[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Begroting Lansingerland wentelt bestuurdersfeest af op inwoners

donderdag 26 september 2013 - De komst van een nieuwe wethouder Financin was te laat om het beleid nog te verbeteren. De eerste indruk van Begroting 2013-2017 is dat het gemeentebestuur geen zin heeft om van koers te veranderen. Lansingerland wordt nog steeds Nederlands kampioen schulden maken.

Belangrijk voor onze gemeente is de schuldpositie. Daaraan is te zien of het bestuur goed met geld omgaat. Als de rente stijgt, stijgen ook de rentelasten. Een gemeente kan in principe onbeperkt bijlenen, en onze gemeente heeft het ook al gepresteerd om geld bij te lenen om de rente te betalen. Toch is het beleid van het Rijk erop gericht om gemeenteschulden terug te dringen, alleen al omdat die schulden meetellen bij het bepalen van de Nederlandse staatsschuld.

Als de Nederlandse staatsschuld te hoog stijgt, daalt de betrouwbaarheid van Nederland in de wereld, en moeten we meer rente betalen. Als gemeenten meer rente moeten betalen gaat dat ten koste van andere uitgaven.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een goede manier bedacht om te bepalen of een gemeente nu veel of weinig schuld heeft. Dat is door de schuld te vergelijken met wat er totaal omgaat in een gemeente, de zogenaamde "exploitatie", of het resultaat vr bestemming. Gemeenten zijn verplicht correcte gegevens daarover door te geven, maar Lansingerland slaagde daar minstens voor 2011 niet in.

Bij de begroting van vorig jaar bleek al dat Lansingerland het Nederlandse record schuldenmaken zou gaan verbreken. Dat werd in 2006 (dus vr de bouwcrisis) met de huidige definities gesteld op 276%. De schuld was dus in die gemeente 2,76 maal zo groot als wat omging in de gemeente.

Ik heb dat vorig jaar berekend, zie mijn boek, zie "Griekenland aan de Rotte", en zie de grafiekjes hier.

De nieuwe Begroting 2014-2017 ga ik nog naspeuren, maar hier alvast het grafiekje van de schuldontwikkeling. 2011 Is gebaseerd op de onlangs door de gemeente gecorrigeerde cijfers:De hoogste schuldquote in 2011 was voor Hengelo met 244%. Lansingerland wordt nog steeds kampioen (meer dan 276%), maar na 2015 lijkt het wat te verbeteren.

Toch is dat niet het hele verhaal. De dip in 2012 is te verklaren door een uitzonderlijk hoge exploitatie (151,8 miljoen), wat er mogelijk op wijst dat in 2012 onze gemeente extra veel geld uitgaf. Dat zoek ik nog uit.

Verder daalt de schuld niet echt tot 2017 (blz. 166 van de
Begroting
). Wel wordt de exploitatie weer opgeschroefd vanaf 2016, wat de curve dus laat dalen.

Ik zoek de komende weken uit wat er gebeurt met de bestedingen en investeringen, en met de voorraad bouwgrond. Opmerkelijk is dat de voorraad bouwgrond "niet in exploitatie" stijgt met 8,4 miljoen euro. Wordt er toch nog bijgekocht?

In het begeleidende persbericht zegt ons geachte gemeentebestuur: "Daarnaast is het onvermijdelijk dat de lokale lasten in 2014 stijgen."

Ja, dat is onvermijdelijk als het bestuurdersfeestje van onacceptabel hoge uitgaven, vergeleken met andere gemeenten die op ons lijken, niet stopt. En dat zit er, met een eerste blik op de begroting, niet in met deze samenstelling van de gemeenteraad en dit college.

No New Taxes! Op naar de verkiezingen van maart 2014!

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier