[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Jaaroverzicht 2015

donderdag 31 december 2015 - 2015 Was een jaar waarin weinig veranderd is ten opzichte van vorige jaren. Verkiezingen lijken er niet toe te doen, evenmin als wie in het college zit en wie in de oppositie en of de Provincie nu dichtbij of op afstand toezicht houdt.

Hieronder het Jaaroverzicht 2015. Het jaar waarin ons college zich drukker maakte over asbest in huisvesting van asielzoekers dan van onze schoolkinderen. Het jaar waarin uiteindelijk de belangen van bouwbedrijven toch weer groter lijken dan we hoopten. Het jaar waarin nu openlijk tot 2019 het gemeentebestuur besloot niets te doen aan de afbouw van de miljoenenschuld. Het jaar waarin geld dat bestemd is voor fietspaden en openbaar vervoer over onze hoofden wordt toebedeeld aan een station in een verder lege wei bij Zoetermeer.

Punt voor punt, we beginnen bij

Bleizo

Bestuurders in onze contreien zijn de inspraak door burgers en controle door gemeenteraden soms echt helemaal zat. Daarom hadden ze het verleden al de Stadsregio's Rotterdam en Haaglanden opgericht. We hadden hier zelfs een burgemeester (niet democratisch gekozen) die via de Stadsregio Rotterdam landjepik bij Ridderkerk wilde doen. Onze regering wilde af van die bestuurslagen. Prompt verzonnen onze bestuurders, die de bui zagen hangen dat ze opnieuw hun handelen moesten laten controleren door volksvertegenwoordigers, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Nog groter, nog megalomaner. Een prestigeproject daarin is een NS Station op Bleizo. Terwijl eigenlijk het geld dat nog in de Stadsregio's Rotterdam en Haaglanden zat terug zou moeten vloeien naar de onderliggende gemeenten (voor fietspaden, beter ov, enz.), werd bedacht dat het onderhands in de zak zou moeten komen van de Metropoolregio voor dat station in niemandsland.

Dat was nog niet zo erg als er op Bleizo ook echt een behoefte zou zijn aan een NS Station. Dat is niet zo. Maar niet getreurd, NS wordt betaald om er een trein te laten stoppen. Uit zichzelf doet NS dat alleen als er ook mensen in en uit de trein willen stappen. Die wil niet een trein laten stoppen in een wei, want er zitten mensen in de trein die naar hun werk moeten, of graag snel naar huis.

Het enige dat we horen over publiekstrekkers naast dat weidestation is ... niets. Behalve plaatjes en praatjes. Als we terugkijken naar het Jaaroverzicht 2014 lezen we dat vorig jaar oktober 2014 toch echt definitief nieuws zou komen. In NRC van 11 december 2015 stond dat de schaatstempel die er moet komen nog wacht op financiering. In Heerenveen draait Thialf tijdens de verbouwing gewoon door als nationale schaatstempel. In Zoetermeer zouden twee van die hallen moeten komen, u leest het goed: 2x Thialf. In juni verklaarden de initiatiefnemers (infrabedrijven) van TranSportium (de naam zegt wat het doel is, en dat is zo te zien niet schaatsen) niet bezorgd te zijn over de innige samenwerking tussen de nationale schaatsbond KNSB en Thialf.

Ook van de andere publiekstrekkers op Bleizo horen we niets: Seafari (indoor duiken) komt immers volgens een nieuwsbericht in De Gelderlander IN TranSportium. Vorig jaar zou het nog in Arnhem komen, zo stond ook in februari in De Gelderlander. In de Raad van Advies van Seafari zit een initiatiefnemer van Dutch Water Dreams, om de hoek bij Bleizo. Dat was een leuke bestemming (met de auto), maar ging in oktober 2015 failliet. Er is dus eigenlijk nu minder aanloop voor een station op Bleizo in plaats van meer.

Over Adventureworld "grootste Indoor Attractie & Game Experience Park van Europa" op Bleizo horen we dit jaar helemaal niets. Een enigszins vergelijkbaar project, Yumble in Roermond, ja, precies, bij het Outlet Center, ging dit jaar failliet. Op 2 december 2015 werd de inboedel geveild.

Als er al ondernemers aan de slag gaan met dit soort attracties is de technische voorziening onvoldoende (roest) of de economische verwachting al te rooskleurig.

Dat hindert de ongecontroleerde bestuurders van de Metropoolregio niet. Er gaat nieuw geld naar het station, er is gefrutsel met jaarrekeningen en garantstellingen. Zoetermeer boekt de aanzienlijke genomen risico's niet eens in op de begroting. Het station drijft op overheidsgeld, dus op ons geld. Toekomstige inkomsten van andere avonturen van onze gemeente (Hoefweg) worden doorgeboekt naar Bleizo, daar zien we niets van. En als die inkomsten niet voldoende zijn, dan komt het uit andere potjes die eigenlijk voor ons inwoners bedoeld zijn.

Ze moeten nog opschieten met dat station, anders is het geld voor de stoppende treinen gratis voor NS zonder tegenprestatie. De eerste treinen zouden er in 2019 al moeten stoppen. Voor de mussen.

Ondertussen schuiven die projecten gigantisch voor de mannetjes en vrouwtjes aan de binnenkant. Topsalarissen, zo bleek in juni. "Dikke ik", volgens Rutte.

FinanciŽn

Vorig jaar veroorzaakte de CDA-wethouder FinanciŽn opschudding door een brief van de Provincie achter te houden waarin stond dat er nog flink wat huiswerk te doen was. De wethouder speelde vooral mooi weer. Daar ging hij dit jaar mee door. Iemand ontwierp zelfs een Suske en Wiske en de Florissante FinanciŽn, te bewonderen in 3B Krant.

Want in werkelijkheid ging de gemeente lustig aan de gang met risicodragende derivaten en maakten ze een puinhoop van de beheersbegroting. Rectificaties richting de raad waren aan de orde van de dag. Na publicatie op dit blog. De raad snurkt rustig verder, op raadslid Neeleman na, die het vuur regelmatig oppookt. Eenmansoppositie in een raad van algemene consensus. Zeker na het vertrek van VVD-voorman Van Noort. Die kreeg van dit blog een "preis voor oppositie". Door zijn vertrek werd de oppositie gehalveerd tot 1.

De machten die hier de dienst uitmaken wisten daar wel raad mee. De Meerjarenbegroting 2016-2019 laat zien dat men niet van plan is de schuld van 300 miljoen vůůr 2019 af te bouwen. Er wordt ook niet echt bezuinigd, want de uitgaven blijven op peil. De enige bezuinigingen die we zien hebben te maken met ombuigingen naar andere uitgaven, weg van de bevolking.

Maar de gemeente staat toch onder curatele van de Provincie, zult u in vertwijfeling uitroepen? Onze gemeente kwam onder curatele omdat de uitgaven veel te hoog waren, en die werden gefinancierd door grondverkopen. Toen door de bouwcrisis de grondverkopen tegenvielen ging de gemeente niet bezuinigen, maar het geld lenen. De opdracht: gezondere financiŽn en niet meer speculeren op toekomstige inkomsten.

Tja, en dat vergat de Provincie dus halverwege. In 2016 mag de gemeente weer los, en dus gaat ze weer grond aankopen en naar het zich laat aanzien weer aan de vriendjes geld uitdelen. Dat komt dadelijk in een ander kopje aan de orde.

Het Provinciale toezicht was dus een farce. Gemeenten komen er gewoon mee weg niks te doen. De bevolking blijft met de pakken zitten. Onze CDA-wethouder FinanciŽn piekert er niet over hier te komen wonen, en de toenmalige interim-burgemeester brak daar zelfs een lans voor.

In het nieuwe jaar zal ik eens andere media polsen om een breed onderzoek te doen naar dat Provinciale toezicht. Is het overal gewoon een spelletje?

Asielzoekers

Waar ons bestuur zich wel hard voor maakte waren de zogenaamde vluchtelingen, of eigenlijk asielzoekers. Volgens ons huis-aan-huisblad Hart van Holland een: "Een gezellige, hoogopgeleide groep. [...] Het waren bijvoorbeeld tandartsen, opticiens en studenten die met hun master bezig waren." Een deel van onze bevolking was geraakt door de media die selectief vooral zielige kindjes met snotneuzen lieten zien op de vlucht voor enge baardmannen. Er kwamen dus allemaal mensen gezellige spulletjes brengen. De gemeente doneert die nu weer aan een ander doel, was vandaag op de gemeentesite te lezen. Het ging immers vooral om jonge mannen in onze Sterrenhal. Het bleek ook helemaal niet om vooral SyriŽrs te gaan, maar voor minstens een derde om gelukzoekers uit allerlei min of meer veilige landen. Ze betalen criminelen om de regels voor migratie naar Nederland te omzeilen en willen dan rekenen op gastvrijheid?

Er werd wel meer gejokt door ons gemeentebestuur. Er waren niet genoeg vrijwilligers, niet genoeg EHBO-ers, er was geen bal, en bovendien was het riante bedrag dat van Rijkswege ter beschikking wordt gesteld niet voldoende. Het zal ook eens niet zo zijn in Lansingerland. Ik heb formeel de bonnetjes opgevraagd bij de gemeente. Wie steekt hier gemeenschapsgeld in zijn diepe zakken over de rug van die asielzoekers?

De Sterrenhal werd vanwege de 72-uurs opvang 8 dagen aan het gebruik onttrokken. Ik betaal contributie, dus heb dat bedrag voor die 8 dagen gedeclareerd bij de gemeente. Die zeggen dat ik daarvoor bij Omnisport 2B moet zijn. De toegevoegde waarde die ze nu niet konden leveren bovenop de zaalhuur en vaste kosten van deze vereniging van vrijwilligers mogen ze van de gemeente zelf ophoesten. Nou, dat doe ik ze niet aan. De gemeente confisqueert voorzieningen waar wij voor betalen en dan mogen we het met vriendelijke vrijwilligers uitzoeken. DŠt is Lansingerland ten voeten uit.

Een paar jaar geleden liet de gemeente tijdelijke schoollokalen uit de takels op een locatie bij metrostation Westpolder ploffen voor de dependance van de Gouden Griffelschool. Vrijwillige ouders hielpen leerkrachten om dat leuk in te richten. Van binnen was het een gezellige school. In november bleek dat er asbest in die lokalen zat. Daarom waren ze ongeschikt om asielzoekers voor een jaar te huisvesten op Wilderszijde. Die arme asielzoekers, toch vooral tandartsen, opticiens en master studenten, moet je dat niet aandoen. Onze kinderen, ouders, leerkrachten, daar maalt het gemeentebestuur niet om.

De door de gemeentebestuurders gewenste versnelde huisvesting van asielzoekers zal volgens hen moeiteloos kunnen verlopen. Ik geloof daar niet in. Een eenvoudig rekensommetje laat zien dat de wachttijden voor huisvesting hier flink stijgen voor onze eigen mensen, zelfs als niet eens het zwartste scenario werkelijkheid wordt.

Wethouder

En we hebben weer een integriteitskwestie. Nu de Provincie het toezicht op onze financiŽn gaat staken zien de mannetjes en vrouwtjes op het gemeentepaleis de zon weer in het water schijnen. Het project Wilderszijde, waar ze eerst in de begroting van schreven dat met 50% kans er miljoenen op moeten worden afgeschreven, daar gaan ze extra geld in steken. Prompt loopt de CDA-wethouder niet naar de werkelijke eigenaren van de grond (hun advocaat zegt dat zo), maar naar KWS Infra, een dochteronderneming van zijn oude werkgever Volker Wessels.

We wisten al dat de CDA-wethouder daar ooit werkte, en dat hij contactpersoon Vastgoed van Volker Wessels was. Maar na publicaties op dit blog komt veel meer naar boven. De community zit niet stil:

* Jaarverslagen van Volker Wessels noemen de CDA-wethouder als hoge pief in de organisatie
* De CDA-wethouder was officieel woordvoerder voor Volker Wessels Vastgoed
* Toen de CDA-wethouder werkte voor Volker Wessels, of even daarvoor, trok zijn organisatie met KWS Infra in hetzelfde pand. Bij wijze van spreken zagen de CDA-wethouder en zijn onderhandelpartner voor Wilderszijde elkaar bij de koffieautomaat.

In de integriteitsrapportage over de CDA-wethouder staat dat allemaal niet.
(Spelletje van de gemeente: het kan zijn dat u melding krijgt dat de pagina niet beschikbaar is. Zet de cursor in de adresbalk en druk op Enter, dan komt het alsnog op het scherm...). In het kader van de openbaarmaking van stukken, wanneer doet de gemeente nou eens hier wat aan?

Daar staat alleen dat hij nog fees (=geld) krijgt van bouwbedrijven, en dat die bouwbedrijven geen activiteiten zullen ontplooien in Lansingerland. Wat stuurde de community in:

* Van KWS Infra is bekend dat die bijvoorbeeld de inrichting van McDonalds doet. Daarvan ging er pas een open op bedrijventerrein Prisma.
* KWS Infra is betrokken in de grondkwestie met Wilderszijde.
* Andere bedrijven van Volker Wessels doen het Centrumplan Bergschenhoek.
* En er is een andere redenering. Wij maken ons feitelijk druk over de mogelijkheid dat de CDA-wethouder nog geld krijgt van Volker Wessels. Stel dat dat NIET zo is. We zien de CDA-wethouder in zijn vorige werkkring als hoge pief bij Volker Wessels. Die dan dus nog geld zou krijgen van een concurrent van Volker Wessels. Waarover Volker Wessels net zo'n punt zou maken als dit weblog. Die zou dat afkopen of ongedaan maken, neem ik aan, om zeker te zijn dat de betreffende medewerker alleen het belang van Volker Wessels laat meewegen. Speculatie loopt op: de fees komen van een werkmaatschappij van Volker Wessels.

De burgemeester heeft inmiddels de wethouder van de onderhandelingen met Wilderszijde afgehaald. Wat nog een spannend verhaal was, omdat de raad gewoon door wilde gaan op de ingeslagen weg van vaagheid over bestuurdersbelangen (zo interpreteer ik dat).

Van de burgemeester is het onvoldoende. Zoals we eerder met een wethouder van ChristenUnie zagen moet de wethouder bij elk onderwerp dat zijn mogelijke belang raakt de vergadering van college, raad of commissievergadering verlaten.

Daarmee is dit verhaal niet ten einde. Er is nog uitgezocht om wat voor stuk grond het gaat op Wilderszijde. Het is niet het stuk waar volgens het bestemmingsplan woningen zouden komen, maar het voorzieningendeel. Voor een school, winkels, huisarts, enz.

Wie dit Jaaroverzicht goed las kan de stippellijn doortrekken. Waar heeft onze gemeente op Wilderszijde grond voor nodig met bestemming "voorziening"? Aboutaleb in Rotterdam zei eerlijk dat bij het zoeken naar grond voor asielzoekersopvang twee richtlijnen belangrijk zijn: de grond moet van de gemeente zijn, en de bestemming moet kloppen.

Wat zou nou een mooier cadeau zijn voor de vriendenrepubliek Lansingerland dat in 2016 de gemeente die grond verwerft, en een lokale aannemer daar een prachtig gebouw laat neerzetten op kosten van de gemeente dat later te gebruiken zou zijn als school of huisartsenpost, en in welke deal de nodige vriendjes hier en daar een flinke penning in hun zak mogen steken? Vervolgens komt die asielopvang er waar het beschikbare budget flink van wordt overschreden, ťťn of twee jaar lang. Ik speculeer volop, dat mag u begrijpen. We weten allemaal dat Wilderszijde vanwege milieueisen geen woningbouw meer kan velen. Zet er dan ook geen groot gebouw op.

Het Nieuwe Jaar

Nou zitten we dus al in het nieuwe jaar. Wat kunnen we verwachten?

* De gemeente zal wel eens afkomen met de door mij gevraagde bonnetjes van de kosten van de asielzoekers in de Sterrenhal.
* Er was nog het verhaal over dat er winst werd gemaakt op de afvalophaal. De verantwoordelijke wethouder verzekerde mij begin deze maand dat ze het aan het uitzoeken zijn.
* En op 6 april is er het referendum over het associatieverdrag met OekraÔne. De Stichting GeenPeil, niet te verwarren met GeenStijl (die vormen niet het hele bestuur) beoogt de grootste campagne ooit te organiseren. Lees meer op de site en doe mee! Het is voor iedereen, of u nu vůůr of tegen het associatieverdrag bent. De opkomst gaat worden gehaald, dus als u vůůr het verdrag bent kunt u beter mee campagne voeren om niet straks beteuterd erachter te komen dat uw wens is overruled door de meerderheid van mensen die zich wel druk maakten over dat verdrag.

Gelukkig Nieuwjaar!

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier