[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Het Paleis op het Eiland in Lansingerland

dinsdag 23 juli 2013 - De PvdA rakelde vorige week de discussie over het gemeentehuis eens op. "Wat is de realiteit? Kloppen al die verhalen eigenlijk wel? Dit zijn de feiten." Dat schreven ze. Nou, ik heb ook nog wel wat...

De discussie over het enorme gemeentehuis van Lansingerland lag wat mij betreft al enige tijd achter ons. Zeker na de uitzendingen van RTV Lansingerland waarin de bezoekers uiterst kritisch en negatief waren, en het vergeleken met het Paleis van Ceaușescu.

De PvdA wenste in de nieuwsbrief vorige week dat we dit "Paleis op het Eiland" niet meer zien als de verbeelding van de verkwisting van het gemeentebestuur, als het zinnebeeld van de financiële ellende waarin gemeentebestuur en gemeenteraad onze gemeente hebben gestort. We moeten het echt gaan zien als een "Gemeenschapshuis", schrijft PvdA, "Maar wat is de realiteit? Kloppen al die verhalen eigenlijk wel? Dit zijn de feiten." Een uitnodiging een en ander nog eens op te rakelen.

Vorige week donderdag had ik twee fotoshoots bij het Paleis. De fotograaf had van de redactie uit Den Haag expliciet de opdracht gekregen foto's te maken "bij dat paleis op dat eiland". Dat verhaal is blijkbaar Nederland over gesneld.

Het is uitermate amusant dat PvdA dit architecturale monstrum in de nieuwsbrief wil presenteren als "Gemeenschapshuis", terwijl oorspronkelijk daar 120 van de door PvdA zo fel gewenste starterswoningen waren gepland. Echte huizen, in plaats van "gemeenschapshuizen". In het betreffende weekverslag uit 2007, en de andere weekverslagen in die tijd, is geen traan daarover te vinden. Jammer dat deze oude weekverslagen niet op de nieuwe site van de PvdA te vinden zijn. In ieder geval wel op de gelinkte site, en allemaal in mijn eigen archief (site dump). Of de PvdA verder nog pogingen heeft ondernomen om in verband met het gemeentehuis nog iets te doen aan de starterswoningen wordt door geheimhouding aan de geschiedschrijving onttrokken. Ik verwijs naar deze bijeenkomst, één dag voor de besluitvorming over de nieuwbouw van het gemeentehuis van 26 november 2009. In ieder geval werd in 2007 beloofd dat de woningen dan elders zouden worden gebouwd, maar ik heb even niet voor ogen waar dat in die 6 jaar is toegezegd.

Kamers verhuren in het "Gemeenschapshuis" is ook al geen optie meer. Onze burgemeester twitterde gisteren heel blij dat er een tweede huurder is gevonden in het Business Center Lansingerland. Flexplekken, virtuele kantoren en vergaderruimtes op een mooie locatie vlakbij Hillegersberg, Rotterdam-The Hague Airport, de tuinders in Bleiswijk, vlakbij N209, A12, A13, A20. Lijkt mij uitstekend.

Maar een bloglezer slaat even aan het rekenen. Hoe groot is het oppervlak van het gemeentehuis? Volgens de architect gaat het om 14.796 m2 bruto vloeroppervlakte (BVO), gebouwd naar het model van een plantenkas. Het gestel van de bewoners daarmee tekenend? Heel anders dus dan de stoere PvdA-kiezers die er eerst zouden verblijven.

Het Business Center huurt 700 m2 volgens de eigen site. en die verhuren ze gedeeltelijk (je hebt ook een entree en gangen en een koffieautomaat en een vergaderruimte) tegen deze tarieven. De bloglezer: "Ze kunnen dus 'maar' 25 plekken van 20 m2 verhuren = 142.500 euro opbrengst minus kosten en je mag hopen dat ze daar iets voor betalen of zou het incl. internet en stroom zijn? Het zou me niet verbazen. Gemeente Lansingerland zal niet meer dan 50.000 euro huur krijgen voor dit prachtige onderkomen. Het dekt nauwelijks de rentelasten van de 40 miljoen euro die het gemeentehuis gekost heeft."

Wat kostte dat gemeentehuis eigenlijk? In het Algemeen Dagblad van 8 februari stond dat "het gemeentehuis volgens critici met 32,4 miljoen aan de prijzige kant is". Maar op 6 februari berichtte de gemeente zelf dat we eerder moeten denken aan 40 miljoen. Dat komt overeen met wat PvdA nu in de nieuwsbrief schreef. PvdA: "Opvallenderwijs maakte het college de te verwachten verkoopprognose, boekwaarde en boekwinst van deze locatie gewoon openbaar."

Dat is wel heel veel lof. Naar ik begrijp is inmiddels het kostenplaatje hoger dan 40 miljoen. En dat is nog niet openbaar. Zou in het najaar beschikbaar komen.

En bij mijn weten wilde het college eerst het "Financieel overzicht besproken in Klankbordgroep nieuwe gemeentehuis van 20-1-2010 en alle toekomstige versies daarvan" geheim verklaren. Dus: alles, alle toekomstige stukken in bulk! Een externe expert die daarbij aanwezig was zei "Maar dat mag toch niet volgens de wet?" Daar is ook een andere oplossing voor. Volgens een gemeentelijk overzicht van 21 januari 2013 is de status van de "Brief van het college aan de Klankbordgroep nieuwe gemeentehuis van 23-10-2009 over het aanbestedingsresultaat nieuwbouw gemeentehuis" en "Brief van het college aan de gemeenteraad nieuwe gemeentehuis van 27-10-2009 over het aanbestedingsresultaat nieuwbouw gemeentehuis": "Brief is niet terug te vinden en is dus geen onderdeel van het dossier" Kwijt, dus... Een eigen brief van het college, aan de eigen gemeenteraad. Wonderlijk!

Want er is zeker iets raars aan de hand met die aanbesteding. Er was al geconstateerd in het verslag over de rechtmatigheid dat die aanbesteding mogelijk niet rechtmatig was, en Europees had moeten gebeuren (blz. 6, of blz. 8 van de PDF).

Eind van het jaar kom ik terug op dit onderwerp. Een deel van het dossier loopt nog, al is de status van geheimhouding onduidelijk, zie deze (niet werkende) link, en google om het toch te kunnen lezen op ' "nadere verantwoording nieuwbouw" site:lansingerland.nl ' en bekijk dan de cache van Google (het pijltje omlaag naast de link). Naar ik heb gehoord zit er een rare rijm tussen wat in 2009 werd gereserveerd voor tegenvallers, en de werkelijke tegenvallers, en valt van alles op te merken over wat de tegenvallers zouden zijn.

Wordt vervolgd. Op dit blog, en mogelijk ook door opsporingsinstanties. ;)

Tot slot nog even de cirkel terug naar de starterswoningen. Waarom wil PvdA dat zo graag? Er is helemaal geen probleem met starters, volgens deze statistieken op het prijswinnende blog Follow the Money: "Starters zijn namelijk nooit gestopt met kopen. Waren er in 2007 nog 59.000 starters, in 2012 – in het midst van de crisis -- daalde dit naar 54.000. Ter vergelijking: het aantal doorstromers van koop naar koop daalde van 120.000 naar 68.000."

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier