[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Levend Monopoly in Bleizo

woensdag 12 december 2012 - De Provincie heeft Bleizo gestuit. Een opgeklopt project, aan te duiden met de kwalificatie "tussenpudding", bij Zoetermeer en Bleiswijk. Omgeven door megalomane ideeŽn: Olympische Spelen, Floriade, TranSportium, Factory Outlet Center, enz.

Hier onder staat mijn analyse in PDF-vorm.

Dit is de samenvatting:

In opzet was Bleizo al een verdienmodel. Gemeenten droegen het risico. Hogere kosten dan gebruikelijk vloeiden weg.

De rol van de burgemeester van Lansingerland is opmerkelijk. Hij handelt zoals hij al zijn hele politieke leven handelt, soms democratische processen voorbijlopend. Veel ongecontroleerde vrijheid.

De Rabobank is alom aanwezig. Dat valt slechts te constateren. Het zou voor deze bank mogelijk snel afgelopen zijn als dat nŪet zo was. Het is de aard van het beestje.

De rol van de Lansingerlandse politiek valt op. Als die niet sturen, niet de door de Koningin benoemde burgemeester controleren, de gemeente onnodig risico's laten lopen, onnodig geld weg laten lekken, de Rabobank vrij en blij door het beleid laten huppelen, keer op keer achter onrealistische verhaaltjes aanlopen, dan is het niet raar dat Lansingerland zo in de financiŽle penarie is geraakt. Als de lokale politiek zich dat niet realiseert is er ook geen kans op verbetering. De beslissing van de Provincie is een wake-up call.

Update 14/12*** Een lezer reageert:

"Het is jammer dat veel mensen in Lansingerland niet verder kijken dan hun neus lang is. Of er sprake is van vriendjespolitiek kan de schijver hierboven beter inschatten dan ik maar is het niet te allen tijde het belangrijkst zo om objectief naar het belang van het project voor Landingerland, Zoetermeer te kijken.
Bleizo is een heel groot project dat naast enorm veel arbeidsplaatsen ook veel publiek trekt waar de omliggende gemeentes hun voordeel van hebben. Het gaat niet alleen om de Winkels van het outletcenterm, maar ook om een uitbreiding van de hele infrastructuur, sportmogelijkheden enz waar inwoners van L en Z enorme voordelen van hebben. Men kijkt in mijn gevoel voornamelijk naar winkeliers van modezaken, maar deze winkeliers verkopen in praktijk veel merken die niet in Bleizo aangeboden zullen worden. Daarnaast worden in de winkels de nieuwste collecties aangeboden en levert het ouletcenter van Bleizo collecties van vorgaande jaren. Helaas kijkt de plaatselijke politiek niet naar het geheel.

Door de aantrekkingskracht van het project zelf wordt ook buiten het terrein van het project de vraag naar detailhandel en horeca veel groter hetgeen een direct voordeel oplevert voor de inwoners van L en Z.

Bovenstaande schrijver acht het project `onrealistisch` maar dit project wordt niet opgezet voordat er een heel gedegen onderzoek is gedaan en het project rendabel is en een grote positieve bijdrage levert aan het leefklimaat in haar ruimste vorm, nu en in de toekomst, niet alleen voor de ontwikkelaars maar vooral voor de inwoners van L en Z. U bent blij dat het project niet doorgaat, maar vele inwoners van L zijn erg teleurgesteld."


Mijn reactie:

Dank u voor uw reactie. Begrijp goed dat ik niet blij ben dat het niet doorgaat. Waarschijnlijk was uiteindelijk het soort winkelcentrum ontstaan waar ik zelf graag zou komen: grote supermarkt omzoomd met andere winkels, zoals in andere landen te zien is.

Waar ik bezwaar tegen heb is dat Bleizo strooide met mooie verhalen, maar de onderbouwing was erg mager. Zie de diverse onderzoeken die dat aantonen. Het outlet center dat ze wilden had maar klandizie binnen een straal van 15 minuten rijden. De ondernemers hielden nu al een slag om de arm van 10 jaar of ze inderdaad het beperkte assortiment zouden verkopen. Het Bleizo-bedrijventerrein was gericht op Greenport, een hobby van onze burgemeester, en belangrijk voor Nederland, maar je hebt niet enorme bedrijventerreinen ervoor nodig, zoals aangetoond in de rapporten. En er was een groot kantorencomplex voorzien, waar Nederland nu al te veel van heeft.

Je kunt wel al die dingen neerzetten, maar uiteindelijk moet het winstgevend zijn. Het enige winstgevende was de business van het verzinnen van GR Bleizo, wat dan ook de kosten- en risicokant was van de gemeenten.

Het is het probleem van de overheid die dingen wil doen die horen bij het bedrijfsleven. Als het bedrijfsleven echt een outlet center, een Greenport-bedrijventerrein, en een kantorencomplex zou willen, dan was er een overtuigend plan geweest, waar de Provincie "ja" tegen had gezegd.

Het is heel verdrietig dat dit zo gaat. Lansingerland zit al financieel in de problemen, door eigen foute plannetjes, en dit is er weer eentje. Ze hebben zich weer eens ergens in begeven waar ze weg hadden moeten blijven.

Zie ook dit artikel.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Levend Monopoly in Bleizo - Netwerken in de vriendenrepubliek Lansingerland (726 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier