[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

VVD: "Rekenkamer heeft steken laten vallen"

zaterdag 7 september 2013 - De Lansingerlandse raadscoalitie reageert in het AD/Rotterdams Dagblad van vandaag volkomen voorspelbaar op het Rekenkamer-rapport waarin keihard wordt afgerekend met de roekeloze besluitvorming die de gemeente aan de rand van de afgrond bracht. VVD en PvdA ondergraven hun geloofwaardigheid nog verder: niet zijzelf, maar "de Rekenkamer heeft steken laten vallen". Het staat er echt!

Het is natuurlijk niet niks, want de lokale politiek wordt in het hart geraakt: de VVD-burgemeester ligt onder vuur.

Onderaan dat artikel, en uitgebreider op de site van collega Lansingerland.info, ziet u wat de online media hierover schreven de afgelopen dagen.

Onafhankelijk raadslid Neeleman, inmiddels zich voorbereidend op meer collega's in de raad vanaf maart 2014, beschrijft de geschiedenis op de site van de Nieuwe Democraten Lansingerland: "In maart 2007 kwam de commissaris van de koningin Jan Franssen op bezoek bij het gemeentebestuur. Hij nam de profielschets voor een burgemeester door en zei dat het niet gebruikelijk was dat in een gemeente met de omvang van Lansingerland de burgemeester een inhoudelijke portefeuille ging vervullen. Hij vertelde de raad dat die inhoudelijke wethoudersportefeuille economie met bedrijventerreinen een burgemeester ook wel eens kon opbreken.

Met de gigantische op zich genomen bouwtaak had de gemeente zodoende een wethouder voor de woningbouw en de burgemeester voor de bedrijfsterreinen.

Nu is gebleken dat de eerste zijn belangen verstrengelde en dat de ander feitelijk boven de partijen dient te staan. Achteraf bezien een heidense klus als burgervader in naam van de koningin boven de partijen staan, tegelijk taak van wethouder zelf uitvoeren maar dan ten derde ook nog met actief risicodragend grondbeleid van geweldige omvang."


Desgevraagd bevestigde de Commissaris des Konings dat nog eens in het AD/Rotterdams Dagblad van gisteren: "De positie van een burgemeester wordt onduidelijk als hij zich
met gevoelige zaken bezighoudt die vallen buiten de wettelijke taken."
Precies zoals ik zelf vlak na middernacht 5 september schreef.

In het AD/Rotterdams Dagblad verklaren PvdA, Leefbaar 3B en VVD bij monde van de PvdA-fractievoorzitter dat ze zich wel voldoende geļnformeerd voelen. De ChristenUnie is verder door iedereen al vergeten als collegepartij. Van de VVD is verder inhoudelijk niets bekend, behalve dat de onlangs door het VVD-bestuur benoemde lijsttrekker zichzelf omschrijft als: "Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig." Die nieuwsgierigheid werd blijkbaar voldoende bevredigd als het om Bleizo ging.

Leefbaar 3B is online nog niet teruggekeerd van zomerreces, en wordt verder niet in het AD-artikel geciteerd.

De PvdA heeft de trouwe wekelijkse nieuwsbrief, die overigens vorige week een paar uitstekende financiėle analyses herbergde. De nieuwsbrief van deze week geeft een uitgebreide reactie op het Rekenkamer-rapport.

Het Rekenkamer-rapport ging over bedrijventerreinen in Lansingerland, en vanwege de missers zoomde het in op Bleizo. PvdA wil weten wat de Rekenkamer Zoetermeer ervan vond, omdat Bleizo toch ook een Zoetermeers probleem is. Ze stellen de vraag evenwel niet aan de Rekenkamer Zoetermeer, maar aan de Rekenkamer Lansingerland. Dat snap ik niet zo goed.

Het tweede punt dat PvdA bespreekt is wat onduidelijk. Het lijkt zowel te gaan over de timing, als over de relevantie van het onderzoek als Bleizo nu wčl een succes zou zijn geweest. PvdA: "Waren Provinciale Staten akkoord gegaan [met het Factory Outlet Center] dan liepen we nu polonaise." Dat is maar de vraag. Zoals bekend hielden de ondernemers die zich aanmelden voor Bleizo een slag om de arm van 10 jaar of ze inderdaad het beperkte assortiment zouden verkopen dat bedoeld was als "Factory Outlet Center". Met het doorgaan van het FOC waren Zoetermeer en Lansingerland alleen maar verder in de aap gelogeerd, en was het per saldo moeilijker om terug te komen op de ingeslagen doodlopende weg. Ook de houding van PvdA is bevreemdend. Je gaat roekeloos zonder voldoende informatie in het begin en in de loop van het traject een miljoenenproject in, zonder de risico's af te dekken, en als iemand daar wat van zegt dan stel je: "Maar als het wel iets zou worden dan liepen we nu polonaise". Zonder te schelden heeft het natuurlijk iets weg van typisch PvdA-gedrag, maar anno 2013 is het toch ook wel oude politiek die door de moderne sociaal-democratische politieke leiding wordt afgeraden. Maar goed, bestem dan liever maandelijks een deel van het gemeentebudget voor loten in de Staatsloterij. Als iemand wat zegt van de risicovolle besteding, dan zeg je: "Maar als we winnen, dan klaagt niemand!" Het is waarschijnlijk goedkoper dan Bleizo.

En zo zijn er nog wat punten die er heel erg op lijken dat PvdA moeite heeft dat er nu eens objectief wordt gekeken naar wat met het afstemmen van Bleizo algemeen duidelijk werd: dit is een dooie mus.

Maar niet voor iedereen. Onafhankelijk raadslid Neeleman fileert genadeloos: "Voor de onterecht niet Europees aanbestede projectleiding vormt het project een aangename broodwinning. Voor hen is het sprookje waarheid geworden." De PvdA daarentegen: "Over de informatievoorziening hebben wij zeker geen klagen. De projectorganisatie doet bovendien ook geregeld een beroep op ons om vaart te houden in de komst van station Bleizo."

Daarmee missen Leefbaar 3B, PvdA en VVD het punt dat de Rekenkamer maakte. Het gaat er niet om dat je zelf je wel goed geļnformeerd voelde, want de gemeenteraad van Lansingerland is dat al snel. Nee, het gaat erom dat objectief is vast te stellen dat een flink aantal cruciale onderdelen van een normale democratische besluitvorming ontbraken. Dan kun je toch wel eens een begin maken om je je daarover op het hoofd te krabben?

Wordt vervolgd, blijkbaar, door dit blog en misschien ooit het Openbaar Ministerie.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier