Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Burgerinitiatief: herstel Noordeindseweg

zondag 17 april 2016 - De gemeente Lansingerland lijkt niet te snappen wat een echt burgerinitiatief is. Laten we het eens tonen. We herstellen de Noordeindseweg in oude staat.

Vorige week zei ik in 3B-Krant dat burgerparticipatie in Lansingerland vaak een flauwekulletje is. Klik hier, blz. 5: "Gericht op versterking van de positie van ons gemeentebestuur."

De gemeente Lansingerland plaatste op Twitter en op de eigen website een filmpje "Inwoners aan zet".


Het filmpje toont volgens mij aan waar het probleem zit. Gemeentebestuurders tooien zich met de veren van gewone mensen die leuke initiatieven ontplooien. En gaan dan volop in beeld dat uitstralen. In het filmpje zijn pregnante kritiekuitingen blijven zitten, zoals dat het een baggerbende is (op tijdcode 1:57). Aanrader!

Dat is geen kritiek op de gemeenschapszin en creativiteit van onze bevolking. Alle lof daarvoor. Het zijn de gemeentelijke stoorzenders waar ik mee zit.

Laten we nu eens een echt groot onderwerp bij de kop nemen: het mobiliteitsplan Berkel. Daar is door onze gemeenteraad weliswaar een besluit over genomen, maar er is op sociale media de nodige twijfel over het draagvlak. Volgens 3B-Krant van 4 april kan het nog jaren duren door juridisch gesteggel.

Nog afgezien van dat de plannen van de gemeente erg duur worden geacht door bijv. PvdA Lansingerland. Die daar een aantal malen ruim aandacht aan besteedde in de wekelijkse nieuwsbrief.


Laten we eens een burgerinitiatief starten:

1. Dat behelst herstel van de Noordeindseweg in de oude situatie, zoals het decennia lang was. Met verkeer in twee richtingen en verwijdering van de poller op het eind bij de Herenstraat.

Foto's:Doorgang is gemakkelijk te herstellen.De diverse onderdelen van de poller.

2. Alle werkzaamheden worden betaald en uitgevoerd door inwoners en ondernemers uit Lansingerland. We moeten het anders ook betalen, maar op deze manier controleren we de winstnemingen (die er nu niet zijn) en de uitvoering zelf. We zullen een poging doen subsidie te vragen aan de gemeente, dat scheelt altijd, maar dat is geen voorwaarde voor slagen. Als de gemeente subsidie verstrekt mogen ze positief nieuws verwachten, anders uitsluitend pek en veren.

3. Het uitgewerkte plan wordt op 15 maart 2017 voorgelegd in een gemeentelijk referendum. Er zijn dan al Tweede Kamerverkiezingen, dus dit kan mooi meedraaien zonder extra kosten. Als de gemeente niet wil meewerken organiseren we het referendum zelf.

4. De bedoeling is de uitvoering zelf ter hand te nemen, mits er een positief besluit is op 15 maart 2017. We herstellen de doorgang van de Noordeindseweg en lieren de poller en bedieningspalen eruit. Alle materiaal dat we over hebben storten we keurig op de parkeerplaats bij het gemeentehuis.

5. Juridische procedures over de rechtmatigheid moeten gewoon doorgang vinden. We doen dit legaal, dus we hebben een vergunning/toestemming nodig van de gemeente. Echter, de bedoeling is de werken uit te voeren in augustus 2017. Een half jaar na het referendum en een half jaar vr de raadsverkiezingen van 2018. Zodat politieke partijen die dit burgerinitiatief steunen daar nog profijt van kunnen hebben.

6. We zullen crowdfunding opzetten voor allerlei kosten die hiermee zijn gemoeid. Huur van zwaar materieel, zand, bitumen, enz. We gaan uit van inzet van juristen, wegwerkers, kiepwagen-machinisten, bestuurskundigen, kortom, een dwarsdoorsnede van onze bevolking, die om niet hieraan meewerkt. Als er geld over is storten we dat terug. Er gaat geen geld naar de gemeente, tenzij ze leges durven vragen.

Commentaar is hieronder welkom.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier