[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Volksraadpleging zonder optie halve openstelling

vrijdag 27 mei 2016 - De behandeling van het burgerinitiatief Noordeindseweg verliep vanavond 100% volgens verwachting. Bij de volksraadpleging zal niemand het raadsbesluit van maart 2016 verdedigen, want dat is moeilijk voor de raad. Aldus de burgemeester.

Raadsfracties grepen de benaming "burgerinitiatief" aan om de verordening daarover van de gemeente toe te passen. Die stelt dat je geen burgerinitiatief kunt aanvragen over besluiten die nog geen jaar oud zijn. Daar is in dit geval geen sprake van. Had ik het dan "Aksieplatform" moeten noemen? Of hadden ze dan wat anders verzonnen?

Het gaat door, en de vraag was of de gemeente meedoet. Omdat anders het gemeentebesluit van maart 2016 geen pleitbezorgers heeft naar de inwoners, en het zou niet kies zijn om het gemeentebestuur daar niet toe in staat te stellen.

Dat wilden ze dus niet. Op de fractie Neeleman na. De burgemeester gaf aan dat dat ook moeilijk zou zijn voor de raad. Nu is het raadsbesluit dus officieel een weesje. Ook wel zielig dat niemand zich er meer om bekommert.

In de raad gebruiken ze de laatste tijd graag de beeldspraak van "dun ijs". Wat betreft vanavond was het weer zo voorspelbaar hoe overheden in een wak schaatsen als ze de regie verliezen.

En dat vergaderen dat ze doen. Gewoon twee en een half uur over ťťn agendapunt. Niet te weinig! Volstrekt geen discipline, alle stemverklaringen worden uitgebreid uitgelegd en geÔnterrumpeerd. Kijken ze nooit eens hoe andere gemeenten en organisaties dat doen? Bij online valt dat niet zo op, dan spoel je al snel door naar waar het weer interessant wordt, maar live is dit theater letterlijk "niet te kort"...

Enfin, we gaan gewoon door. Hoe nu verder? Door het niet deelnemen van de gemeente is alles simpeler geworden. Het gaat nu om het organiseren van de volksraadpleging en het invullen van het simpele plan om met een paar mensen wat paaltjes uit de grond te trekken, belijning aan te brengen en gaten te dichten. Voor het geval "Kamp Open" wint. Raadsfracties hebben al aangegeven mee te doen (met een van de opties), dus dat moet nog wat handen en voeten krijgen. Ze moeten ook de handen uit de mouwen steken, want er is geen budget.

Oproep: als u een keuzeoptie wil toevoegen aan de "open" en "dicht" keuzes over Noordeindseweg, laat het weten. Als u een heel andere keuze wil voorleggen aan de inwoners, laat het ook weten. We zijn nu toch bezig!

Hieronder nog even de spreektekst. Na de tweede alinea wilde de burgemeester ingrijpen, dat was voorzien, vandaar dat de derde alinea begint met "Dan de Noordeindseweg". #lol

Wel even toch een foutje mijnerzijds benoemen: hieronder spreek ik van "collegebesluit", en dat is natuurlijk niet zo. De raad bereidt dit soort besluiten zelf voor, het college heeft daarin geen rol.

En de raad negeerde de presentatie niet. PvdA Lansingerland kwam met een prima bijdrage aan de discussie, precies volgens de intenties van het voorstel. Dank daarvoor! Andere fracties bleven hangen in hun eigen beleving van wat een burgerinitiatief moet zijn en de rol van de raad daarin, maar ja, lieverkoekjes worden niet gebakken.

==========

Geachte leden van de raad, dames en heren,

Het is de tweede keer dat ik het voorrecht heb deze raad toe te spreken. De vorige keer was in maart 2010 met de geluidskaart die ik maakte met de mensen van Stop Geluidsoverlast HSL. Inderdaad, de eerste meldingen van herrie van de HSL in de notulen van deze raad dateren alweer uit 2008. En we zijn niets opgeschoten. Dit college liet onlangs in de krant blijken dat we ook niet te snel moeten willen gaan.

Hetzelfde met onze gemeenteschuld. Die rees na de fusie in 2007 de pan uit tot 300 miljoen euro, de vaste schuld is het afgelopen jaar zelfs toegenomen volgens uw Jaarrekening, de huidige wethouder heeft gebroken met de lijn van het vorige college om de schuld af te bouwen, en uw wethouder roept in de krant dat de gemeentefinanciŽn weer gezond zijn. Dat soort ontkenningen ken ik alleen uit Zwijndrecht, waar zoiets op 1 juli 2007 over in het Algemeen Dagblad stond. Zwijndrecht is inmiddels van die wethouder verlost. Die werkt nu hier. Maar hij wil hier niet wonen. Tegen de wettelijke regels in. Want die gelden alleen voor de inwoners van Lansingerland.

Dan de Noordeindseweg. In 2008 is besloten de doorgaande weg af te sluiten bij de Herenstraat en de Planetenweg. Nadat dat werd uitgevoerd begonnen de problemen. Hulpdiensten konden er niet meer door. Op elk uur van de dag zie je kerende autoís. De Noordeindseweg is nu eenmaal een doorgaande weg. Hier in dit gemeentepaleis was verzonnen dat het geen doorgaande weg meer is, maar ja, de snelste route is nou eenmaal over de Noordeindseweg en de sluiproutes. Dat hebben de omwonenden goed gemerkt. Er zijn de nodige verslagen van protestavonden waar de discussieleider moest concluderen dat een meerderheid voor opening is.

Daarom pleitten CDA en Leefbaar 3B voor de verkiezingen van 2014 om de Noordeindseweg weer te openen. Eind maart 2016 besloot de gemeenteraad tot een halve openstelling in plaats van een hele. In de raadpleging van inwoners voor een veelomvattend mobiliteitsplan middels een panel bleek al (volgens verslag) dat de Noordeindseweg een belangrijk issue was en de raadpleging beÔnvloedde. Terwijl de hete vraag over openstelling niet werd gesteld. Vervolgens werd ook nog de statistische analyse verprutst.

Bij een zo slecht presterende overheid is het niet raar als burgers dan maar zelf aan de slag gaan. Daarom heb ik met het blog PolitiekActief.Net (met ongeveer 10.000 lezers per maand) besloten tot 1. een volksraadpleging over de Noordeindseweg op 15 maart 2017. En 2. de uitvoering door inwoners zelf van de openstelling van de Noordeindseweg, mits er een meerderheid is.

Want, behalve de belangen van de mensen die graag gewoon door willen rijden en kiezers, worden ook andere belangen niet gezien. Die van de bewoners van de Noordeindseweg. Die zich opmaken voor juridische stappen tegen de gemeente vanwege het slechte bestuur. Ook zij zijn gebaat bij een volksraadpleging, in plaats van handjeklap in de gemeenteraad. Waar bewonersbelangen en wettelijke regels nauwelijks een rol spelen.

Ik heb vernomen dat u als volksvertegenwoordiging heeft afgesproken mijn presentatie te negeren. Kijkt u dan nog maar eens goed links en rechts van u. Ik ga ervan uit dat naarmate 15 maart 2017 dichterbij komt fracties zich in het "open" of "dicht" kamp zullen scharen. Om zich te profileren als volksvertegenwoordigers voor de verkiezingen van 2018. Als u het collegeraadsvoorstel ondersteunt is dat in hun politieke belang.

Dit is geen burgerinitiatief als in uw verordening. Daarin gaat het over initiatieven die afhankelijk zijn van uw toestemming. Dat staat op het blog, in mijn toelichting aan u, en dat heb ik zo besproken met uw ambtenaar. Ik sta hier met een open linkerhand. Met die hand nodig ik de gemeente uit om mee te doen. Om het gemeentebesluit van maart 2016 voor halve openstelling te verdedigen voor de volksraadpleging. En eventueel toe te voegen als keuze-optie. Het collegeraadsvoorstel is om dat niet te doen. Waarvan akte.

Ik sta hier ook met een open rechterhand. Met die hand nodig ik gemeente, fracties en maatschappelijk middenveld uit om kwesties toe te voegen aan de volksraadpleging. Bijvoorbeeld over de langdurige huisvesting van migranten in Lansingerland. Ik denk dat er maximaal 3-4 kwesties kunnen worden voorgelegd zonder de organisatie ervan te overvoeren.

De volksraadpleging gaat door. Laat het gemeentebestuur die aan zich voorbijgaan en zich onvermijdelijk confronteren met een uitslag in maart 2017, en voelt niemand zich geroepen het gemeentebesluit van de halve ontsluiting met hart en ziel te verdedigen?

Ik wens u de rest van deze vergadering en uw mandaat tot de volgende verkiezingen veel wijsheid en sterkte.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier