Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Met Van Dijk kiest Lansingerland voor financieel zwaargewicht

dinsdag 16 juli 2013 - Zo lang de community rond dit blog niet met bezwaren aankomt ziet de aanstelling van Marc van Dijk (VVD) als nieuwe wethouder FinanciŽn er rooskleurig uit. Eindelijk een zwaargewicht, die in Wassenaar orde op zaken stelde.

Over zijn naar Giessenlanden vertrokken voorganger heb ik nooit zwaarwegende bezwaren vernomen. Hij was hier in de politiek gegroeid, en op een bepaald moment kwam het moment voor een wethouderspost. Die hij naar eer en geweten vervulde. Het enige bezwaar dat aan hem zou kunnen kleven is dat hij, en zijn medecollegeleden met hem, de ambtenaren vrij liet om heel ingewikkelde constructies te verzinnen om de financiŽle problemen te maskeren of zo lang mogelijk uit te stellen. Daardoor valt aan te nemen dat een groot deel van de raad niet meer begreep waar het om ging, en puur uit politieke overwegingen het college steunde. Met als neveneffect dat de wethouder de ingewikkelde constructies ook niet helemaal meer begreep, en daardoor raadsvragen niet altijd adequaat beantwoordde. Met kwade wil zou je dat "verkeerd informeren van de volksvertegenwoordiging" kunnen noemen, maar natuurlijk was de Raad daar zelf bij. De oud-wethouder was verder zeker politiek bekwaam, en in een meer generalistische functie als burgemeester zal hij prima uit de verf komen. Een uitstekend moment, nu Lansingerland in 2014 onder verscherpt toezicht dreigt te komen. En we mogen nog wat nadere ingrepen van hogerhand verwachten. Dat zou, toch wel onterecht, aan het blazoen van de oud-wethouder blijven kleven. Dat gevaar is voor hem nu geweken, en we wensen hem alle succes.

We mogen in onze handen wrijven dat de VVD zo wijs is geweest extern te zoeken naar iemand die zowel echt verstand heeft van financiŽn (geen hobbyist, zoals dat vaak gaat en ook ging in Lansingerland), als de nodige ervaring met politiek-bestuurlijk lastige omgevingen en slechte vooruitzichten van gemeentefinanciŽn, als een zeker vertrouwen kan geven aan Provincie en Rijk dat er werk wordt gemaakt van de inmiddels breed aangedragen kritiekpunten.

De nieuwe wethouder Van Dijk heeft veel financiŽle ervaring. Hij was 14 jaar financieel directeur bij een papiergroothandel. Inmiddels (fusie 8 jaar na vertrek van Van Dijk) is dat bedrijf "de grootste totaalleverancier in de Benelux op het gebied van grafisch papier, kantoorpapier, sign- en displaymaterialen, digitale XL printsystemen en systeemoplossingen, enveloppen en verpakkingen."

Daarna werd hij financieel manager bij een landelijke verhuisorganisatie met 25 locaties in Nederland. De hoofdactiviteiten van dat bedrijf richtten zich op verhuizen, facility management, ict-services, opslag & logistiek en archiefservices. Handig, gezien de belabberde archiefvoorziening van Lansingerland, waar nogal eens wat in wordt veranderd door deze en gene.

Deels in dezelfde periode was hij tot januari dit jaar als wethouder ook penningmeester van afvalverwerker Avalex. We komen een kwestie tegen: de leiding daar verzweeg verliezen voor het dagelijks bestuur, en dus voor Van Dijk. Hij werd daarover geÔnterviewd door de onderzoekers van Deloitte, en kwam er niet best af. De lokale pers oordeelt dat het dagelijks bestuur de kwestie "zeker anderhalf jaar de situatie op zijn beloop gelaten" heeft. Dat soort dingen moeten we hier niet hebben. De lokale krant "Het Krantje" publiceerde het geheime Avalex-rapport, gemaakt door Deloitte. De link is nog altijd beschikbaar, en het rapport opgenomen in mijn eigen archief. Zie ook dit artikel van GroenLinks.

We zijn natuurlijk benieuwd of tarievenkampioen Irado, waarvan het contract afloopt, zal worden vervangen door Avalex.

De nieuwe wethouder was verder bestuurslid van de Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland, die de belastingtaken van hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeenten Leiden, Gouda, Voorschoten, Wassenaar, Oegstgeest en Zoeterwoude verzorgt. Mooi, want over die van ons waren de nodige opmerkingen te maken.

De laatste 7 maanden was hij actief voor zijn eigen bedrijf DijkInvest BV. Met de nodige vette teksten op de website (figuurlijk en letterlijk):

"Op weg naar financiŽle onafhankelijkheid!

Ook jij kunt die Ferrari rijden, die boot kopen of de luxe lifestyle hebben van een bekende nederlander. Of misschien wil je eerder stoppen met werken, minder gaan werken of gewoon eens een keer een maand uitkomen met je geld.

Je hoeft je financiŽle situatie niet te accepteren!

In welke situatie je nu ook zit, bedenk dat je deze situatie niet hoeft te accepteren. Spreek nu die wens uit je in een andere financiŽle situatie te bevinden.

Geld willen hebben is niet zelfzuchtig, materialistisch of op een andere manier slecht!"


Een mooie aanvulling op het sociale beleid van onze gemeente!

Dijkinvest, met de wethouder als enige aandeelhouder en enige bestuurder, is volgens Kamer van Koophandel voor "Uitsluitend activiteiten ter uitvoering van een pensioen- of stamrechtovereenkomst". Een pensioen-bv, dus. Op de balans staat geen echt groot bedrag, ongeveer een kwart van de holding van de 4 jaar jongere vorig jaar vertrokken oud-wethouder Projecten. Je kunt daar verschillend over denken, zeker in verband met de "Ferrari", maar ik zou het keurig noemen. Ook de jaarrekeningen worden tijdig ingediend, er zijn geen deelnemingen in andere bedrijven, en geen rare schommelingen op de balans.

Lansingerland kent nogal wat wisselingen in het bestuur. Van Dijk wordt de 4e wethouder op FinanciŽn sinds de verkiezingen van 2010. De wethouder Projecten vertrok vorig jaar na een kritisch rapport over zijn integriteit, en de portefeuillehouder Sociale Zaken in 2011 na onenigheid met zijn fractie. Vaak gaan dit soort kwesties hand in hand met een slechte bestuurscultuur, en een organisatie in verval. Zelf reken ik op nog meer wisselingen de komende jaren, om de bestuurscultuur weer om te laten slaan. Het zit hem niet alleen in veranderingen bij de wethouders.

Van Dijk heeft het nodige meegemaakt in Wassenaar. Er was de seksrel, die nog altijd actueel is. Van Dijk vertrok zelf na het vertrouwen te hebben opgezegd in zijn CDA-collega over een fietstunneltje. Zijn verklaring daarover geeft veel hoop voor Lansingerland. En ik ben benieuwd of de bestuurscultuur hier hem zal passen als hij deze hoge eisen stelt. Als dit allemaal echt zo gemeend is, dient Van Dijk alle steun te krijgen!

Conclusie: met deze wethouder heeft VVD een zeer interessante keuze gemaakt. Laten we hopen dat Van Dijk hier in onze mooie gemeente een goed welkom vindt. Nu wonen alleen de burgemeester en de wethouder Sociale Zaken nog maar in Lansingerland, drie wethouders niet.

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier