[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

A16/A13 verbinding in een "landtunnel" in Bergse Bos

woensdag 7 december 2011 - Update 12:40*** Gisteren had PolitiekActief.Net als eerste het nieuws over dat er iets op handen was met de A16/A13. Vandaag maakt het Algemeen Dagblad het af. Rotterdam krijgt een "landtunnel". Lansingerland krijgt een "landschap van geluidswallen", een mooie term voor gewoon in de herrie zitten.

Zoals gisteren aangekondigd maken minister en Rotterdamse verkeerswethouder vandaag bekend dat de A16/A13 verbinding tussen Terbregse Plein en Rotterdam The Hague Airport niet verdiept zal worden aangelegd. Volgens het AD komt er een tunnelbak, op maaiveldhoogte. Inmiddels blijkt dat onjuist.

De inwoners van het Molenlaankwartier kijken straks dus uit op een Berlijnse Muur. "De kap van de tunnel komt op een hoogte van zeven meter te liggen.", zegt de Stadsregio. Volgens het AD is de Rozenbuurt in Ommoord het zwaarst getroffen, en krijgt die buurt compensatie. Meer compensatie is niet mogelijk, en moet de regio dat zelf ophoesten als ze dat wil. Volgens NRC Handelsblad vanavond (update 19:50) wordt het dak van de tunnel beplant, en blijft die beschikbaar voor recreatie.Zoals eerder op dit blog geschreven krijgt ook Schiebroek flink met deze weg te maken. Volgens eerdere plannen zou daar een twaalfbaansweg worden uitgerold: 6 banen voor de A16/A13, 4 voor de N209, en twee voor de verbindingsweg met het industrieterrein Schiebroek. Nu gaat het om 2x2 banen voor de A16/A13 in de tunnel (bij Hillegersberg, niet Schiebroek). Volgens een door de burgemeester online gezette Notitie (zie hieronder), wordt de N209 samengevoegd met de nieuwe snelweg. Op de plaatjes, en in een principebesluit, ook online gezet door de burgemeester, is wel nog de langzaam verkeerverbinding te zien voor het industrieterrein Schiebroek. Daarmee wordt het in plaats van een twaalfbaansweg een zes- of achtbaans (afhankelijk van of de snelweg na de aantakking van de N209 naar 2x3 rijbanen gaat) weg.

Voor Lansingerland betekent de open ligging mogelijk een nieuwe belasting voor het al geplaagde bouwplan Wilderszijde, dat ook grenst aan die snelweg. De meerjarenbegroting 2012-2015 bevat een truuk om onder curatelestelling te voorkomen. Die truuk betreft onder andere een 5% waardestijging van de grond van Wilderszijde. De accountant en grondtaxateur hebben nog niet hun akkoord gegeven, en de vraag is of deze nieuwe bedreiging van de exploitatie zal helpen om ook de verplichte goedkeuring van de Provincie te verkrijgen. De gemeenteraad heeft natuurlijk wel de begroting goedgekeurd, want die maakt het verder weinig uit.

Andere media komen ook met hun berichten. RTV Rijnmond noemt de tunnelbak op maaiveld heel mooi een "landtunnel".

De Volkskrant heeft een korte mededeling over de tunnel op maaiveldniveau.

De site Nu.nl heeft een artikel met als strekking "Nieuw traject tussen A13 en A16 krijgt een tunnel, maar dat is op dit moment niet te raadplegen. Gevalletje "embargo"?

De eerste beelden van de persconferentie komen binnen.

Update 12:25: Het Ministerie: "Het Rijk draagt 645 miljoen euro bij aan de verbindingsweg, de regio 100 miljoen euro. Het resterende bedrag (245 miljoen euro) wordt opgebracht met tol. De verwachting is dat de aanleg in 2015 start."

Volgens twitterberichten van de NOS zal de nieuwe A16/A13-verbinding een weg zijn met 2x2 rijstroken. Hooguit in 2020 klaar.Update 12:40: Volgens de presentatie van het Ministerie ligt de A16/A13 bij Lansingerland en Schiebroek bovengronds. Er zijn alleen geluidswallen.


Hoe zit het met de informatie aan de omwonenden? Het Ministerie in een email:

"De Minister nodigt de leden van de (deel)raden en de Staten daarom uit om, voor zover zij daartoe in de gelegenheid zijn, op zeer korte termijn een informatiebijeenkomst te bezoeken. Deze wordt vanavond, woensdag 7 december, gehouden van 18.30 tot 19.30 uur. De bijeenkomst vindt plaats in kamer 113 van het stadhuis van Rotterdam, Coolsingel 40. Er worden broodjes geserveerd.

Het voorstel voor aanleg van de rijksweg zal de komende maanden worden besproken in de (deel)raden en Staten. De stadsregio Rotterdam zal, op basis van de standpunten van de (deel)raden, een advies erover uitbrengen aan de minister, waarna de minister een Voorkeursbesluit zal nemen dat zij zal uitwerken tot een Ontwerp-Tracébesluit.

Leden van raad die vanavond verhinderd zijn (live te volgen via deze link, kunnen een bezoek brengen aan de volgende informatiebijeenkomsten:

* op dinsdag 13 december: een informatieavond voor vertegenwoordigers van bewoners- en belangenorganisaties. Van 19.30 tot 21.30 uur in Cultureel Centrum ’t Manneke, Leeweg 33, Berkel en Rodenrijs;

* op woensdag 14 december: een openbare informatiemarkt voor burgers van 19.00 tot 21.00 uur in Cultureel Centrum ’t Manneke, Leeweg 33, Berkel en Rodenrijs;

* op maandag 19 december een openbare informatiemarkt voor burgers van 19.00 tot 21.00 uur in Lommerrijk, Straatweg 99, Rotterdam;

* op dinsdag 10 januari 2012 een openbare informatiemarkt voor burgers van 19.00 tot 21.00 uur in Open Hof, Hesseplaats 441, Rotterdam."


Update 13:05: de communicatieafdeling van de gemeente Lansingerland draait overuren en heeft een spin over een "landschap van geluidswallen" en een "recreaduct". Het lijkt erop of Lansingerland weer eens in het pak genaaid is. Er is een deal over zowel HSL en A16/A13 met het ministerie, maar dat is alles wat erover bekend is. Zo te zien zitten straks zowel Lansingerlandse burgers bij de HSL als bij de A16/A13 in de herrie, en komt er een nieuwe "koeientunnel" waar vooral de omwonenden in Rotterdam profijt van hebben. En toen was het geld op.

Update 13:20: onze burgemeester zet weer eens interessante documenten online via Twitter. Een Notitie over de nieuwe variant rijksweg A13/A16 en de Bestuurlijke 'principe-afspraken' A13/16. Handig, zo'n digitale burgervader.Op een plaatje in de Notitie is de inpassing bij Lansingerland te zien.

Een vervoersplanoloog heeft een compleet overzicht met kaartjes van alle plannen online gezet.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier