetten.

Bezoek de site van Hart van Holland hier. Scroll op mijn pagina (hier dus) naar beneden voor een link naar wat Hart van Holland gisteren publiceerde. Dat staat niet op hun site.

Mijn artikel gaat niet over of Zwarte Piet onveranderlijk is. In mijn tijd praatte Zwarte Piet dommig met een nep Surinaams accent.

Dit artikel gaat niet over een (soms) diep gevoelde pijn over Zwarte Piet bij mensen met een donkere huidskleur. Net zoals sommige meisjes met steil rood haar Pippi Langkous een langzame dood toewens(t)en. Kinderen worden vriendelijk, plagend, of pestend door domme mensen aangesproken als Pippi, of Zwarte Piet, en dat kan pijnlijk zijn. Toch vereenzelvigen die meisjes zich niet met Pippi. Terwijl sommige mensen met een donkere huidskleur zich wel onnodig lijken te vereenzelvigen met de figuur Zwarte Piet.

Dit artikel gaat ook niet over de verwevenheid tussen de activisten rond Zwarte Piet en het door alle Nederlanders (autochtoon, moslim, hindoe, chinees, enz.) te vullen herstelfonds slavernij. Als dat het doel is, en dat komt niet dichterbij, dan blijven activisten Zwarte Piet op de agenda houden.

Dit artikel gaat ook niet over dat er geen zwarte mensen zijn. Er zijn bruine mensen, en hele bruine mensen, maar geen zwarte mensen. Zwarte figuren komen in alle volksverhalen al eeuwen voor. Om de niet bestaande zwarte figuur "Piet" te vervangen door een paarse, blauwe, of groene of stroopwafel is logisch gezien zinloos.

Dit artikel gaat ook niet over de onnodige vermenging van elementen van stereotypen met Zwarte Piet, zoals een bruine kleur (Zwarte Piet is niet bruin), dikke rode lippen, en onderdanig gedrag. In de jaren zeventig had Sjimmie van Sjors en Sjimmie ook een spraakgebrek en best raar uiterlijk, gekeken met de ogen van nu. Wie de strips van Lucky Luke meeneemt naar Mexico zal ze daar raar zien opkijken van de tentoongespreide stereotypen. Wat is de middenweg tussen Disneyficatie en discriminatie?

Dit verhaal gaat ook niet over dat een door beide zijden belobbyde commissie van de Verenigde Naties, bestaande uit vertegenwoordigers van landen die mensenrechten met voeten treden, Nederland een veeg uit de pan gaf en Zwarte Piet koppelde aan slavernij.

Dit artikel gaat ook niet over dat blijkbaar op Curaçao een donkere man zich wel wit mag schminken om de blanke man Sinterklaas uit te beelden, maar in Nederland mannen en vrouwen zich niet zwart mogen schminken om de niet-in-het-echt bestaande figuur Zwarte Piet uit te beelden. Over racisme gesproken.

Dit artikel gaat ook niet over dat de autochtone Nederlander zich niet negatief mag uitlaten over vrouwen met hoofddoeken op de werkvloer, mannen met baarden en jurken op straat, migranten in de sporthal, maar wel een oud volksfeest moet aanpassen aan een (hele kleine) minderheid op straffe van beschuldigingen over slavernij en racisme.

Dit artikel gaat ook niet over dat in de ogen van de activisten één Zwarte Piet nog te veel is. Een percentage stroopwafelpieten of roetvegenpieten is nooit niet genoeg. Waarbij het herstelfonds slavernij mee lijkt te spelen.

Dit artikel gaat ook niet over dat er ouders zijn die denken dat het Sinterklaasfeest alleen gaat over cadeautjes. Wie die uitdeelt, de Paashaas, de Kerstman of een clown, dat maakt dan niet uit. Je zal maar zo'n opvoeding krijgen waar normen en waarden gerelateerd zijn aan de kostprijs van je tablet of smartphone.

Dit artikel gaat ook niet over dat er mensen zijn die denken dat Sinterklaas alleen een kinderfeest is. Het wordt immers bij allerlei verenigingen met jonge en oudere mensen gevierd.

Dit artikel gaat ook niet over de logistieke problemen. Gaan de scholen alle liedjes over Zwarte Piet verbieden? Of de politiek correcte nieuwerwetse versies leren? En wat als kinderen thuis de "normale" versie leren? En gewoon Zwarte Piet accepteren als schertsfiguur, zonder relatie met slavernij of donkere mensen?

Waar gaat het wel over? Dat in Den Haag schoolbesturen onderling, zonder met ouders te overleggen, één lijn hebben getrokken en Zwarte Piet willen aanpassen. De Laurentiusstichting, met 27 basisscholen in Den Haag maar ook Lansingerland, doet daaraan mee. En die stichting legt de onderliggende scholen hetzelfde op.

Sommige van de Laurentiusscholen hebben dat aan de ouders tenminste gecommuniceerd. De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs deed dat pas vanmorgen.

De school: "Wij zullen als Sint-commissie (bestaande uit ouders en leerkrachten en belast met de organisatie van het Sinterklaasfeest) gaan kijken hoe we recht doen aan de uitspraak van het 'College van de rechten van de Mens', maar ook het kinderfeest dat Sinterklaas is (en waar Zwarte Piet ook onderdeel van uit maakt) zo veel als mogelijk te behouden."

De soep wordt dus niet zo heet gegeten. Het College van de rechten van de mens heeft vorig jaar immers ook uitgesproken dat de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht niet discrimineerde als zij het Sinterklaasfeest in 2014 met Zwarte Piet vierde: "De school heeft voldoende laten zien dat zij haar verantwoordelijkheid neemt om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving. Wel verwacht het College verdere actie van de school om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk wordt ontdaan van discriminerende aspecten."

Dat is dus aan de ouders en de kinderen om nader te bepalen. We willen immers ook geen "Zwarte Piet met discriminerende aspecten", maar een paar Amsterdamse hardroepers bepalen dat niet. Wij wonen in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk.

Wat dan als een school doorschiet in de politiek correcte richting? Dat het "Sinterklaas en de Clowntjes" wordt in plaats van "Sinterklaas en Zwarte Piet"?

In dat geval kunnen ouders het feest zelf organiseren. Dan vieren de kinderen "Sinterklaas en de kleurneutrale Piet" (woorden van Hart van Holland) op school, en gaan 's middags naar de sporthal (als er geen asielzoekers in zitten, tenminste) voor het echte feest van Sinterklaas en Zwarte Piet.

Omdat de vrijwillige ouderbijdrage wordt gebruikt voor het organiseren van het traditionele Sinterklaasfeest, kunnen ouders besluiten dat deels niet over te maken naar de school, maar te gebruiken voor Sinterklaas en Zwarte Piet in de sporthal. Het is immers een vrijwillige ouderbijdrage. Net als kinderen niet allemaal naar de Kerstviering gaan, of het Kerstdiner overslaan, hoeven ze ook niet naar "Sinterklaas en de Clowntjes". Dat maakt immers geen deel uit van onze cultuur. Dat scheelt in het leren van liedjes, bovendien.

Scholen moeten zich wel realiseren dat het huren van een sporthal duurder is dan het aloude Sinterklaasfeest op school, dus dat dat een flinke aderlating kan betekenen in de opbrengsten van de vrijwillige ouderbijdrage. Dat is dan de prijs van opgelegde veranderingen, zullen we maar zeggen.

***Update 16:00: Iemand schreef: "Iedereen voelt op zijn klompen toch aan dat een zwarte Zwarte Piet zijn langste tijd gehad heeft. Want wij Nederlanders slagen er kennelijk niet in om anderen van onze goede intenties te overtuigen."

Ja, dat lees en hoor je vaker. Ik versta dan altijd dat iemand zegt over vijf jaar niet meer Sinterklaas met Zwarte Piet te vieren. Prima, vier dan Kerst. Of Sinterklaas en Groene Piet, wat je maar lekker vindt. Ieder zijn meug.

Bovenstaande moet niet worden begrepen als poging anderen te overtuigen. Vier wat je wil op de manier die je wil. Ik denk dat over 20 jaar nog steeds Sinterklaas en Zwarte Piet wordt gevierd, maar niet in gebieden waar de overgevoeligen het voor het zeggen hebben. En als ze erachter komen dat er altijd mensen ergens aanstoot aan zullen nemen, komt ook daar Zwarte Piet weer terug, of een andere figuur waar sommige mensen zich aan storen. We blijven wel Nederland, toch? Maar wie zijn eigen feestwijze wil opdringen aan anderen, wie wil verplichten of verbieden, of eerst geld vragen en dan een heel ander feestje organiseren dan de bedoeling is, die komt van een koude kermis thuis. We hoeven verder niemand te overtuigen hoe wij onze feesten vieren. Wie betaalt, bepaalt.

Over koude kermis gesproken: deze oorspronkelijke kerkwijdingsmis heeft al eeuwen doorstaan als volksfeest, en kent nu zelfs verschijnselen als "roze maandag".

Mag de Oostenrijkse Zwarte Piet ook niet?

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Hart van Holland over Zwarte Piet, 22 september 2015 (28 kB)

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Plonk en Replonk: Zwitserse humor
Plonk en Replonk: Zwitserse humor

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier