[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Oplossing Molenlaan Rotterdam ten koste van Lansingerland

woensdag 27 april 2011 - Update*** Als oud-politiek actieve in Hillegersberg-Schiebroek was de problematiek van de Molenlaan mij bekend. En er is al heel wat op tafel gekomen de laatste 12 jaar. De nieuwste ideeën komen van "Bosvariant" Willem Bos. Ten koste van Lansingerland.

Vanwege mijn achtergrond kan ik misschien hier wat ingaan op het verschil in beleving. In Lansingerland worden veel woningen gebouwd. De oude en nieuwe bewoners gebruiken openbaar en eigen vervoer om hun dagelijkse bestemmingen te bereiken. Voor veel van die mensen met eigen vervoer is de Rotterdamse Molenlaan een dagelijkse hindernis, en dagelijkse ergernis.

In het Molenlaangebied (Molenlaankwartier) ergeren de omwonenden zich groen en geel, omdat de straat blauw staat van de uitlaatgassen. De file strekt zich soms uit van de A20 tot de Doenkade: het hele grondgebied van de deelgemeente overspannend. Al jaren wordt er gesproken over oplossingen, die vooral neerkomen op de aanleg van de A16/A13 verbinding (tussen Terbregseplein en Rotterdam Airport). Andere plannen, zoals een "knip" (afsluiting halverwege), hekjes, paaltjes, perkjes, enz. haalden het niet. De mensen uit o.a. Lansingerland, zich van geen kwaad bewust, worden aangeduid als "sluipverkeer".

Vooral de VVD Hillegersberg-Schiebroek maakte zich altijd druk om dat sluipverkeer. In 2006 schreven ze in de verkiezingscampagne in De Postiljon: "Hillegersberg-Schiebroek heeft te veel sluipverkeer. De VVD zal zich bij stad, provincie, en rijk blijven inspannen dat dit anders moet! A16/A13 alleen als meerwaarde bewezen is en met behoud woonkwaliteit voor de aangrenzende wijken. [...] Voor het bevechten van deze belangen is geld nodig. Verder wil de VVD investeren om woonwijken nog meer te waarborgen als verblijfsgebieden en niet als sluiproutes." Overigens, terminologie (bevechten, strijd) die in deelgemeenten gebruikelijk is, en in Lansingerland node wordt gemist.

In de startnotitie Rijksweg 13-16 wordt gerefereerd aan die problematiek: "Naast de gesignaleerde problemen geeft de beperkte capaciteit van knooppunten en aansluitingen aanleiding tot een bovenmatige verkeersdruk op lokale en regionale wegen. (met name op de Doenkade -N209 en de aansluiting N209/A13) en tot sluipverkeer en opstoppingen op diverse lokale wegen (met name de Molenlaan en Terbregseweg). Dit probleem zal de komende jaren toenemen als gevolg van de Vinex-opgaven voor de betreffende gemeenten. Randstadrail biedt weliswaar enige uitkomst, maar lost de knelpunten niet op." (genummerde blz. 10)

Of de A16/A13 echt de problemen aanpakt van de Molenlaan is de vraag. Immers, juist om filevorming op de nieuwe weg te voorkomen moeten er niet teveel op- en afritten worden gemaakt. Het verkeer op de Molenlaan zou maar 10% getemperd worden. Bovendien heeft de A16/A13 allerlei aspecten die negatief zijn voor een deel van de inwoners van Hillegersberg, maar nog meer voor inwoners van Schiebroek en toekomstige bewoners van het Lansingerlandse project Wilderszijde. Ik volsta even met te verwijzen naar mijn publicaties over de A14/Rijksweg 14 uit 2007 en 2005. Mijn eerste kaartjes, overigens, waaruit later de Geluidskaart voor Lansingerland groeide. Een paar maanden na de blogpost over de A14 dook die opeens op in kamervragen van Barry Madlener (Leefbaar Rotterdam/PVV). En minister Eurlings zei dat hij Rijkswaterstaat al op de A14 liet studeren. Volgens Maasstad van 19 december 2007. Tot die tijd was er niet veel online te vinden over de A14. Ik was toen nog geen week woonachtig in Berkel en Rodenrijs, de meeste verhuisdozen onuitgepakt. Prompt was er het eerste contact met de VVD hier, min of meer met de vraag of ik als inwoner van Lansingerland gek was geworden met die A14. Dwars door de bebouwde kom. Uitgelegd dat de A14 een voorbeeld was.

In 2007 was de Belangenvereniging Hillegersberg-Bergse Bos nog van zin om kool en geit te sparen. De variant "Verlengde A16", door emeritus hoogleraar Theo Bogaerts van de TU Delft, was een aardig compromis. De "Bogaerts Variant" voldoet, net als de A14, aan verkeerskundige wetmatigheden. De A16/A13-variant is namelijk te beschouwen als niet meer dan een verdubbeling van een stuk van de A20, wat over het algemeen alleen uitstel betekent van nieuwe filevorming. Zo leerde ik ooit op een verkeerscongres in Brussel (A16/A13 was niet onderdeel van het programma). Een oplossing van de verkeersproblemen is er pas als een weg echt nieuw is. Van nieuw-A naar B of A naar nieuw-B.

Nu is de Bewonersorganisatie Molenlaankwartier het blijkbaar zat. De A16/A13 komt er nog lang niet aan, en ondertussen zou men beleefd moeten blijven? Nee dus. Op basis van adviezen van de Rotterdamse gemeentelijke Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (DS+V) zijn de oude plannen voor blokkade, omleiding en afleiding voor de dag gehaald. Professioneel gepresenteerd door Willem Bos, die we kennen van de Bos-variant. Een nieuw plan van de omwonenden.

Bos laat zien hoe verkeer uit en naar Lansingerland kan worden geweerd, om- en afgeleid. Immers, volgens de cijfers van DS+V gaat maar 30% bestemmingsverkeer uit en naar het Molenlaankwartier. Dus 70% van buiten naar buiten Molenlaankwartier.

De bedoeling is verkeer uit Lansingerland te dwingen te rijden via de G.K. van Hogendorpweg, zodat automobilisten vanzelf via het Schiebroekseplein de A20 nemen. Zie ook het Algemeen Dagblad van 16 april 2011. Een andere optie is het promoveren van de (tot nu toe door de overheid bestreden sluiproute, voormalige Bergse Bosdreef) Rottebandreef tot officiële omleiding.

Er werden opmerkingen gemaakt als, “Maar ja, hier zal Lansingerland wel niet aan willen meebetalen”. En: “Maar misschien kunnen we ze verleiden door daar waar richting Rotterdam nu uitkomt op Molenlaan alvast een stoplicht te plaatsen en dat veel groen licht voor verkeer uit sluiproute te geven”.

Willem Bos presenteert op dia 60 klip en klaar dat Lansingerland in het eigen verkeersplan doorgaand verkeer geen strobreed in de weg legt. Met gevolgen voor de Molenlaan.

Dan een paar slotopmerkingen:

* Lansingerland heeft geen geld voor oplossingen voor het Rotterdamse Molenlaankwartier. Teveel eigen financiële troubles, waar Rotterdams wethouder Karakus op 5 maart in NRC Handelsblad veel leedvermaak over had. Rotterdam deed het véél beter. Mooi, dus ook geld daar.

* Die meneer Karakus is toch ook wat belangrijks in de Stadsregio? Die stadsregio die zoveel woningen wilde in Lansingerland? Waardoor de verkeersbehoefte steeg? Waardoor de financiële problemen deels werden veroorzaakt? 1+1=...

* Nu de A16/A13 in de wacht staat is de beste "omleiding" de dagelijkse file op de Molenlaan. Een tijdens de spits volkomen stilstaande Molenlaan is hun prijs & garantie op niet aantasting van het Bergse Bos.

* De lokale politiek hier maakt zich, als het gaat over de A16/A13, drukker over de verkeersoverlast voor egeltjes en struikjes bij de plassen, dan de verkeersoverlast voor de inwoners van onze gemeente, die steeds meer oprukt richting A16/A13. Een tunnel is bij de bebouwing immers uitgesloten, en zelfs een tunnelbak zit in geen van de varianten bij de toekomstige huizen. Lijkt wel een herhaling van de koeientunnel van de HSL, waar onze politiek toch van zou hebben moeten geleerd.

=+=+=+=+=+

Update 28/4: Een lezer mailt dat de conclusie zou wijzen op dat de bal bij Lansingerland ligt. Dat is niet de bedoeling. Er is een probleem ontstaan waar nu een tamelijk drastische oplossing voor wordt voorgesteld. Maar die in de uitwerking niet zo gek veel consequenties heeft voor Lansingerland.

D66 twittert: "Afsluiting van de Molenlaan voor doorgaand verkeer klinkt best als een redelijke oplossing. Genoeg alternatieven." Lijkt mij ook.

Een andere lezer mailt dat hem "altijd al verbaasd heeft dat 20 jaar geleden de boel al compleet vastliep op de Molenlaan zonder dat er sprake leek te zijn van een duidelijke toekomstvisie. Met de uitbreiding van Lansingerland/ Pijnacker-Nootdorp +uitbreiding van Oosterhof in 2001/2002 was het een niet echt een verrassing voor mij dat de Molenlaan vast zou lopen."

Ook deze lezer vindt dat de schuld bij de Vinex in Lansingerland wordt gelegd. Wat mijn bedoeling niet is. Ik wilde laten zien dat de inwoners van de Vinex-wijken als een soort sprinkhanen worden bestempeld, terwijl ze zich van geen kwaad bewust zijn. En dat toch wel door Bos de vinger op de zere plek wordt gelegd dat de gemeente Lansingerland zich niet druk maakt over doorgaand verkeer, terwijl dat bij de buren zeker overlast veroorzaakt.

Wel een punt heeft de lezer met de opmerking over "“De lokale politiek hier maakt zich drukker over de verkeersoverlast voor egeltjes en struikjes bij de plassen, dan de verkeersoverlast voor de inwoners van onze”. Ik zou zelf de observatie plaatsen dat de voornaamste focus op dit moment de verkeersveiligheid is met name rond de scholen." Goed gezien. Zal die zin inperken tot de A16/A13-discussie.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Presentatie en rapporten op de site van Bewonersorganisatie Molenlaankwartier

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier