[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Regering zet deur open voor meer herrie op HSL

vrijdag 28 juni 2013 - "Europa heeft veel te veel te zeggen in Nederland", zo stelt men vaak. En dus maakte de regering een memo, waar niet veel schokkends in stond, volgens de pers. Maar eh, de "Richtlijn Omgevingslawaai", die regelt toch de normstelling en handhaving op de HSL? De burger wordt opeens een middel voor rechterlijke toetsing uit handen geslagen, ten gunste van beleidsvrijheid voor de overheid.

Vandaag stond in Elsevier weer het jaarlijkse lijstje van gemeenten waar het goed wonen is. Deze keer in 7 varianten, zodat niemand kon klagen over "maar ik waardeer juist dat er weinig te doen is". Lansingerland scoort nergens hoog. Op "rust en ruimte" twee minnen. Wel twee plussen op het jeugdpakket, overigens. Plaats op de totaalranglijst: 272 van de 408.

Onze gemeente afficheert zich graag met de "oase van rust", "variatie in 't groen" en "enorme hoeveelheid groen en blauw, oftewel natuur en water". Een "groenblauw offensief". Zie deze ronkende folder.

Daar komt weinig van terecht door de A12, plannen voor de A16/A13, N470, verbreding van de N209, RandstadRail, ZoRo-bus, uitbreiding van Rotterdam-The Hague Airport en natuurlijk de hogesnelheidslijn HSL.

Hoewel je het niet moet overdrijven (als je overgevoelig bent voor geluid is het gewoon niet handig in de Randstad te wonen) is aangetoond dat herrie zich slecht verhoudt tot gezondheid en economische productiviteit. Daarom was het geen slecht idee om Europees af te spreken hoe je herrie moet meten, wat de normen zijn, en wat er eraan kunt doen. Niet omdat je je er als Europa mee wil bemoeien, maar gewoon omdat expertise dan breder inzetbaar is, en de probleemdefinitie ook niet ophoudt bij de grens. Verder is gedeelde smart halve smart, want voor geen enkele beleidsmaker is het prettig om beknot te worden in de vrijheid meer vliegtuigen, auto's en treinen langs woonwijken te jagen.

Zo gezegd, zo gedaan, en al vanaf 2004 is de richtlijn geïmplementeerd in nationale wetgeving, want zo werkt dat met richtlijnen. Vanaf juli 2012 zijn geluidsproductieplafonds vastgelegd.

ProRail schreef op 12 februari 2013 in een mail: "Sinds 1 juli 2012 is er wetgeving die de naleving van geluidnormen
borgt: de introductie van de geluidproductieplafonds (GPP's). Als beheerder dient ProRail deze GPP's na te leven. Om te kunnen beoordelen of er sprake is van een overschrijding van de wettelijk norm dient voor de HSL getoetst te worden of de GPP's worden overschreden. ProRail rapporteert jaarlijks aan de Minister over de naleving van de GPP's. Het eerste verslag over het kalenderjaar 2013, en voor het gehele spoornet inclusief HSL, dient ProRail voor 1 oktober 2014 in te dienen."


Toen was men nog vol goede moed dat de problemen beperkt zouden blijven tot 1-3 decibel, dat met de resultaten van een pilot wel op te lossen zou zijn. Op 25 april bleek dat ijdele hoop in het rapport TNO waar sprake was van tot 6 decibel overschrijding.

Als de dienstregeling 2013 onverkort zou doorrijden na 25 april, dan zou de overschrijding op 1 oktober 2014 moeten leiden tot inperking van de dienstregeling (minder treinen/lagere snelheden). Een groot probleem voor prestige en exploitatie. Het uit de dienst nemen van de Fyra voorkomt dat tijdelijk. Het jaargemiddelde zal nu naar verwachting binnen de GPP's blijven.

Maar ja, er moeten toch weer treinen gaan rijden. Eurostar, gewone intercity's (met geschikt gemaakte locomotieven in verband met het andere voltage en de andere treinbeveiliging), of treinen van concurrenten van NS. En dan blijkt dat de hogesnelheidslijn nog niet conform de specificaties is afgebouwd. Aanpassing kost een miljard euro of meer. Wat te doen?

"Kunnen we niet", zo dachten ze vast in Den Haag, "af van die hele richtlijn omgevingslawaai? Dan kunnen we zoveel treinen laten rijden als we willen, draaien we de wet terug, hebben we onze beleidsvrijheid terug. Nu kunnen de inwoners van Lansingerland vanaf oktober 2014 de treinen plat leggen, maar dan hebben ze geen poot om op te staan."

En zo kwam als punt 26 in een memo van de regering te staan: "Deze richtlijn adresseert niet een probleem met een grensoverschrijdend/EU-breed karakter. De nadruk dient wat Nederland betreft te liggen op bronbeleid (voertuigen, spoormaterieel) om via die weg een level playing field vorm te geven." Dat "level playing field" is in dit verband belachelijk, omdat de richtlijn een heel andere intentie en werking heeft.

En de pers deed niets. Met een beetje geluk hebben de treinen op de HSL vanaf oktober 2014 vrij spel, net als nu.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier