Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Bestorming van het Spiegelpaleis

woensdag 11 mei 2016 - Op 26 mei ga ik het plan voor Herstel Noordeindseweg voor het eerst ter sprake brengen op het gemeentehuis. Niets is daar wat het lijkt, dus kunnen we het beter zelf doen.

Op het gemeentehuis is niets wat het lijkt. Nota bene op Dodenherdenking kopte De Heraut: "FinanciŽn Lansingerland zijn op orde". Mooi nieuws. Als het waar is. Kijken we in de Jaarrekening die de CDA-wethouder, afkomstig van bouwbedrijf Volker Wessels, in zijn handen houdt op de foto. Vorig jaar schreef ik "Begroten tussen onwil en onkunde", dus is het handig om nu weer eens te kijken wat er aan de hand is. Een half jaar geleden was de gemeente niet van zins ook maar iets te doen aan de enorme schulden. Kijken we op bladzijde 95 van de Concept Jaarrekening naar de netto schuldquote. Die mag niet hoger zijn dan 130%. Het wordt bepaald door de verhouding tussen de schulden en de eigen middelen van de gemeente. Na de fusie steeg de schuldquote hier naar recordhoogte. Doordat gemeenten nu meer taken moeten doen krijgen ze meer geld. Dat maakt dat de schuldquote daalt, terwijl er feitelijk niets is veranderd. Ook in Lansingerland daalt de schuldquote van ongeveer 200% naar 150%. Dat is nog steeds een enorm rood stoplicht volgens de maatstaven van de VNG. Zelfs met meer eigen middelen!

Daalt de schuld dan? Nee, volgens de tabel bovenaan blz. 95 stijgt de vaste schuld zelfs van 326,69 miljoen naar 326,7 miljoen in deze jaarrekening ten opzichte van de begroting 2015.

Leggen ze dat dan uit in de tekst, of gaan ze er iets mee doen? Nee.

De rente is nu erg laag, maar als die gaat stijgen ontstaan er toch enorme risico's als de schuld zo hoog blijft? Ja, maar dat staat niet in de Jaarrekening.

Een kaartenhuis, dus.

Terug naar de Noordeindseweg. Daar werd toch een peiling gedaan onder inwoners wat er mee zou moeten? En die vonden toch dat eenzijdige openstelling, zoals de raad besloot op 31 maart, toch een prima idee was?

Nee, ook niet. Dat is zo niet gevraagd, er mankeert ontelbaar veel aan die argumentatie door het college. Bert Busch heeft een geslaagde poging gedaan om dat in kaart te brengen. Lees dat hier.

De dingen zijn niet zoals ze worden voorgesteld. Het is een Spiegelpaleis. Waar de ramen van uitvallen. Waarvoor twee keer voor hetzelfde geld is gevraagd door het college aan de raad. Raadslid Neeleman staat altijd weer paraat om dit soort dingen boven water te krijgen. Zie De Heraut van vandaag, na een eerder artikel in het AD van 7 mei. Je vraagt je af wat die andere raadsleden zitten te doen. We blijven Leon van Noort missen die naar Barendrecht vertrok.

Daarom gaan we nu zelf de Noordeindseweg doen. Hier de brief die ik naar de gemeenteraad stuurde. Op 26 mei zal ik die toelichten in de raadsvergadering. We bestormen het Spiegelpaleis!

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Analyse draagvlak mobiliteitsplan door Bert Busch, april 2016 (197 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier