EerlijkWonen.nl - TE HUUR: Moderne woning, 200 Euro per maand
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Morgen feest van de democratie

dinsdag 5 april 2016 - Morgen zijn verkiezingen over het referendum. Daarna gaat PolitiekActief.Net weer van start. Morgenavond ben ik in Amsterdam op de uitslagenavond van GeenPeil. NOS en RTL brengen daar vandaan verslag uit.

Kan dat? Politiek Actief zijn en een kwartaal stilte? Ja, dat kan als er achter de schermen wordt gewerkt. Dit blog wordt geschreven in vrije uurtjes die er normaal altijd wel zijn. Een week heeft immers 24x7 uur. Daarin moet je slapen en eten, en dan blijven er nog ongeveer 100 over. Nou, de afgelopen drie maanden gingen die op aan het bouwen van techniek die ondersteunend was voor de GeenPeil-campagne.

Statistiek, meetkunde, databases, computers die 80 uur moesten rekenen, en dan nog eens, en dan nog eens.

Er is veel aandacht gegaan (ik noem dat framing) naar de nee-campagne onder de vlag van GeenPeil. Dat de diverse mensen van de ja-campagne daar aandacht aan gaven snap ik niet zo goed. Want de tools en middelen van GeenPeil betroffen ook een ja-campagne en een neutrale opkomstcampagne.

Een kritiekpunt is dat het referendum 40 miljoen euro kost. Dat is inderdaad een hoop geld. Er zijn gemeenten die zo weinig stemhokjes inrichten dat ze geld overhouden voor de gemeentekas, van die 40 miljoen. Het heeft er ook mee te maken dat dit toevallig een jaar is zonder verkiezingen. De komende vier jaar zijn er telkens wel verkiezingen voor iets. Dat hoort bij een democratie. Als je niet wil dat een referendum geld kost, dan moet je niet een wet maken daarover. Een meerderheid van PvdA, SP, D66, PVV, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren stemde in met het voorstel, dat afkomstig was van PvdA, D66 en GroenLinks.

In 2014 was GeenPeil rond het referendum een initiatief van weblog GeenStijl. Vorig jaar was het een losse samenwerking van twee comités en GeenStijl. De campagne die nu ten einde loopt was van de Stichting GeenPeil, een organisatie door weblog GeenStijl en de Stichting Politieke Academie. Zelf ga ik morgen vóór stemmen en er is een halve doos voor-flyers hier in de buurt in de bus gegaan. Politiek Actief was aanwezig, maar niet online, dus.

U mag morgen gaan stemmen. Bij een referendum is dat heel lastig. Normaal gesproken mag je kiezen uit een hele lijst partijen en op die lijsten staan weer heel veel kandidaten. Voor elk wat wils. Elke partij vertelt een hoop onzin, doet een hoop loze beloftes, maar zo doen we dat nu eenmaal. Sommige kiezers stemmen strategisch, willen via een stem op een waterschapspartij laten weten dat ze het kabinetsbeleid een onvoldoende geven, stemmen op een partij omdat hun ouders dat ook doen, stemmen op een partij omdat hun kleinkinderen dat graag zien, enz. De intenties van de partijbesturen doen er voor de één wel toe, voor de ander niet. Je mag stemmen op mensen die regelmatig voor de rechter moeten komen, mensen die het niet zo nauw nemen met de scheiding van algemeen en privébelang, op malloten, gelukszoekers en op wijze staatslieden (die hebben we niet zo veel).

Bij een referendum is dat niet anders. Wat u ook gaat doen, naar verwachting is de opkomst morgen hoger dan 30%. Als u een referendum onzin vindt en daarom niet gaat stemmen, prima. Als u Jan Roos een idioot vindt, en daarom niet gaat stemmen, prima. Als u denkt dat onze regering en volksvertegenwoordiging net als in 2005 uw keuze naast zich neer legt en daarom niet gaat stemmen, prima. Als u vindt dat ze maar eens over een belangrijker onderwerp een referendum moeten organiseren, en daarom gaat u niet stemmen, prima.

Weet dat het wel om een echte keuze gaat. U mag er iets van vinden. Als meer dan 30% opkomt, dan is de uitslag die er ligt de uitspraak van de kiezer. Als die uitslag u niet bevalt, dan had u moeten gaan stemmen. Als u was gaan stemmen, dan is er nog de afweging van de Tweede Kamer. Het is immers een raadgevend referendum. Als die net als in 2005 de wil van de kiezer negeert, dan weten we dat ook weer, en komen we een stap dichter bij het punt waarop een grotere groep burgers dat niet langer pikt. Dat is inherent aan een democratie. Die is er als alternatief voor strijd. "Democratie is de slechtste regeringsvorm, op alle andere methoden die al geprobeerd zijn na", zei Churchill, maar als het niet werkt dan zal men toch wat anders proberen.

Een referendum heb je ook niet zo maar. De Tweede Kamer heeft in meerderheid een wet aangenomen die referenda mogelijk maakt met strikte spelregels. Nadat de Eerste Kamer een wet heeft aangenomen is er vier weken de tijd om 10.000 handtekeningen te verzamelen. Echte handtekeningen, op papier, die met een postzegel op de brievenbus moeten. De post bezorgt niet op maandag. Als dat wordt gehaald dan moeten er 300.000 handtekeningen worden verzameld. Daarvoor is zes weken de tijd. Dat mocht deze keer met een handige app. De handtekeningen worden gecheckt op dubbelingen en onregelmatigheden. En daarna moet je campagne voeren. Die kost geld. Er is subsidie van de overheid beschikbaar, maar dat aanvragen kost veel moeite, veel wordt afgewezen en het is gewoon niet genoeg. Er moet dus eigen geld bij.

Je kunt dus niet zo maar over elk onderwerp een referendum krijgen. Wie bijv. een referendum wil over ritueel slachten moet wachten op een wet, daarna al die handtekeningen verzamelen, daarna campagne voeren, en daarna is het natuurlijk handig als er ook uit komt wat je beoogde. Als je tegen ritueel slachten bent, en Nederland stemt in meerderheid vóór, dan heb je een geloofwaardigheidsprobleem. De meeste maatschappelijke organisaties in Nederland krijgen geld van een slinkende groep donateurs, van de Postcodeloterij (tot de nieuwe wet gokken vrijgeeft is dat nog een interessante pot) en wat van overheden en erfenissen. Je kan dan roepen "Nederland vindt dit" en "Nederland vindt dat". Ga er maar eens aan staan. En dan er achter komen dat Nederland het helemaal niet met je eens is, terwijl je je kas ook nog hebt geplunderd voor die campagne. Terwijl (social) media, andere organisaties en politici een farce maakten van je blijde boodschap. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat Milieudefensie of Greenpeace een referendum aanvragen.

GeenPeil deed dat wel. En morgen gaan we zien wat er uit komt.

Zijn alle maatschappelijke organisaties laf of angstig? Nee, vermoedelijk zal het volgende referendum gaan over TTIP. Zie deze site.

Categorie: Notities

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
Autotuin
Autotuin

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier