[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

"CdK Franssen: herindeling Lansingerland onvermijdelijk"

vrijdag 1 april 2011 - UPDATED 4/4*** Berichten stellen dat Commissaris van de Koningin Franssen zegt dat de herindeling van Lansingerland onvermijdelijk is. Een termijn wordt niet genoemd, maar er zijn aanwijzingen dat die loopt via onder curatele stelling.

Vandaag is geen beste dag voor geloofwaardige berichten op het blog. Maar zoals altijd: neem niet alles wat hier staat al te letterlijk; gebruik de informatie als leidraad.

Gisteren was er een speciaal overleg met Commissaris van de Koningin Franssen en de gemeenteraad. Al snel ging het over geld, in verband met de penibele situatie van onze gemeente. Franssen zou hebben gezegd dat hij leiding gaf aan de armlastigste provincie van Nederland. Vervolgens ging het over herindelingen, en in het bijzonder over Boskoop. En dat is heel interessant. Want Boskoop is al in 2000 verzeild geraakt in een curatele-situatie (artikel 12 van de FinanciŽle Verhoudingenwet). Naar verluidt vanwege de veengrond en daarbij horende hoge kosten. Boskoop zou er in 2012 uit kunnen komen, maar de eerste dwang richting herindeling is al in gang gezet.

Franssen zou een opmerking hebben gemaakt over het hoge voorzieningenniveau van Lansingerland. En om dat te houden zullen we in de toekomst niet om een fusie heen kunnen. Zeker ook omdat veel geld moet worden bijgeschreven op de rekening van projectontwikkelaars waarmee de gemeente bouwclaims heeft afgesproken.

De financiŽle afhandeling van Caleido is een teken van wanorde. Alles wordt met veel geld afgekocht. Resteerden een aantal kopers die geen starter waren, dus buiten alle regelingen vielen, en die zouden gaan procederen. De PvdA schreef vandaag in de wekelijkse nieuwsbrief dat SVn (de landelijke organisatie die de startersregeling uitvoert) aan het college heeft bericht dat "vanwege de bijzondere situatie ook de niet starters bij hoge uitzondering onder de hardheidsclausule van de startersregeling mogen vallen. [...] Eind goed, al goed, zo lijkt het ons nu."

Zeker, voor de betrokken kopers was de situatie, waar ze door de zotte omgekeerde besluitvormingsprocedures in betrokken raakten, moreel niet langer houdbaar. Toch lijkt het er ook op dat het college vooral het feitenonderzoek dat gepaard zou gaan met een juridisch steekspel heeft afgekocht. D66 vroeg om dat feitenonderzoek in een motie. Door de omgekeerde besluitvorming raakte zowel de gemeente, evenals de gemeenteraad, onder druk om onvoordelige beslissingen te nemen. Nu alles is afgekocht, kan het boek over de financiŽle malversaties dicht. Andere gemeentelijke voorzieningen, zoals de screening voor logopedie en de bieb komen vanwege lagere bedragen in de problemen dan in Caleido onnodig zijn weggeplast. "Eind goed, al goed", noemt de PvdA dat. Het kan nog sterker, al op 8 maart twitterde de VVD fractievoorzitter: "Oplossing in het Caleido project getuigt van bestuurskracht vanuit het college en wethouder den Uil in het bijzonder."

Het is steeds duidelijker dat het gemeentebestuur met de ambtelijke organisatie niet in staat is de gemeente behoorlijk te leiden. Enig lichtpuntje voor de gemeente is dat de griffiekosten voor bestuurszaken bij de rechter van 41 naar 500 Euro gaan. De gemeente kan dus net als nu halsstarrig in bezwaarprocedures de eigen mening copy-pasten, want daarna stopt de burger vanzelf zijn terechte klacht. Een rechter komt er zelden meer aan te pas.

De beoogde samenvoegingskandidaat is Pijnacker-Nootdorp, en de nieuwe gemeente moet Oostland gaan heten. Afgelopen november schreef ik hier al over op de Curatele Telex.

Pijnacker-Nootdorp heeft weer haar eigen herindelingsperikelen, omdat wordt gepraat over een herindeling van Delft met (een deel van) Rijswijk, Den Hoorn (nu deel van Midden-Delfland), en Delfgauw (nu Pijnacker-Nootdorp) tot de nieuwe gemeente Hof van Delft.

Wat is nou de beste route? Lansingerland zal de komende jaren groeien, maar niet in staat zijn het voorzieningenniveau zelfstandig te onderhouden. Sterker: door de grote financiŽle verplichtingen zal het voorzieningenniveau mogelijk nog wat dalen. Daar wordt niemand vrolijker van.

Uiteindelijk kan art. 12 er toch van komen, waarna Lansingerland toestemming zal moeten vragen voor allerlei uitgaven, en uitgaven betreffende het voorzieningenniveau mogelijk worden getoetst aan de toekomstige fusie. Zonder dat de gemeenteraad er wat over te zeggen heeft. Als Lansingerland uit de curatele komt, is het klaar voor de fusie.

Andersom zal Pijnacker-Nootdorp niet willen fuseren met een gemeente die de lasten heeft van heel veel domme beslissingen. Een sanering is nodig, en die is voor Pijnacker-Nootdorp het aantrekkelijkst via art. 12, voorafgaand aan de fusie.

Misschien, maar daar hebben we doortastende bestuurders voor nodig, en die ontbreken, moet er een vlucht naar voren plaatsvinden. Gemeenten die art. 12 of herindeling aan zien komen bouwen vaak snel een winkelcentrum, gemeentehuis, bioscoop of zwembad voor het zover is. (blz. 59 van deze PDF. Immers, een gemeente met de grootte van Pijnacker-Nootdorp plus Lansingerland zou best een bioscoop ruimte kunnen bieden, maar na herindeling kan die in Pijnacker terecht komen, in plaats van in Berkel en Rodenrijs.

Het eerdere plan voor het mega-project Lansingerpoort werd mede afgeblazen onder druk van de kleine middenstand in de dorpskernen. Maar na een herindeling is voor die dorpsbelangen toch weinig oog meer, dus kan Lansingerpoort misschien worden afgestoft. Inclusief bioscoop, grote supermarkt met ruime parkeergelegenheden, Amerikaans foodcourt, tuincentrum. Dan kun je ook nog eens parkeren bij de supermarkt op zaterdag.

Heeft Franssen gelijk zijn zin: een blijvend hoog voorzieningenniveau in Lansingerland.

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
Toch even de dag herdenken. Van Herman Finkers: "Goedemorgen luisteraars, het is vandaag 1 april. De juiste tijd is vijf voor negen, 1 april; 't is 10 voor 9, 1 april; 't is toch 5 voor 9, en op deze 2e april, 1 april, beginnen wij met nieuws in het kort."
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

2/4 PvdA en VVD bevestigen via Twitter over bovenstaand overleg met Commissaris van de Koningin Franssen. Ze zeggen dat het een besloten overleg was. Ik had dat gevraagd aan de correspondent, en die ontkende dat. Volgende keer beter afspreken wat besloten is en wat niet. Voor de goede orde: PolitiekActief.Net bericht bij voorkeur niet uit besloten overleggen. Dan vraag ik bevestiging via de openbare lijn. Besloten overleggen, achterkamertjes, zijn soms het smeermiddel van een goed lopende organisatie. En onze gemeente kan elk voordeeltje gebruiken.

4/4 A.s. woensdag zal een discussiestuk op het blog verschijnen. Het concept is rondgestuurd, en er is een belangrijke correctie. In een eerdere versie schreef ik dat de CdK had gezegd dat Lansingerland een te laag voorzieningenniveau heeft. Maar hij zou gezegd hebben dat Lansingerland een hoog voorzieningenniveau heeft,
en om dat te houden zullen we in de toekomst niet om een fusie heen kunnen.

Categorie: Lokaal

Klik hier om het bestand te downloaden Downloaden: Handleiding Art. 12 van de Rijksoverheid
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel hoe de Provincie burgers uitspeelt

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier