[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Lansingerland verwacht maar weinig passagiers op Bleizo

donderdag 23 juni 2016 - Het station op Bleizo is niet meer nodig. De gemeente verwacht inmiddels zelf ook nog maar weinig passagiers. Te weinig om de aanbouw door te zetten. Tenminste, dat blijkt uit de risico-berekening.

Dit blog bericht regelmatig over dat malle station in het weiland tussen Zoetermeer en Bleiswijk dat "Bleizo" is gedoopt. Een plan waar de gemeente Lansingerland ongemerkt steeds extra geld in stopt, zoals bijvoorbeeld de hele winst van bedrijventerrein Hoefweg. De gemeente Zoetermeer staat garant voor miljoenen, maar laat die risicopositie onbenoemd in haar financiële stukken. Naar verluidt omdat de gemeenteraad daar niet mee in zou stemmen. Ondertussen gebeurt het wel. De Provincie staat erbij en kijkt ernaar, terwijl ze zowel toezichthouder is over Bleizo, als Zoetermeer als Lansingerland.

Afgelopen dinsdag was de commissie Ruimte bijeen om te praten over het bestemmingsplan Bleizo.

Uit de stukken volgen drie opmerkelijke feiten die ik afzonderlijk zal behandelen.

1. De plankaart klopt niet

2. Er worden maar heel weinig passagiers verwacht op het station. Zo weinig dat het station eigenlijk niet nodig is.

3. De ZoRo-bus kan niet worden vervangen door een metro


1. De plankaart klopt niet

In de "quantitatieve risicoanalyse" op blz. 13 van de PDF (genummerde blz. 12) staat dit kaartje:



Station Bleizo komt bij het gele stukje en niet waar het pijltje staat. Dat is nog maar peanuts. Het blijkt dat een gevaarlijke kerosineleiding helemaal niet zo loopt zoals in dat stuk staat.

Partij Neeleman heeft daarom een amendement ingediend met de juiste kaartjes.

Het is nogal een verschil. Volgens de documenten waar de gemeenteraad voor nop over zat te vergaderen zou de kerosineleiding onder het station doorlopen. In werkelijkheid mag dat niet en gaat die onder het stationsplein door. Want: de bebouwing van het station moet buiten de zogenaamde "beschermingszone" plaatsvinden. Dat is een verplichting.

Opvallend is verder dat in de stukken staat dat ProRail een zienswijze heeft ingediend met als opmerking dat er geen wachtruimte is ingetekend. We bouwen een enorm station van 200 miljoen (bedragen variëren naar gelang wie je spreekt en de context) maar zonder wachtruimte? Is dat een "zienswijze" of toch een groot gebrek?

Bij de stukken zit verder wel een document over achtergebleven vliegtuigbommen, maar niet een goed kaartje. Dat is wel te vinden op de risicokaart niet-gesprongen explosieven van onze gemeente:



Neeleman had de burgemeester uitgenodigd om daar kennis van te nemen bij de commissievergadering, maar die is daar niet verschenen. Terwijl er wel allerlei graafwerkzaamheden plaatsvinden. Boem Bleizo?

Gevolg hiervan is dan wel dat alle inspraak, zienswijzen, berekeningen, besluitvorming, over moet.

De gemeente onderschat blijkbaar nogal de wirwar van leidingen en niet ontplofte bommen op dat terrein. Het leek zo mooi, zo'n ongerept terrein tussen Zoetermeer en Bleiswijk. Het blijkt een mijnenveld, niet geschikt voor ander gebruik dan land- en tuinbouw.

2. Er worden maar weinig passagiers verwacht

Natuurlijk blijft onze gemeente laaiend enthousiast over de grote drommen mensen die op dat station in- en uitstappen na te hebben geschaatst, gedoken, gegamed of gewerkt (wees gerust: niemand wil geld steken in dat weiland behalve ons belastinggeld). In een geheim rapport (waarom mogen we die mooie dromen niet weten?) uit september 2015 staat:

"Er worden in de toekomst (na 2018) circa 5.000 - 10.000 OV reizigers per dag verwacht".

Die flauwekul is in lijn met eerdere stukken die wel online zijn gepubliceerd door de gemeente (hoewel niet altijd opzettelijk).

Maar ja, met al die buisleidingen (CO2, kerosine, gas, waterleiding met hoge druk) is het niet handig als er te veel mensen rondlopen op zo'n station. Misschien dat daarom de wachtruimte ook voor het gemak maar niet was ingetekend. Als er geen wachtruimte is, staan die mensen ook niet in de gevarenzone van een of andere leiding.

De risico-analyse door Arcadis laat zien dat er per tijdseenheid maar 25 personen (8 's nachts) bij het station zullen zijn. Vervolgens schrijft Arcadis op blz 17 (18 van de PDF):

"Uit de risicoberekening blijkt dat het groepsrisico niet aanwezig is. Dit betekent dat het risico op een ongeval met gevaarlijke stoffen waarbij een groep met meer dan tien dodelijke slachtoffers betrokken is niet aanwezig is."

Dat kan dus niet tegelijk waar zijn. Iemand zou naar Defensie kunnen bellen en vragen wat zij daarvan denken. Een station met 5.000 - 10.000 passagiers per dag en toch per tijdseenheid maar 25 personen in het risicogebied overdag en 's nachts 8. We verwachten veel meer dodelijke slachtoffers op Bleizo als de fantasieën van de gemeente waar worden.

Als we gewoon even niet doen zoals de gemeente Lansingerland, maar gewoon als mensen, en de veiligheid belangrijker vinden dan commerciële of prestigebelangen, dan gaan we toch even voor dat er maar 25 mensen per tijdseenheid aanwezig zijn. En dat zijn er te weinig om een station noodzakelijk te maken. Er hoeft dus niet alleen geen wachtruimte te komen; het hele station kan vervallen.

Andere optie is dat de gemeente de risicoberekening laat maken op basis van 5.000 - 10.000 passagiers op dat kruispunt van gevaarlijke leidingen. Of het station dan kan doorgaan is natuurlijk ook de vraag.

Het meest enge van dit alles is weer de bekende houding van het gemeentebestuur. De gemeenteraad is niet op de hoogte gesteld van de zienswijzen van de veiligheidsregio's Haaglanden en Rotterdam.

Dat is illegaal. Vroeger was er gewoon een dwingende wet over wat gemeenten mochten doen. Dat was soms erg onflexibel. Als een gebouw ook maar een meter te ver stond in een risicogebied was het al niet meer mogelijk dat zo te bouwen. De gemeenten hebben het voor elkaar gekregen om zelf de afweging te maken. In de wet staat dat ze dat dan ook goed moeten doen. Vergelijk het met de maximumsnelheid in de bebouwde kom. Stel dat gemeenten die zelf mogen vaststellen. Dan zou Lansingerland steevast zeggen: "geen maximumsnelheid, want dat mogen we zo besluiten". Ook nu mag de gemeente besluiten om gevaarlijke bouwbesluiten te nemen. Nota bene het gemeentehuis staat te dicht op een hoge druk gasleiding, en de nieuwe VMBO-school op Wilderszijde wilden ze er ook te dicht op zetten. De laatste stand van zaken daarvan ken ik niet. Over minachting voor VMBO-leerlingen gesproken!

De wet eist wel nog steeds, en veiligheidsregio's dringen er ook op aan, dat de gemeenteraad in staat wordt gesteld om zelf de afweging te maken. In dit geval deed het gemeentebestuur die informatie er niet eens bij afgelopen dinsdag! Overtreding van de wet! Zo weten raadsleden niet eens welke verantwoordelijkheid ze op zich nemen door zelfstandig inwoners en bezoekers bloot te stellen aan grote risico's. Je ontploft eerder op station Bleizo dan dat je een miljoen wint in de Postcodeloterij. Alsof ze de maximumsnelheid in de bebouwde kom naar 200 km/uur brengen maar zonder om te zien naar de gevolgen en risico's van dat besluit. De veiligheidsregio's:



3. De ZoRo-bus kan niet worden vervangen door een metro

De PvdA wist het heel zeker:

"Er zijn inmiddels serieuze plannen om de succesvolle ZoRo-buslijn om te gaan bouwen tot een metrolijn die vanaf station Bleizo aansluit op Metro E. Er ligt dan een perfecte infrastructuur. Bleizo gaat lukken!"

Nou, nee dus. Het is niet mogelijk de metro te verbinden met dit station vanwege die leidingen. Weer een sociaal-democratische droom die uiteen spat in realiteit. Overigens is van die serieuze plannen ook niks waar.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Amendement Vaststellingsbesluit bestemmingsplan vervoersknoop Bleizo (BP156) (470 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier