[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Gemeente Lansingerland beledigt Provinciale Staten

donderdag 13 december 2012 - Op de website van de gemeente Lansingerland is een persbericht verschenen dat respectloos is tegen de provinciale volksvertegenwoordiging. De gemeente laat zich weer eens voor het karretje van anderen spannen. Update 14/12*** PvdA Lansingerland heeft het gehad met de democratie. Op naar meer schulden voor Lansingerland?

"De Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bleizo en de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer zijn zeer teleurgesteld door het besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland om de komst van een Factory Outlet Center Bleizo te blokkeren.", zo staat er.

Wie het persbericht leest ziet briefpapier van de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo, en alleen de mening van de voorzitter van het dagelijks bestuur van Bleizo. De mening van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland ontbreekt.

Zoals gisteren bleek is de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo vooral een verdienmodel op zich. Voorbeeld: je wil een kinderkledingwinkel openen in de Dorpsstraat in Bleiswijk. Je gaat naar de gemeente, en zegt: "Ik wil graag een kinderkledingwinkel openen, maken jullie maar een business plan." De gemeente huurt daar dan een stel piefen voor in. Of niet?

De titel van het persbericht waar de gemeenten zich achter scharen: "Onbegrijpelijk besluit Provinciale Staten over Factory Outlet Bleizo". Onbegrijpelijk? Het was toch al lang een omstreden plan? Omdat het een in feite onverkoopbaar terrein is, dat langs vreemde weg in ontwikkeling wordt genomen door overheden, in plaats van door bedrijfsleven? Dat moest worden opgeleukt met een Vervoersknooppunt (zonder NS-station, dus hoezo "vervoersknooppunt"), Olympische Spelen, Floriade, HSL-vrachtterminal, enz.

Bovendien gáát de Provincie erover. Als ze het niet met je eens zijn, dan heb je het niet goed uitgelegd, of, en dat is waarschijnlijker, je had geen goed plan.

Dat de GR Bleizo zo'n persbericht uitgeeft kan ik enigszins begrijpen, het gaat immers om hun inkomsten. Maar dat de gemeente Lansingerland, met de burgemeester in een sleutelrol van Bleizo, zich zo opstelt ten opzichte van de volksvertegenwoordiging in de Provincie: dat kan echt niet.

De GR Bleizo hoeft toch niet te treuren? Ze schrijven dat ze gewoon het FOC gaan vervangen door een nieuw idee. De gemeentelijke accountants hadden al vaker opmerkingen over de urenregistratie van Bleizo. De gemeente kan snel een volgende rekening verwachten van de GR Bleizo. Pakweg 5 ton, 50% voor Lansingerland, 50% voor Zoetermeer, om na te denken over vervanging van het FOC. Immers, vast staat: "De stimulans die een Outlet Center heeft voor de economie en werkgelegenheid kan de regio ontzettend goed gebruiken. De GR Bleizo gaat nu op zoek naar een andere invulling voor deze unieke locatie."

En dat mag de belastingbetaler betalen! Onbegrijpelijk als je dat niet snapt. Laat de GR Bleizo haar geld nou eens ophalen bij al die ondernemers die van die mooie plannen hebben. En als daar een levensvatbaar businessplan uit komt, dat steun heeft van financiers, ga dan opnieuw naar de Provincie. En de gemeente moet zich niet zo voor het karretje van anderen laten spannen.

Update 14/12*** Ik hoor dat niet iedereen begrijpt wat ik bedoel met "beledigt". Stel, je werkt voor een baas, en die neemt een besluit waar je het niet mee eens bent. Je gaat in de krant zeggen dat het "onbegrijpelijk" is. De Provincie is nu eenmaal de hogere overheid die toezicht moet houden op gemeenten met maffe plannen.

Gemeenten kunnen niet anders dan zich er respectvol bij neerleggen. Politieke fracties, GR Bleizo, bedrijfsleven (krokodillentranen: jullie hadden dit zelf moeten ontwikkelen, en niet overlaten aan de overheid) mogen allemaal zeggen dat het "onbegrijpelijk" is, behalve behalve gemeenten. Ook nog eens omdat ze niet eens de moeite nemen briefpapier van de gemeente te gebruiken, en alleen de woorden van de verdienclub GR Bleizo doorplaatsen.

De PvdA Lansingerland laat zich weer van de regentenkant zien en zegt dat niet-democratisch gecontroleerde organen als Stadsregio en Metropoolregio het beter weten. Laten we alle verkiezingen afschaffen, we benoemen een PvdA-er als regio-president, en de wereld klaart gelijk een stuk op! Een dictatuur is ontegenzeggelijk beter in het nemen van dit soort besluiten dan een democratie.

Waar dat op uitdraait was half september te zien bij De Slag om Nederland. Een niet gekozen "brute bestuurder" die een democratisch orgaan bedreigt en dwingt om iets te doen wat de bevolking niet wil. O wacht, dat was de burgemeester van Lansingerland. O wacht, die zit ook in het dagelijks bestuur van de GR Bleizo, en was tot 1 augustus de voorzitter. Vergeef mij als ik verbanden zie...

Mijn probleem met Bleizo zit niet in het outlet center, of een eventueel ander groot winkelcentrum in de buurt naar Frans/Italiaans/Spaans/Amerikaans/Canadees model. Het zit hem in dat dit plan alle tekenen heeft van een verdienmodel van enkele partijen op kosten van de belastingbetaler, zonder realistische kansen op winstgevende exploitatie als het eenmaal klaar is. De gemeenten Zoetermeer en Lansingerland lopen alle risico's, nemen alle kosten voor hun rekening. Zonder realistische inschatting van kansen en bedreigingen. Het lijkt mij een nader integriteitsonderzoek waard!

Stel, je koopt uit China een grote container met spullen om hier te verkopen. Dan mag je ze niet invoeren, omdat je geen vergunning hebt (oid), en ook niet krijgt. Dan ga je klagen "dan had je mij die vergunning moeten geven". Uiteindelijk is het jouw eigen schuld. Je hebt je misschien voor het karretje laten spannen van mensen die verdienden aan jouw ongeluk? Wie koopt er nou van die "tussenpudding" (ruimte in het landschap waar je niet veel mee kan, dat geen karakter heeft)?

De angst is dat de gemeenten met de kosten blijven zitten. Dat was toch de opzet van die regeling: de kosten zijn voor de gemeenten? Hebben ze ook zelf afgesproken.

De provincie ziet vast het volgende scenario:

1. De winkels verkopen niet de toegezegde hoogwaardige spullen, en verkopen minstens de eerste 10 jaar zaken die concurreren met de andere winkels. Daar krijgt de provincie dan gezeik mee.

2. Het outlet center loopt niet vol, de bedrijventerreinen eromheen lopen ook niet vol. Dan komt het verhaal dat er meer moet worden geďnvesteerd, en de provincie wordt dan gevraagd mee te betalen onder het motto "wie A zegt moet ook B zeggen".

3. Het loopt nog niet. Dan moet er "dus" een echte metro komen op de ZoRo, en een extra aftakking naar Bleiswijk. Immers, in Roermond zat het succes in de bereikbaarheid van bewoonde wereld en FOC. Of de provincie daar ook maar toestemming voor wil geven.

4. En nog meer van die plannetjes die op kosten van de belastingbetaler de kas van enkele partijen moeten spekken.

De provincie maakte zelf de afweging: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald...

Dat zouden de gemeenten ook moeten doen. Hoe kom je zo goedkoop mogelijk van deze zeperd af. Dat is het advies van institutionele beleggers:

"Het toestaan van FOC Bleizo zou een uiterst risicovol experiment zijn. De gevolgen zouden niet alleen de lokale middenstand treffen, maar ook de investeerders: faillissementen van winkeliers en leegstand in bestaande winkelcentra, met als uiterste gevolg verloedering van onze stadscentra."

Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de partijen die de gemeenten in dit dure vaarwater brachten.

De PvdA Lansingerland citeert kritiekloos de voorzitter van het dagelijks bestuur van Bleizo:

"Maar vooruit kijken blijft nodig vindt ook hij: 'We kijken voor de vervoersknoop samen met onze partners, zoals het Stadsgewest Haaglanden, hoe we nu verder kunnen. Daarnaast zullen we er alles aan doen om de gebiedsontwikkeling Bleizo door te zetten met ontwikkelingen als AdventureWorld en het TranSportium. We hopen dat de provincie met het schrappen van zo’n kansrijk project als het Outlet Center Bleizo ons wel verder ondersteunt bij het realiseren van de verdere ontwikkelingen'."

Vastgoedmarkt.nl vandaag: "De initiatiefnemers van TranSportium - Dura Vermeer, Siemens en Royal HaskoningDHV - waarschuwden vorige maand al dat deze ontwikkelingen zonder outlet center op de tocht komen te staan. Zonder outlet geen OV-knooppunt en zonder OV geen sportcentrum, stelden ze."

De gemeenten snappen het echt niet. Op naar meer verlies en meer schulden voor Lansingerland?

Misschien is het een goed idee te volgen wat in Limburg werd voorgesteld ivm de verliezen van de Floriade. Laten we zeggen dat als Bleizo wordt doorgezet en verliesgevend blijkt te zijn, alle mensen die in het dagelijks bestuur hebben gezeten ieder 100.000 euro betalen aan de gemeentekassen (dus 50% voor Lansingerland en 50% voor Zoetermeer). Bij nieuwe extra investeringen begint een nieuwe ronde, waar weer 100.000 "te verdienen" valt.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier